Zamestnanci U. S. Steel budú v júli pracovať menej

Lacná čínska oceľ, zvýšené, až päťnásobne, emisné povolenky CO2, vysoké náklady na elektrinu a suroviny a nízke ceny ocele na svetovom trhu sú dôvodmi, pre ktoré sa košický U. S. Steel rozhodol od štvrtka odstaviť pec číslo 2, ktorá mesačne produkuje 125-tisíc ton surového železa. Vedenie malo vo štvrtok rokovanie s odborármi, na ktorom sa dohodli na opätovnom zavedení 4-dňového pracovného týždňa v júli.

21.06.2019 06:00
debata (5)
VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda dôvody, prečo museli v košických oceliarňach odstaviť vysokú pec číslo 2.
Video

Priamo pri vysokej peci pracuje iba niekoľko desiatok zamestnancov, no jej odstavenie sa dotkne stoviek pracovísk v železiarňach.

„Budú musieť technicky a organizačne zmeniť svoju prácu,“ konštatoval Ján Bača, hovorca spoločnosti U. S. Steel. Firma situáciu na trhu bude sledovať a je pripravená reagovať na potreby zákazníkov. Hovorca dodal, že európsky trh bol zasiahnutý dovozom ocele z krajín s neférovými a nerovnými podmienkami obchodovania.

S vedením hutníckej spoločnosti sa mimoriadne vo štvrtok stretli odborári. „Dohodli sme sa na neprideľovaní práce v mesiaci júl. Našou požiadavkou bolo, aby sa dodržiavali dovolenkové plány, ktoré budú mať prednosť pred prekážkou v práci. Pracovný týždeň bude 4-dňový,“ konštatoval Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO v U. S. Steel Košice. Hutníci by mali dostať 60 percent mzdy a odborári si sadnú s vedením podniku za spoločný stôl koncom júla, pretože aktuálna dohoda je na dobu určitú.

Nepriaznivú situáciu v U. S. Steel pocítili hutníci už v apríli. Firma vtedy zaviedla tvrdšie šetriace opatrenia a zamestnanci dostali možnosť čerpať náhradné neplatené voľno. Počas mája platil v oceliarňach 4-dňový pracovný týždeň. Naposledy bola pre plynovú a hospodársku krízu odstavená vysoká pec na prelome rokov 2008 a 2009.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel