Lajčák: OBSE je v Kosove vnímaná ako partner

S viac než 500 pracovníkmi má Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Kosove svoju druhú najväčšiu misiu po Ukrajine. Kosovo nie je členom OBSE, avšak organizáciu vníma ako partnera, ktorý nevnucuje agendu, ale spolupracuje s miestnymi orgánmi. Pripomenul to v piatok úradujúci predseda organizácie, slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý tak počas prvého polroka slovenského predsedníctva zavŕšil návštevy všetkých 16 misií OBSE.

21.06.2019 18:37 , aktualizované: 22:12
debata (41)

Dialóg Prištiny s Belehradom v súčasnosti neprebieha. Kosovská vláda v novembri zaviedla 100-percentné clá na dovoz srbského tovaru a napriek naliehaniu medzinárodného spoločenstva ich odmieta zrušiť. „Ja som na stretnutí s premiérom (Ramushom) Haradinajom zdôraznil, že toto je cesta do slepej uličky, jediná cesta dopredu je v dialógu,“ konštatoval predseda Lajčák.

Kosovský premiér je podľa neho ochotný vymeniť zrušenie ciel za uznanie zo strany Srbska. „Ja som sa mu snažil vysvetliť, že takto to jednoducho nefunguje a že výsledok rokovaní prichádza na konci a nie na začiatku,“ prízvukoval Lajčák.

Dialóg od roku 2013 podľa neho priniesol viacero konkrétnych výsledkov osožných pre kosovských Srbov i Albáncov. V súčasnosti je zastavený a namiesto toho sa obe strany snažia ovplyvňovať medzinárodné spoločenstvo vo svoj prospech, čo vedie k narastaniu napätia. „Preto sa snažím tento náš pobyt tu využiť na rokovanie tak s albánskou, ako aj srbskou stranou, a tak na centrálnej, ako aj lokálnej úrovni,“ povedal Lajčák.

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré neuznali nezávislosť Kosova. „Ale ja potrebujem vidieť, ako tá misia funguje,“ povedal novinárom Lajčák po stretnutí so srbským pravoslávnym biskupom Teodosijom v Gračanici, ktorú obývajú etnickí Srbi.

„Návštevou Gračanice chceme zdôrazniť, že chceme vidieť Kosovo ako multietnické,“ vysvetlil Lajčák. Ako pokračoval, starobylý monastier v Gračanici, zapísaný aj v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, patrí medzi posvätné miesta srbskej pravoslávnej cirkvi.

„Našou prítomnosťou chceme vyjadriť aj podporu tomu, aby tu bola tolerancia etnická aj náboženská. Tieto kláštory boli vystavené násilným útokom pred niekoľkými rokmi a naša prítomnosť je morálnou podporou,“ konštatoval.

Biskup Teodosije počas rozhovoru Lajčákovi hovoril o neľahkom živote miestnych Srbov. „Tá tolerancia tu jednoducho nie je. Našťastie tie násilné útoky sa už nedejú, ako to bolo v minulom desaťročí, ale nie sú si naozaj istí, čo môžu očakávať,“ uviedol slovenský minister. Podľa neho fakt, že monastier je zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, poskytuje pre miestnych Srbov istú ochranu.

„Ale nemajú pocit, že je tu úprimná snaha, aby boli vnímaní ako rovnocenní občania,“ dodal.

Biskup Teodosije vnútri chrámu monastiera ukazoval Lajčákovi fresky na stenách. Všetky, na ktoré bolo možné dosiahnuť zo zeme, prípadne z menšieho rebríka, mali vyškrabané oči. Biskup vysvetlil, že počas vojny to urobili pravdepodobne moslimovia, ktorí považujú uctievanie ikon za modloslužbu.

V jednom z centrálnych parkov v Prištine položil Lajčák spolu so svojím kosovským rezortným kolegom Behgjetom Pacollim kvety k pamätníku slovenských vojakov, ktorí zahynuli v roku 2006 pri leteckom nešťastí neďaleko maďarskej obce Hejce, keď sa vracali z misie KFOR v Kosove.

„Je to pekné gesto, je to iniciatíva kosovských inštitúcií pri príležitosti desiateho výročia tejto tragédie a pomáha nám uvedomiť si, že okrem politiky sme všetci aj ľudia,“ povedal Lajčák. Podľa neho si Kosovčania vážia, že Slovensko prispelo k mieru v ich domovine a 42 Slovákov v súvislosti s touto misiou prišlo o život.

Lajčák nevylúčil, že bude opäť pôsobiť v medzinárodných štruktúrach

Šéf slovenskej diplomacie a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák v piatok nevylúčil, že v budúcnosti bude opäť pôsobiť v medzinárodných štruktúrach.

„Moje meno sa spomína pri obsadzovaní postov v Rade Európy a Európskej únii, čo potvrdzuje, že moje meno má nejakú reputáciu v medzinárodnom spoločenstve, čo je dobrá správa aj pre SR. V minulosti som pracoval v medzinárodných štruktúrach a nevylučujem, že v nich budem pracovať aj v budúcnosti. Momentálne sa však sústreďujem na výkon funkcie v OBSE,“ povedal Lajčák novinárom počas návštevy Kosovskej Mitrovice.

Úradujúci predseda OBSE pricestoval do Kosova, ktoré Slovenská republika neuznáva ako samostatný štát, po návšteve Severného Macedónska a následne Bosny a Hercegoviny. Cesta do Kosova sa uskutočňuje aj pri príležitosti 20. výročia pôsobenia OBSE v oblasti. Tamojšia misia OBSE pomáha pri budovaní inštitúcií, v legislatívnych procesoch, projektoch ochrany ľudských práv a slobody médií a tiež pri príprave a priebehu volieb.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák