Primátorka Macháčková obišla bez pokuty

Šéfka prievidzskej radnice Katarína Macháčková, zároveň podpredsedníčka strany Spolu a poslankyňa parlamentu, mala podľa poslaneckej komisie ako verejná funkcionárka zneužiť svoju pozíciu na získanie mestského pozemku. Postavila si na ňom nový dom. Nehnuteľnosť sa nachádza v lukratívnej lokalite s výhľadom na Prievidzu a Bojnice. Primátorka sa k pozemku dostala síce až ako v poradí štvrtá majiteľka, no predtým ho vlastnili s ňou prepojení ľudia. Komisia mestským poslancom navrhla, aby odobrili Macháčkovej pokutu vo výške ročného platu, čo je 1 255 eur. Väčšina však bola proti.

24.06.2019 10:01 , aktualizované: 17:33
debata (46)

Trest pre Macháčkovú odporučila prievidzským poslancom schváliť komisia na ochranu verejného záujmu pred pár týždňami. Podľa nej mala primátorka porušiť ústavný zákon. Zápis z toho sa na webovej stránke mesta objavil minulý piatok, teda krátko pred zasadnutím včerajšieho zastupiteľstva. Tesne pred hlasovaním poslancov šéfka radnice opakovala, že to považuje za účelovú politickú hru. „Rozpútali ste ju len preto, že výsledky volieb boli iné, ako ste očakávali. Z tej komisie ste si urobili inkvizičný proces a vaším cieľom je zdiskreditovať ma,“ vyhlásila Macháčková.

VIDEO: Ide o lukratívny pozemok v Prievidzi, ktorý vlastní primátorka a parlamentná poslankyňa Katarína Macháčková (Spolu). S jeho čudnými prevodmi sa začalo v roku 2006, v pondelok bude mestské zastupiteľstvo rozhodovať, či zneužila svoje verejné postavenie. Viac sa dozviete vo videu.

Video

Z 24 prítomných poslancov nakoniec za sankciu hlasovali len šiesti, proti ich bolo 17, jeden sa zdržal. V 25-člennom zastupiteľstve má však strana Spolu väčšinu, zastupuje ju 15 poslancov, dvaja sú vo farbách SaS, štyria nezávislí, jeden zastupuje KDH, jeden Sme rodina, jeden Progresívne Slovensko a jeden za Smer.

„Dúfam, že takéto veci máme na dlhší čas vyriešené a už sa budeme venovať inej poslaneckej práci,“ reagoval po hlasovaní Peter Krško (Spolu), ktorý je presvedčený, že ústavný zákon porušený nebol. Podobne ako Macháčková tvrdí, že celá kauza je politicky motivovaná. „Začalo sa to ešte niekedy pred komunálnymi voľbami, ide o frustráciu niektorých neúspešných kandidátov. Možno to súvisí aj s tým, že pani primátorka pôsobí tiež vo vyššej politike. Teraz musí čeliť osobným útokom, antipatiám a zaujatosti,“ myslí si Krško.

Ľudia vlastniaci sporný pozemok ešte pred Macháčkovou však k nej mali naozaj blízko. „V Prievidzi sme si všetci blízki, minimálne jedného z nich poznám aj ja. Treba sa však zamyslieť nad tým, čo znamená blízka osoba. Zákon to jasne stanovuje. Sú to rodinní príslušníci, pokrvní príbuzní, niekto, s kým by mala nejaký právny vzťah, zmluvu o spoluvlastníctve či podnikaní. Nepreukázalo sa, že by išlo o blízku osobu,“ takto to vysvetľuje Krško.

„Tento výsledok sme očakávali. Politický boj tvrdo odmietam. Všetci vieme, že žiadne voľby teraz nie sú. Podnetom sme sa zaoberali len preto, že nám legálne pristál na stole,“ reagoval poslanec Miroslav Žiak (SaS). Práve on predložil zastupiteľstvu návrh na pokutu. Richard Takáč (Smer) je z výsledku hlasovania sklamaný. „Podľa podkladov, ktoré nám postupne boli predložené, je preukázateľné, že pani primátorka mala o pozemok záujem hneď od začiatku. Jej vyjadrenie ešte z minulého roka o náhode, že skončil u nej, je irelevantné. Veď dva mesiace predtým, ako ho získal jej kmotor, žiadala o jeho odkúpenie priamo ona,“ tvrdí Takáč.

Poslanec pripomenul, že po tom, čo sporné mestské pozemky nešli do verejnej súťaže, prejavili o ne záujem ďalší piati ľudia. „Záhadne všetkých zamietli, a schválili práve tých, ktorí sa poznali s pani Macháčkovou. Na celý ten proces nejakým spôsobom dohliadala. Všetky zmluvy a právne úkony robila ona so svojou advokátskou kanceláriou. Jednoznačne išlo o porušenie zákona,“ podotkol Takáč, ktorý poukázal na to, že zastupiteľstvo ovláda strana Spolu.

Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska hovorí, že Macháčková svojím konaním ukázala, ako môže byť zákon o obecnom zriadení a konflikte záujmov bezzubý. „Toto počínanie bolo evidentne špekuláciou,“ podotkol s tým, že ak sa takéto veci dejú, nejde o chybu v systéme, ale o individuálne zlyhanie jednotlivca. „Robí zlé meno celej štruktúre samosprávy. Podstata je v tom, že prišla k pozemku, ktorý by bez kontaktov v zastupiteľstve nezískala,“ poznamenal Kaliňák a vzápätí dodal, že najhorším trestom pre každého politika je jeho nezvolenie.

Macháčková v roku 2006 ako mestská poslankyňa prejavila záujem asi o tritisíc štvorcových metrov mestských pozemkov na sídlisku Kopanice. Dokazuje to zápis vo vtedajšom uznesení mestskej rady. Nakoniec poslanci vrátane Macháčkovej odhlasovali odpredaj vybraným majiteľom, jeden z nich bol kmotrom súčasnej primátorky. Zmluvy pre nových vlastníkov robila Macháčkovej právna kancelária. Majitelia o niekoľko týždňov parcely predávali. Neskôr sa na nich postavili dva rodinné domy. Jeden z rozostavaných domov kúpila Macháčkovej dcéra, ktorá ho so svojimi rodičmi vymenila za byt a finančnú náhradu.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #ústavný zákon #Katarína Macháčková