Poslanci zvolili iba Procházku, mali vybrať šesť kandidátov na ústavných sudcov

Poslanci Národnej rady v tajnej voľbe zvolili iba jediného kandidáta na ústavného sudcu. Na voľbe bolo prítomných 144 poslancov. Všetci odovzdali hlasovacie lístky. Sedem ich bolo neplatných. Išlo už o štvrtú voľbu. Zvoliť mali chýbajúcich šiestich kandidátov, vyberali zo 16 uchádzačov. Voľbu si zopakujú v utorok o 17.00 hod.

20.06.2019 10:11 , aktualizované: 19:20
debata (199)

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu boli Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík boli novými uchádzačmi.


VIDEO: Pozrite si, ako sa zrodila Procházkova kandidatúra za ústavného sudcu. Procházkove slová vo videu TV Pravda z konca januára tohto roka boli označované ako ďalší jeho trapas.

Video

Koalícia verí, že v utorok zvolia chýbajúcich kandidátov

Predseda NR SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko je sklamaný, že poslanci zvolili len jedného kandidáta. „Spravil som všetko preto, aby bol ústavný súd znova funkčný. Žiaľ, nie každý k tomu pristupuje s rovnakou vážnosťou. Samého ma táto voľba trápi, tento problém som zdedil po svojich predchodcoch," tvrdí Danko.

Zároveň pripomenul, že princíp volenia dvojičiek bol porušený prezidentom Andrejom Kiskom pri dvojici kandidátov Mamojka – Laššáková pred dvoma rokmi. Vtedy sa vraj zaviedla tradícia čiastkového riešenia. Téma voľby kandidátov na ústavných sudcov podľa Danka traumatizuje spoločnosť.

Koaliční poslanci veria, že v opakovanej voľbe v utorok plénum NR SR zvolí chýbajúci počet kandidátov na ústavných sudcov. Poslanec a podpredseda SNS Jaroslav Paška verí, že koalícia sa bude snažiť svoju časť povinnosti v opakovanej voľbe vylepšiť. Podľa neho mohlo plénum zvoliť aj štyroch kandidátov, ak by sa poslanci nepomýlili v hlasovaní. „Bolo viacero pokazených hlasovacích lístkov, kde boli označené mená, ktoré mali nádej byť zvolené. Keby neboli tie pokazené lístky, tak pravdepodobne by sme mali zvolených najmenej štyroch kandidátov na ústavných sudcov. Bohužiaľ, aj poslancom sa môže stať, že sa pomýlia,“ povedal. Podotkol, že on dal hlas šiestim kandidátom. „V utorok sa iste pohneme ďalej, len si musíme v poslaneckých kluboch sadnúť a prehovoriť do svedomia, aby ak sa niekto pomýli, neodovzdal hlasovací lístok, ktorý nie je skontrolovaný. Aby si ho dôkladne skontroloval. Takéto prípady sa nemôžu opakovať,“ dodal Paška.

Poslankyni Irén Sárközy (Most-Híd) je ľúto, že nezvolili potrebný chýbajúci počet kandidátov. „Asi sa niektorí poslanci pomýlili,“ uviedla s tým, že si nevie vysvetliť, prečo plénum zvolilo iba jedného kandidáta. Podobne ako Paška verí, že v utorok zvolia zvyšných kandidátov.

Poslanec Erik Tomáš (Smer) na otázku, koľkých kandidátov krúžkoval, odpovedal, že nebude špecifikovať, pretože bola tajná voľba. Čakal však, že zvolia viacerých kandidátov. „Ak by boli v koalícii komunikačné nezhody, určite by sme to neriešili cez médiá,“ povedal novinárom.

OĽaNO a SaS: Vinou koalície sa nepodarilo zvoliť dostatok kandidátov

Dostatočný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa opätovne nepodarilo zvoliť vinou koalície. Vyhlásili to poslanci opozičných strán Natália Blahová (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO) po štvrtkovej voľbe kandidátov v Národnej rade (NR) SR, na ktorej sa podarilo zvoliť jedného uchádzača.

„Vinou koalície sa opätovne nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov na sudcov ÚS,“ skonštatovala Blahová s tým, že NR SR si nesplnila svoju povinnosť. Voľbu koalície označila za politikárčenie. Opozícia sa podľa jej slov k voľbe postavila zodpovedne a na základe dohody.

„Je nám ľúto, že voľbou prešiel jeden kandidát a to pán Procházka, o ktorého morálnom smerovaní môžeme pochybovať,“ podotkla. K opakovanej voľbe chcú opäť pristúpiť zodpovedne. „Veríme, že táto trauma už čoskoro pominie,“ doplnila s tým, že chcú, aby ÚS konečne fungoval poriadne.

Matovič skonštatoval, že na ÚS sa obracajú ľudia nespokojní s rozhodnutiami nižších súdov a sfunkčnenie ÚS je povinnosťou poslancov, v prvom rade koalície. Smer sa podľa jeho slov snaží dosadiť na súd „svojich ľudí“ a z voľby robí divadlo.

Podľa Alojza Baránika (SaS) pri voľbe ústavných sudcov ide o taktiku „zúfalého“ Fica, keď na posledné kolo voľby ostane jedna dvojica „nevhodných“ kandidátov, medzi nimi aj predsedu Smeru.

Baránik doplnil, že v strane SaS volili šesť dohodnutých mien. Sú to Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Martina Jánošíková, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka a Robert Šorl.

Danko pripúšťa verejnú voľbu kandidátov

Andrej Danko ešte počas hlasovania pripustil, že pokiaľ nebudú zvolení kandidáti, mohla by byť voľba verejná.

Koalícia mala podľa neho vo voľbe kandidátov ústavných sudcov šiestich uchádzačov. „Je ale na slobodnom výbere poslancov, ako budú voliť,“ povedal Danko na brífingu po voľbe. Dodal, že on volil šiestich kandidátov vrátane štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Editu Pfundtner či bývalého šéfa Siete Radoslava Procházku.

Danko pripustil konflikty na Koaličnej rade. Na otázku o predčasných voľbách uviedol, že ak by premiér Peter Pellegrini a predseda Smeru Robert Fico mali hovoriť iné, mali by si v koalícii povedať, ako a či ďalej.

Na otázku o predčasných voľbách s októbrovým termínom reagoval poslanec Erik Tomáš (Smer) tým, že ho otázka zaskočila. „Aj keď sú nejaké komunikačné problémy v rámci koalície, určite ich nebudeme riešiť cez médiá,“ doplnil.

O tom, ako v Smere volili kandidátov, hovoriť nechcel. „Rešpektujem tajnosť voľby, nechcite odo mňa detaily. Tiež som očakával, že bude zvolených viac kandidátov,“ povedal s tým, že v utorok (25. 6.) bude druhé kolo, v ktorom môžu doplniť zvyšný počet kandidátov.

Poslanec Jaroslav Paška (SNS) verí, že koalícia bude mať snahu si svoju časť povinnosti v opakovanej voľbe vylepšiť. Doplnil, že ak by sa poslanci nepomýlili v hlasovaní, mohli byť zvolení aj štyria kandidáti. „Bolo viacero pokazených hlasovacích lístkov, kde boli označené mená, ktoré mali nádej byť zvolené. Keby neboli tie pokazené lístky, tak pravdepodobne by sme mali zvolených najmenej štyroch kandidátov na ústavných sudcov. Bohužiaľ, aj poslancom sa môže stať, že sa pomýlia,“ povedal s tým, že on sám volil šiestich uchádzačov. „V utorok sa iste pohneme ďalej, len si musíme v poslaneckých kluboch sadnúť a prehovoriť do svedomia, aby ak sa niekto pomýli, neodovzdal hlasovací lístok, ktorý nie je skontrolovaný. Aby si ho dôkladne skontroloval. Takéto prípady sa nemôžu opakovať,“ dodal Paška.

„Je mi to ľúto, bola by som samozrejme najradšej, keby sa nám podarilo navoliť chýbajúci počet kandidátov,“ uviedla po hlasovaní poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd). Nevie si vysvetliť, prečo plénum zvolilo len jedného kandidáta. „Asi sa niektorí poslanci pomýlili,“ skonštatovala s tým, že pevne verí, že v opakovanej utorkovej voľbe sa podarí navoliť ďalších chýbajúcich kandidátov.

Ústavnoprávny výbor odporučil voliť šiestich kandidátov

Ústavnoprávny parlamentný výbor odporučil poslancom NR SR, aby volili šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Členovia výboru sa na tom uzniesli na svojom mimoriadnom rokovaní. Mimoriadny výbor zvolal predseda Róbert Madej (Smer) na žiadosť šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS). Zaujímalo ho, koľko kandidátov na sudcov ústavného súdu treba ešte zvoliť a ako má prezidentka postupovať pri ich menovaní.

Madej navrhol, aby ďalší postup pri voľbe ústavných sudcov konzultoval predseda parlamentu ešte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Šéf ústavnoprávneho výboru navrhol toto riešenie pre nejasnosti pri určovaní počtu kandidátov, ktorých je ešte potrebné zvoliť. Výbor jeho návrh nepodporil.

K téme ústavných sudcov sa konalo aj poslanecké grémium. Keďže nedošlo k dohode medzi klubmi, aký počet kandidátov má ešte plénum zvoliť a poslať prezidentke Čaputovej, túto otázku riešil práve parlamentný ústavnoprávny výbor. Grémium sa zaoberalo aj otázkou, či je možné prelínanie kandidátov z jednotlivých kôl volieb.

Fico: Poslanci Smeru voliť budú

Ak bude plénum Národnej rady SR vo štvrtok voliť kandidátov na ústavných sudcov, poslanci za Smer budú podľa predsedu strany Roberta Fica voliť. Nepovedal však ich počet. Dodal, že medzi koaličnými stranami by mohlo dôjsť k dohode na menách. Zopakoval, že zvolení kandidáti v prípade nevymenovania prezidentkou Zuzanou Čaputovou za ústavných sudcov, môžu podať ústavné sťažnosti.

„Pôjdeme dnes voliť, normálne vyberieme zo zoznamu kandidátov, ktorých podporíme, bude tajná voľba, neviem garantovať, či niekto bude, alebo nebude, ale my chceme zvoliť šiestich kandidátov, aby mala prezidentka k dispozícii kompletnú osemnástku,“ povedal Fico vo štvrtok novinárom.

Koaliční lídri sa mali o 15.30 h stretnúť na Koaličnej rade. Šéf SNS Andrej Danko má podľa jeho hovorcu Tomáša Kostelníka na Koaličnej rade predniesť návrh. „V snahe konečne vyriešiť túto situáciu prednesie svoj návrh ustúpiť v nevyhnutnom prípade výberu koaličných partnerov, na úkor výberu preferovaných kandidátov SNS,“ uviedol Kostelník.

„Slovenská národná strana nechce pri Ústavnom súde SR politikárčiť. Jediné, o čo nám ide, je to, aby sa konečne navolil chýbajúci počet kandidátov, z ktorých pani prezidentka vyberie ústavných sudcov. Tak, aby Ústavný súd SR mohol konečne fungovať v plnom režime,“ odkázal Danko.

Kresák: Voľbu sudcov ÚS sprevádzajú nejasnosti

Voľbu ústavných sudcov v Národnej rade SR sprevádzajú nejasnosti, nesedia najmä počty kandidátov. Uviedol to koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd) s tým, že problém vidí inde ako predseda strany Smer Robert Fico.

Šéf Smeru sa domnieva, že hrozia žaloby neúspešných kandidátov. Fico preto vyzval prezidentku Zuzanu Čaputová, aby sa vrátila k systému dvojíc, keď vyberá z dvojnásobného počtu zvolených uchádzačov. Podľa Kresáka hrozí, že o niektorých kandidátoch bude prezidentka Čaputová rozhodovať už po druhýkrát. Ide o päť uchádzačov, ktorí boli zvolení v druhej voľbe Národnej rady SR.

Kresák, ktorý sa sám uchádzal o najcennejší talár, vidí problém ešte v roku 2017, keď Ústavný súd SR rozhodoval o ústavnej sťažnosti neúspešných kandidátov. V odôvodnení totiž košický súd uviedol, že aj kandidáti, ktorí neboli vymenovaní, zostávajú v pozícii kandidátov. Podľa tohto vzoru zostalo po menovaní trojice nových sudcov Andrejom Kiskom päť mien na akejsi čakacej listine. Sťažovať by sa tak mohli podľa Kresáka zvyšní kandidáti, pretože spomínaná pätica bude v hre dvakrát.

„Ja mám asi rovnaký názor a to riziko tu existuje, ale či je to naozaj tak, skutočne neviem,“ povedal Kresák na margo hrozby žalôb. Vysvetlil, že na to, aby sme pochopili situáciu, sa musíme vrátiť do roku 2017, keď senát Ústavného súdu SR rozhodoval o sťažnosti neúspešných kandidátov. Zjednodušene v odôvodnení povedal, že tí, ktorých prezident nevymenoval, zostávajú kandidátmi. Odôvodnenie rozhodnutia o ústavnej sťažnosti však podľa Kresáka nemá všeobecne záväzný charakter. Nemalo by sa teda dotýkať všetkých ďalších prípadov v budúcnosti. Otázka znie, či je správne brať do úvahy toto odôvodnenie rozhodnutia a dospieť k záveru, že aj dnes tí piati uchádzači, ktorí neboli menovaní, sú stále kandidáti.

„Osobne mám pochybnosť o takomto postoji, pretože sa nestotožňujem so záverom, že odôvodneniu individuálneho rozhodnutia o ústavnej sťažnosti môžeme priznávať všeobecne záväzný charakter,“ doplnil Kresák.

Poslanec vidí chaos aj v počte kandidátov, ktorých má ešte NR SR zvoliť. „Ak zoberieme do úvahy, že je stále v hre deväť uchádzačov, tak podľa Ústavy SR má NR SR voliť dvojnásobný počet. Na Ústavnom súde SR zostáva šesť voľných miest. Matematika teda podľa mňa hovorí jasnou rečou, parlamentu zostáva zvoliť troch uchádzačov,“ doplnil Kresák.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov. Ďalšia voľba má byť vo štvrtok podvečer. Poslanci sa sporia o počty kandidátov.

Danko v uplynulých dňoch po stretnutí s Čaputovou potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov. Most-Híd deklaroval zodpovedný postup pri voľbe. „Napriek tomu, že máme pochybnosti, budeme na koaličnej rade navrhovať, že je potrebné zvoliť maximálne šiestich kandidátov,“ povedal predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

Predseda Smeru Robert Fico varuje v súvislosti s voľbou pred rizikom diskriminačných žalôb. Premiér Peter Pellegrini (Smer) by bol rád, keby parlament už voľbu uzavrel a na ústavnom súde by bol plný počet sudcov.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Smer #Peter Kresák #voľba ústavných sudcov