Rok bez Kočnera

Pred rokom pre časť krajiny neznámy človek, dnes každý vie, o koho ide. Meno Mariana Kočnera už spôsobilo personálne otrasy na Generálnej prokuratúre či na najvyšších miestach polície, oživilo spis Gorila. Po jeho zadržaní vyplávali na povrch informácie, ktoré naznačili, kde všade siahal jeho vplyv. Najvyšší súd jeho väzbu potvrdil pred rokom, 28. júna. Jeho meno sa spája s podozreniami z ekonomických podvodov, ale aj s objednávkou vraždy.

25.06.2019 12:00
debata (18)
Marian Kočner (v strede) so svojimi obhajcami... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Marian Kočner, súdne pojednávanie Marian Kočner (v strede) so svojimi obhajcami na Najvyššom súde 28. júna 2018.

„Kočner je dinosaurus, postava z deväťdesiatych rokov. Je to úkaz, ktorý sa len tak nevidí. Je stelesnením toho typu, ktorý sa pohybuje na rozhraní seriózneho a zločineckého biznisu – také polopodsvetie. Je typickým úkazom postkomunistickej éry. Podobne ako kedysi Jozef Majský, ale ani Kočner nepostrehol, že v spoločnosti v posledných rokoch dochádza k zmenám, prichádzajú nové generácie, ktoré už nemajú pochopenie pre roky pred a po revolúcii," konštatuje bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý si myslí, že v súvislosti s podnikateľom sa ešte objaví veľa nového.

Kočnerov advokát hovorí o podozrení z monitorovania

O mesiac čaká Kočnera súd v kauze falšovania televíznych zmeniek. Na konci minulého týždňa sa snažil o prepustenie z väzby, rovnako ako niekoľkokrát predtým neúspešne. Špecializovaný trestný súd mal o jeho prepustení rozhodovať dnes. Kočnerov advokát žiadosť stiahol. „Špecializovaný trestný súd zatiaľ nemá oficiálnu vedomosť o späťvzatí žiadosti o prepustenie z väzby,“ uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Rovnako odpovedal aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ako pre Pravdu vysvetlil jeden z jeho advokátov Michal Mandzák, jeho klient netrvá na svojej žiadosti o prepustení z väzby kvôli podozreniu o monitorovaní jeho komunikácie s obhajcami. Údajne sa preto nemôže riadne pripravovať na výsluch.

„Je nám sústavne prideľovaná výsluchová miestnosť č. 4, ktorá je nepretržite vyhradená len Mariánovi Kočnerovi, z čoho usudzujeme, že je monitorovaná,“ tvrdí advokát Mandzák s tým, že v Ústave na výkon väzby Leopoldov sa priemerne nachádza 250 obvinených vo väzbe, pre ktorých je k dispozícii 11 vypočúvacích miestností. „Ide o bezprecedentný postup v slovenskom väzenstve. V prípade, že nedôjde k náprave, podáme sťažnosť na Európsku komisiu pre porušovanie práva EÚ, ktoré garantuje právo na dôvernú komunikáciu obvineného vo väzbe s jeho obhajcom,“ zdôraznil advokát, ktorý verí, že nastávajúce súdne konanie bude úspešné. „Vzhľadom na to, že dôkazné bremeno spočíva na prokurátorovi, ktorý je povinný preukazovať vinu obžalovaného, tak na základe súčasného dôkazného stavu som vnútorne hlboko presvedčený, že vinu obžalovaného Mariana Kočnera sa mu nepodarí preukázať,“ mieni Mandzák.

Advokát Markízy: Dôkazy svedčia proti Kočnerovi

Televíziu Markíza, ktorá napadla pravosť zmeniek, v tomto spore zastupuje advokát Tomáš Kamenec. Ten je, naopak, presvedčený, že dôkazy svedčia proti Kočnerovi. „Očakávame, že orgány činné v trestnom konaní a teraz aj Špecializovaný trestný súd posúdia, či sú reálne podozrenia, ktoré mala Markíza a v konečnom dôsledku ich zdieľali aj vyšetrovateľ a prokurátor. Mám dojem, že dôkazná situácia je dostatočne silná, ale je vecou súdu, aby to vyhodnotil. Som presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní zhromaždili dostatok dôkazov,“ reagoval Kamenec.

Boli to práve zmenky, ktoré Kočnera pripravili o slobodu. Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek. Ide o štyri listiny za takmer 70 miliónov eur. Vyplatiť ich mali bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza spochybnila pravosť zmeniek a najmä to, že boli podpísané v roku 2000. Vyšetrovateľ nakoniec Kočnera aj Ruska obvinil z falšovania cenných papierov, 21. júna Kočnera polícia zadržala. O týždeň neskôr Najvyšší súd podnikateľovi potvrdil väzbu z obavy pred útekom alebo pokračovania v trestnej činnosti.

Žitný: Do volieb ešte budú vybuchovať bomby z archívu Kočnera

Za ostatných dvanásť mesiacov bol obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Prevalili sa informácie, že viacerých novinárov nechal zhruba rok a pol sledovať bývalými príslušníkmi tajnej služby. Ako svedok o tom prehovoril bývalý novinár a exšéf kontrarozviedky Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledovanie organizoval. Polícia v tomto prípade vedie trestné stíhanie vo veci prečinu nebezpečného prenasledovania s prečinom porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Samotná prokuratúra potvrdila, že pred sledovaním si Kočner nechal od policajtov viaceré osoby lustrovať v policajných databázach. Medzi sledovanými mal byť dokonca aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Mnoho informácií o Kočnerovom pôsobení sa objavilo po tom, čo vlani v októbri polícia vykonala domové prehliadky v jeho nehnuteľnostiach. Dôkazy mal mať uložené v trezore. "Predpokladám, že to nie je všetko. Do marcových parlamentných volieb tu podľa mňa ešte budú vybuchovať rôzne bomby z jeho archívu,“ poznamenal Žitný.

Video: Bol objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka podnikateľ Marian Kočner alebo nejaký Rus? Vypočujte si vo videu TV Pravda bezpečnostného analytika Milana Žitného. (TV Pravda, 6. 6. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #kauza zmeniek TV Markíza