Čaputová vyjadrila pochopenie protestujúcim proti Babišovi

Prezidentka Zuzana Čaputová dodržala tradíciu, jej prvá zahraničná cesta v úrade viedla do Prahy. Na Pražskom hrade ju privítali desiatky priaznivcov s výkrikmi Nech žije Slovensko. S vojenskými poctami ju vítal český prezident Miloš Zeman. Obe hlavy štátu mali zhruba hodinové rokovanie, po ktorom odpovedali na otázky novinárov. Čaputová neobišla ani krajanov a na pražskej Kampe na jej počesť spievali českí a slovenskí umelci.

20.06.2019 10:31 , aktualizované: 21.06.2019 07:47
debata (1163)

VIDEO: Pozrite si, čo odkázala Čaputová protestujúcim proti Babišovi.

Video

Čaputová: Mám pochopenie pre plné Václavské námestie

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok večer zúčastnila na koncerte, ktorý na pražskej Kampe zorganizovali jej priaznivci. Predniesla na ňom prejav, v ktorom vyzdvihla česko-slovenské vzťahy a nepriamo podporila účastníkov protestov proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi, informoval server Novinky.cz.

„Dnes som niekoľkokrát opakovala, že vzťahy medzi našimi krajinami sú nesmierne blízke. Myslím hlavne tie ľudské. Je medzi nami mnoho osobných väzieb, priateľstiev, príbuzenských vzťahov,“ uviedla Čaputová na záver svojej štvrtkovej oficiálnej návštevy Českej republiky.

V priebehu dňa sa stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom, predsedami oboch komôr českého parlamentu a krajanmi žijúcimi v ČR. Položila tiež vence k soche generála Milana Rastislava Štefánika a kyticu na hrob niekdajšieho československého a českého prezidenta Václava Havla. Večerný koncert pod názvom Zuzana nie je sama doma poňali organizátori ako dar k piatkovým narodeninám slovenskej prezidentky.

„Mám pochopenie pre Václavské námestie plné pokojných ľudí, pretože som mala pochopenie pre tie námestia v Bratislave. Spojuje nás totiž pokojný tón, to je veľmi dôležité,“ vyhlásila prezidentka v prejave na koncerte.

Čaputová narážala na súčasnú vlnu demonštrácií proti premiérovi Andrejovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Marii Benešovej, ktoré sa konajú v Prahe aj iných mestách ČR, uviedol server Novinky.cz. Dodal, že zmienila aj protesty v Bratislave po vlaňajšej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré viedli k pádu vlády Roberta Fica.

Na koncerte na Kampe vystúpili českí aj slovenskí interpreti, medziinými Dan Bárta, Jiří Stivín, Dorota Nvotová, Katarzia či kapely Eturnity a Živé kvety.

Čaputová rokovala so Zemanom

„Pokiaľ ide o priebeh rokovaní medzi štyrmi očami aj v širších delegáciách, musím predovšetkým zdôrazniť skvelú atmosféru,“ povedal Zeman na spoločnej tlačovej konferencii vysielanej naživo českými médiami. Podľa neho napriek tomu, že obe strany spolu rokovali na viaceré témy, nenarazili na jedinú spornú otázku. Prezident tiež vyjadril nádej, že čoskoro spolu s Čaputovou otvoria v Bratislave Český dom. „Pozveme aj pána prezidenta Kisku a budeme ako svätá trojica,“ povedal Zeman.


VIDEO: Pozrite sa vo videu ČTK, ako Zeman privítal Čaputovú a čo povedali o detailoch rokovania.

Video

Čaputová v súvislosti s návštevou Prahy zdôraznila, že to pre ňu nie je len vecou tradície, ale aj úprimného záujmu, keďže v Čechách má viacerých priateľov. Na prípadnú rozdielnosť názorov pri rokovaní so Zemanom podľa nej nenarazili.

Diskutovali napríklad o fungovaní V4, pričom Čaputová zdôraznila, že má záujem v rámci tohto zoskupenia budovať čo najtesnejšie vzťahy. Musia však byť zachované základné hodnoty ako právny štát a nezávislosť súdnictva. Podľa vlastných slov diskutovali aj o prípadných spoločných oslavách 30. výročia novembra 1989. Zeman v tejto súvislosti skonštatoval, že dnes sa k odkazu revolúcie hlásia aj tí, čo vtedy stáli na opačnej strane, antichartisti, alebo tí, čo vstupovali do komunistickej strany. "Krajšie bolo tú revolúciu prežiť, povedal Zeman.

Zeman na záver Čaputovej poblahoželal k jej piatkovým narodeninám a ona českého prezidenta pozvala na recipročnú návštevu Slovenska.

Čaputová zviezla lietadlom aj kapelu

Hoci sa očakávali bonmoty od jej českého náprotivka Miloša Zemana, na škandál si „zarobila“ slovenská strana. Na večerný koncert na počesť prezidentky totiž zviezla umelcov vládnym špeciálom. Poldruhahodinový koncert na pražskej Kampe zorganizovali Čaputovej priaznivci a krajania, medzi nimi je aj bývalý dvojnásobný minister kultúry Ladislav Snopko. Kapela Živé kvety či Dorota Nvotová sa na sociálnych sieťach už predpoludním pochválili fotografiami z vládneho špeciálu. Podľa záberov bola na palube evidentne dobrá nálada, Nvotová neskôr uviedla, že musela fotky zmazať.

Práve prítomnosť umelcov v lietadle vyvolala búrlivé reakcie. Všetci totiž Čaputovú výrazne podporovali v prezidentskej kampani a časť verejnosti novej prezidentke vyčíta isté protekcionárstvo, že práve týchto umelcov vzala na svoju prvú zahraničnú cestu. Aj Čaputovej priaznivci upozornili, že počas krátkeho koncertu s názvom Zuzana není sama doma sa na pódiu zdržia zo desať minút a ide tak skôr o akúsi súkromnú párty.

Slováci budú môcť zrejme budúceho prezidenta voliť aj zo zahraničia

Zuzana Čaputová na brífingu odpovedala aj na otázku týkajúcu sa práva občanov SR žijúcich v zahraničí zúčastniť sa na voľbe prezidenta z cudziny. Novela volebného zákona umožňujúca Slovákom v zahraničí voliť v budúcich prezidentských voľbách aj na zastupiteľských úradoch SR, by mohla byť prijatá ešte v priebehu roka 2019, naznačila Čaputová.

„Plne sa stotožňujem, že občania SR žijúci v zahraničí by mali mať právo voliť v prezidentských voľbách bez toho, aby museli cestovať na Slovensko,“ uviedla Čaputová. S myšlienkou umožniť legislatívnou úpravou voľbu na zastupiteľských úradoch v zahraničí sa podľa nej stotožňuje aj predseda vlády SR Peter Pellegrini. „Zhodli sme sa, že takáto zmena je zmysluplná a dokonca pán premiér vyjadril presvedčenie, že ešte v priebehu tohto kalendárneho roka by takáto zmena právnej úpravy mohla byť prijatá v parlamente,“ dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová je na prvej...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident ČR...
+9Prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo...

Po návšteve Hradu si slovenská prezidentka uctila pamiatku spoluzakladateľa Československa generála Milana Rastislava Štefánika. V sprievode veľvyslanca SR v ČR Petra Weissa položila veniec k jeho soche pred hvezdárňou na Petříne.

Počas tlačovej konferencie so Zemanom sa preriekla a povedala, že sa ide pokloniť k Štefánikovmu hrobu, kyticu však položila na hrob prezidenta Václava Havla. Ako napísala na sociálnej sieti, chcela tak vyjadriť vďaku a úctu osobnostiam, ktoré sa významne zaslúžili o to, že sme dva slobodné, demokratické a úspešné štáty.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo... Foto: TASR, Martin Baumann
prezidentka Čaputová, Praha, Peter Weiss Prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo veľvyslanec SR v ČR Peter Weiss počas kladenia venca k soche gen. M. R. Štefánika na Petříne 20. júna 2019 v Prahe.

Prezidentka sa stretla aj s predsedom Senátu Parlamentu Českej republiky Jaroslavom Kuberom a s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom. Podľa Kuberu bola schôdzka v dobrej atmosfére. Hovorili napríklad o tom, ako zmeniť, že české deti nerozumejú slovenčine.

Schôdzku s premiérom Andrejom Babišom (ANO) v programe Čaputová nemá. Predseda českej vlády je v rovnakom čase na zasadnutí Európskej rady.

Čaputová svojou cestou zachováva tradíciu, podľa ktorej prvá zahraničná návšteva slovenských a českých prezidentov smeruje do Bratislavy či Prahy. ČTK v stredu povedala, že SR je podľa nej najbližším partnerom Slovenska.

„Je tradíciou ísť na prvú zahraničnú návštevu práve do Českej republiky. Ja na túto tradíciu rada nadviažem. Je to kontinuita, v ktorej vidím zmysel. Je to nielen o tom, že máme spoločnú dlhšiu históriu, ale aj o osobných blízkych vzťahoch medzi obyvateľmi,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová