Exkluzívne: Pellegrini má záujem o významný post v Bruseli

Peter Pellegrini prejavil vážny záujem získať pre seba veľmi významnú funkciu v metropole Európskej únie. Slovenský premiér by sa rád stal novým predsedom Európskej rady. Na tomto poste sa zatiaľ nachádza Donald Tusk z Poľska, a to do jesene tohto roka.

20.06.2019 13:48 , aktualizované: 17:50
Donald Tusk, peter pellegrini, EÚ, Foto: ,
Zľava: Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas stretnutia na Úrade vlády SR v Bratislave, 14. júna 2019.
debata (123)

Denník Pravda získal informáciu o ambícii Pellegriniho pred necelým týždňom. Postupným overovaním sa ukázalo, že je to naozaj tak. Priebežne to potvrdili tri od seba nezávislé vysokopostavené zdroje z krajín visegrádskej štvorky (skupinu V4 tvoria spolu so Slovenskom Česko, Maďarsko a Poľsko).

O novom obsadzovaní postov v Bruseli sa začína hovoriť po nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu. Denník Pravda pozná postoje zopár štátov k snahe Pellegriniho, ale oslovení politici si nateraz neželajú ich zverejnenie.

Podľa Pellegriniho v Bruseli dnes zaznieva množstvo rôznych špekulácií ohľadom personálneho obsadzovania jednotlivých pozícií. Predseda vlády nepovažuje za správne to akokoľvek komentovať. „Zachytil som informácie, kde sa pri kuloárnych rokovaniach spomínalo aj moje meno, aj keď som sa o pozíciu v orgánoch EÚ neuchádzal. Vnímam to ako ocenenie svojej doterajšej práce, ale ja svoju úlohu vidím hlavne doma na Slovensku,“ uviedol Pellegrini.

Teoreticky, keby sa Pellegrini stal predsedom Európskej rady, odišiel by zo slovenskej vlády nielen on, automaticky by rezignovali jej ostatní členovia. Podľa Ústavy SR keď totiž premiér podá demisiu, tak rovnako odstúpia všetci ministri.

V takom prípade by bolo otázne, či by ešte pokračovala súčasná koalícia Smeru, Slovenskej národnej strany a Mosta-Híd, pretože riadny termín parlamentných volieb pripadá už na koniec februára alebo začiatok marca budúceho roku. Mohli by sa uskutočniť predčasné voľby, ale toto je iba obyčajná špekulácia, lebo nemožno nijako predvídať vývoj udalostí.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Europarlament #Európska rada #Peter Pellegrini