Právo na odpoveď politikov a zmeny v prokuratúre majú poslanci presunúť

Poslanci Národnej rady (NR) SR nerozhodnú na júnovej schôdzi o zmenách v tlačovom zákone a zákone o prokuratúre. Návrhy presunú na ďalšiu schôdzu, oznámil to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

25.06.2019 12:54 , aktualizované: 13:49
andrej danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (6)

„Ak ste novinári, tak musíte mať aj určitý status, ochranu, ale je veľmi zle, keď novinár povedzme podlieha politizácii alebo pomáha politikom v politickom boji,“ skonštatoval v súvislosti so zákonom, ktorý chce opäť zaviesť právo na odpoveď. Danko dodal, že chcú prispieť aj k objektívnosti a čistote novinárskeho prostredia.

Dodal, že o návrhoch, ktoré budú presunuté, ešte budú diskutovať, pretože ani mediálny zákon podľa jeho slov nie je jednoduchý. Priestor na diskusiu chcú nechať počas leta aj ministrovi spravodlivosti a prokuratúre v súvislosti so zákonom o prokuratúre.

Zmena zákona o prokuratúre sa týka kompetencií v súvislosti s úradom Európskej prokuratúry. Podľa novej legislatívy budú mať európski delegovaní prokurátori rovnaké právomoci ako vnútroštátni prokurátori, pokiaľ ide o vyšetrovanie, trestné stíhanie a podanie obžaloby na súd, a to popri osobitných oprávneniach, ktoré sa im priznávajú nariadením Rady EÚ.

Novelou tlačového zákona chce Smer-SD opäť zaviesť právo na odpoveď pre politikov. Parlament má zákon na stole už niekoľko týždňov, no stále o ňom nerozhodol.

Novela zákona o štátnom jazyku podľa Danka neprejde, predčasné voľby nechce

Novela zákona o štátnom jazyku neprejde, myslí si to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Povedal to v súvislosti s vyjadreniami Mosta-Híd, ktorý hovoril o svojej možnej podpore opozičnej novele. Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce.

„Povedali sme nášmu partnerovi Mostu-Híd, že novela zákona o štátnom jazyku nesmie prejsť,“ povedal Danko, podľa ktorého nemožno slovenský jazyk oslabovať. SNS v tejto otázke nemieni ustúpiť. Predčasné voľby však Danko nechce.

Novelu zákona o štátnom jazyku navrhuje SaS, ktorá ňou chce zrušiť uprednostnenie štátneho jazyka. Most-Híd hovoril, že v prvom čítaní by právnu normu podporil, ale má chyby, ktoré treba vylepšiť. V druhom čítaní by právnu normu strana podporila len v prípade, že by bola upravená.

Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce. Vysvetlil, že s partnermi debatujú aj o rozličných názoroch. „To neznamená, že by sme sa teraz relevantne o predčasných voľbách bavili,“ dodal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #štátny jazyk