Do najbližších parlamentných volieb pôjde KDH samostatne

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pôjde do najbližších parlamentných volieb samostatne. Rozhodnutie dnes schválila Rada KDH počas svojho zasadnutia v Liptovskom Jáne. Po jeho skončení o tom informoval predseda KDH Alojz Hlina.

22.06.2019 16:05 , aktualizované: 17:27
debata (35)

„KDH ponúka spoluprácu a miesta na kandidačnej listine osobnostiam, ktoré zdieľajú hodnoty kresťanskej demokracie a sú stotožnené s programom KDH,“ uvádza sa v uznesení zo zasadnutia.

O tom, že KDH pôjde do parlamentných volieb samostatne, rozhodlo podľa Hlinu to, že Slovensko potrebuje konzervatívnu silu. „Čelíme veľkej prívalovej liberálnej vlne, a na to, aby sme to vyvážili, Slovensko potrebuje nevyhnutne konzervatívnu slovensko-demokratickú silu, a tou je KDH. Aj to nás oprávňuje, aby KDH išlo do volieb samostatne,“ vysvetlil.

Podľa Hlinu už hnutie má pre nadchádzajúce voľby svoju stratégiu, no veľmi dôležitým prvkom úspechu je podľa neho práve kandidačná listina, ktorá by mala byť špičková. KDH sa bude pri jej tvorbe riadiť modulárnym systémom.

„Jedným z modulov budú aj starostovia a primátori alebo regionálni politici, ktorí boli doteraz mimo hry, ale teraz ich jasne a zreteľne chceme vtiahnuť do hry.

Budú etablovaní na kandidátke s tým, že to budú nielen členovia KDH, ale aj ľudia, ktorí sympatizujú s našou stranou, ktorí sa chcú angažovať v politike a chcú dať tejto politike slušnú a jasnú tvár pre rozvoj celého Slovenska,“ povedal podpredseda hnutia Milan Majerský.

V rámci ďalšieho modulu budú zase KDH reprezentovať ľudia, ktorí podľa Hlinu predstavujú silu kresťanského a konzervatívne­ho sveta.

Predseda KDH je hlboko presvedčený o tom, že sa mu podarí vyskladať veľmi dobrú kandidačnú listinu.

„Budeme robiť na čo najlepšom volebnom výsledku, potenciál pre KDH je vysoký,“ poznamenal s tým, že ak sa KDH nedostane do parlamentu, do dvoch hodín odstúpi.

„Urobíme, čo sa bude dať urobiť pre to, aby tu bola silná kresťanskodemo­kratická strana, Slovensko ju potrebuje, a my ňou budeme,“ povedal. Ako dodal, 150-člennú kandidačnú listinu by mala schvaľovať Rada KDH, ktorá bude mať zasadnutie 21. septembra.

Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič (OĽaNO) na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že rešpektuje rozhodnutie KDH, že pôjde do volieb samostatne. Avšak vyčíta mu, že sa nechce dohodnúť na spoločnom postupe. „Považujem toto rozhodnutie za nezodpovedný hazard s budúcnosťou Slovenska,“ uviedol Matovič.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #parlamentné voľby