Poslanci zvolili za kandidátku na ústavnú sudkyňu len Editu Pfundtner

Národná rada (NR) SR v utorkovom opakovanom tajnom hlasovaní volila kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Poslanci zvolili za kandidátku na ústavnú sudkyňu len štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Editu Pfundtner. Informovali o tom v parlamente po voľbe. Keďže sa nepodarilo zvoliť potrebný počet kandidátov, bude ďalšia voľba, ktorá by sa mala uskutočniť v septembri.

25.06.2019 11:34 , aktualizované: 20:07
vypocutie kandidatov na ustavnych sudcov, Edita... Foto: ,
Edita Pfundtner počas vypočúvania kandidátov na sudcov Ústavného súdu.
debata (295)

Myslí si to aj poslanec Martin Klus (SaS). „Mnohé lístky mali dvoch alebo maximálne troch zakrúžkovaných kandidátov,“ povedal Klus s tým, že sa zdá, že aj koaliční poslanci hlasujú bez obštrukcií. „Zachytil som tri mená, že by mali byť zvolené,“ povedal. Peter Kresák z Mosta-Híd povedal, že volil piatich kandidátov. Ak by sa konala nová voľba, uviedol, že on sa kandidovať nechystá.

Ako povedala pred novinármi po odhlasovaní poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy, ona dala hlas piatim kandidátom na ústavných sudcov. Povedala to s tým, že vie len o dohode v koalícii. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič volil piatich kandidátov. Podľa jeho slov sa so SaS snažili nájsť zhodu. „Uvidíme, či sa poslanci naučili krížikovať alebo krúžkovať,“ povedal. Poslanec Karol Farkašovský potvrdil, že dohoda v koalícii bola a nevie, či kolegovia volili dohodnuté mená. „Je najvyšší čas, aby sme to celé uzavreli,“ vyhlásil.

Liberál Peter Osuský (SaS) volil tiež piatich kandidátov. Dodal, že v tomto prípade koalícia opozíciu vôbec nepotrebuje a zvolenie dostatočného počtu kandidátov je teda na vládnom trojlístku. Poslanec za OĽaNO Ján Budaj dal hlas pätici kandidátov. Podľa neho má opozícia dlhodobo zhodu na menách a robia všetko pre to, aby ústavný súd sfunkčnili. Ondrej Dostál zo SaS volil piatich kandidátov. „Keď tak budú voliť všetci, je šanca, že bude ústavný súd obsadený,“ podotkol.

Prezidentka bude sudcov ÚS menovať z plného počtu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje ústavných sudcov až z kompletného počtu kandidátov, tak ako to avizovala už predtým. Uviedla to v reakcii na utorkovú voľbu. Vo svojom stanovisku však prezidentka privítala vyjadrenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Ten ešte pred voľbou povedal, že je to posledný raz, čo SNS kandidátov na ústavných sudcov volí tajne.

„Napriek pozitívnym signálom z posledných dní, ani dnes nedošlo v parlamente k zvoleniu dostatočného počtu kandidátov na uprázdnené miesta, ako určuje ústava. Postupovať budem ústavne súladným spôsobom tak, ako som už spomínala,“ uviedla prezidentka v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej poradca pre komunikáciu Martin Burgr.

Koalícia hovorila o dohode na piatich kandidátoch

Koaliční poslanci mali v utorok opakovane voliť piatich kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Vyplynulo to zo záveru Koaličnej rady, na ktorej sa lídri zišli v utorok dopoludnia. Povedal to predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák a neskôr to na tlačovej konferencii potvrdil aj šéf národniarov Andrej Danko.

„Každý toto deklaroval, takže dúfam, že to každý dodrží,“ skonštatoval po Koaličnej rade Bastrnák. Do plného počtu kandidátov treba ešte zvoliť piatich.

Podľa Andreja Danka to bolo poslednýkrát, keď bola tajná voľba. Keď sa nepodarí zvoliť piatich kandidátov, v septembri bude verejná voľba. „Za SNS je to poslednýkrát, keď budeme voliť tajne. V koalícii je dohoda na piatich menách, ak nebudú zvolení, bude v septembri verejná voľba. Viac by sme nemali spoločnosť traumatizovať. Vždy v histórii však bol problém s voľbou ústavných sudcov. Robí sa tu z toho téma, ktorá zbytočne vytvára napätie,“ povedal Danko k téme ústavných sudcov.

„Za tou plentou môže dôjsť k zlyhaniu ľudského faktora,“ povedal v súvislosti s chybnými hlasovacími lístkami pri predchádzajúcich voľbách. Prípadnú chybovosť chce pri ďalšej voľbe odstrániť verejnou voľbou, predpokladá však, že v septembri už voľba potrebná nebude.

Opozícia mala záujem zvoliť chýbajúcich kandidátov na ÚS

Opoziční poslanci NR SR boli pripravení v utorkovej voľbe kandidátov na sudcov ÚS SR voliť maximálny možný počet. Zhodli sa na tom predseda mimoparlamentnej strany Spolu a nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a poslanec Alojz Baránik (SaS).

„Súčasný postup vládnej koalície je prejavom hrubej neúcty k Ústavnému súdu a jeho úlohe garantovať ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku,“ skonštatoval Beblavý. K opakovanej voľbe chcú pristúpiť zodpovedne, aby podľa jeho slov čo najrýchlejšie naplnili ÚS.

SaS v tejto súvislosti zopakovala, že od začiatku podporuje verejnú voľbu kandidátov. Preto sa podľa slov Baránika rozhodla aj pri utorkovej opakovanej voľbe zverejniť mená kandidátov, ktorých strana odporučila svojim poslancom voliť. Sú to Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Martina Jánošíková, Peter Straka a Robert Šorl.

Voľbu kandidátov na sudcov ÚS označil za najdôležitejšiu voľbu v tomto volebnom období. Dodal, že aj preto zverejnili zoznam uchádzačov, ktorí by podľa nich boli dobrými kandidátmi.

Poslanci v utorkovej tajnej voľbe vyberali zo zvyšných 15 kandidátov. Vo štvrtok (20. 6.) zvolili len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku. Doteraz volili štyrikrát, plný počet kandidátov, čiže 18, sa im zatiaľ zvoliť nepodarilo. Nateraz vybrali 14 kandidátov.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov