Koniec ústupkom, policajti na cestách pritvrdia

Čierny týždeň na cestách - za sedem dní prišlo o život 14 ľudí. Polícia preto avizuje represiu. Tvrdí, že už nebude robiť žiadne kompromisy. Pri porušení predpisov policajné hliadky siahnu k najtvrdším možným trestom, a to až dovtedy, kým sa situácia nezlepší.

25.06.2019 13:26 , aktualizované: 18:54
debata (4)

„Prevencia sa nateraz končí a nastupuje represia voči tým, ktorí si z cestného zákona robia trhací kalendár. Uplynulý týždeň v cestnej premávke bol katastrofálny, nejdeme sa nikomu ani prosiť, ani vyhrážať, ideme len upozorniť na to, čo je z nášho pohľadu zlé. Budeme s nulovou toleranciou pristupovať k zisťovaniu všetkých priestupkov a k ich objasňovaniu," vyhlásil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Minulý týždeň pri kolíziách na cestách zomrelo 14 ľudí, z toho 10 len za dva dni – piatok a sobotu. „Z toho počtu bolo osem osôb v aute, traja motorkári, jeden cyklista a dvaja chodci,“ spresnil Bozalka. Hlavnými príčinami nehôd bol alkohol, prekročenie povolenej rýchlosti, nesprávny spôsob jazdy a nevenovanie sa šoférovaniu.

Rýchlym konaním už prešiel 64-ročný podnikateľ z Lučenca, ktorý v piatok večer sadol za volant pod vplyvom alkoholu, vošiel do protismeru, kde sa zrazil s iným autom. V ňom zomreli otec so synom, ich spolujazdkyňa utrpela ťažké zranenia. Vodičovi v krvi namerali až 2,5 promile alkoholu. Sudca ho poslal rovno do väzby.

Tragédie sa množili v piatok aj v hlavnom meste. Len 26-ročný vodič prešiel na červenú na semafore, zrazil sa s iným autom, ktoré následne narazilo do muža na chodníku. Nehodu neprežil vinníkov spolujazdec. Predvíkendový večer bol osudný aj pre 32-ročného vodiča, ktorý doplatil pravdepodobne na rýchlu jazdu. Čelná zrážka s autobusom v Devínskej Novej Vsi ho stála život.

Horná hranica sadzobníka až do odvolania

Polícia podľa Bozalku prijala tvrdé a prísne opatrenia, ktoré budú platiť až do odvolania. Na cesty nasadí všetko, čo má. Pomáhať bude poriadková, železničná polícia, počas turistickej sezóny navyše aj úrad hraničnej a cudzineckej polície. Policajti budú pri trestoch siahať k hornej sadzbe. „Budeme postupovať nekompromisne pri prejednávaní priestupkov, budeme používať hornú hranicu sadzieb pokút,“ podčiarkol plukovník Ľuboš Rumanovský, riaditeľ odboru dopravnej polície. Kontroly sa zamerajú najmä na rýchlosť, alkohol, používanie mobilu počas šoférovania.

Za vysoké prekročenie rýchlosti (o 50 km/h v obci, 60 km/h mimo obce) tak budú šoféri platiť nie najnižšiu sadzbu 500 eur, ale 1 000 eur, za alkohol za volantom pod jedno promile namiesto 150 eur to bude 800 eur plus zhabanie vodičáka na tri roky. Vodič s viac ako jedným promile môže počítať s ročným väzením. Napríklad za nepoužitie smeroviek už nebude stačiť 20 eur, ale 40 eur.

„Budeme sa venovať aj najväčšiemu fenoménu, nevenovaniu sa vedeniu vozidla, kam patrí to nešťastné telefonovanie, čo najviac odpútava pozornosť vodičov a je to najhlavnejšia príčina dopravných nehôd s následkom na živote a zdraví. Zameriame sa na agresívnych a arogantných vodičov, ktorí spôsobujú najtragickejšie dopravné nehody, pri ktorých zomierajú nevinní ľudia," vyhlásil Rumanovský. Podľa neho sa osobitne zamerajú aj na vodičov kamiónov, ktorí často na odpočívadlách požívajú alkohol. Kontrolovať u nich budú dodržiavanie prestávok v práci.

Účastníci cestnej premávky sa nevenujú tomu, čomu by sa mali

Róbert Bozalka tragické čísla posledných dní pripisuje nezodpovednosti vodičov. „Myslím si, že hlavný dôvod je ten, že účastníci cestnej premávky sa nevenujú tomu, čomu by sa mali," povedal. Narážal tým na používanie mobilov za volantom, ale mobily podľa neho nemajú čo robiť ani v rukách chodcov a cyklistov.

Jozef Drahovský, dopravný analytik, vidí príčiny tragických nehôd v začínajúcom sa dovolenkovom období. „Je koniec školského roku, všetci sa pripravujú na dovolenky, každý sa len naháňa a vtedy sa ľahko niečo opomenie. A keď sa niečo opomenie v cestnej doprave, napríklad dať prednosť, tak sa to končí väčšinou tragicky. Predtým, ako si človek sadne za volant, mal by vypustiť všetko napätie a naháňanie sa a venovať sa vedeniu vozidla. Ak sa začne zamýšľať za volantom nad vecami, čo ho trápia, tak ľahko niečo prehliadne," mieni analytik.

Drahovský hodnotí aktivitu policajtov kladne. „Je známe, že keď sú policajti na cestách a vodiči ich vidia, podvedome si každý vodič skontroluje, či má všetko v poriadku, či je pripútaný, či neprekračuje rýchlosť atď. Už len ich prítomnosť na cestách pôsobí preventívne dobre," ozrejmil dopravný analytik. Podľa neho je takéto nárazové zvýšenie kontrol účinné. „Sú určité obdobia v roku, kedy nehôd je podstatne viac, ako je napríklad koniec školského roku či začiatok prázdnin. Keby bola policajná aktivita celoročne rovnako intenzívna, nemali by kontroly taký efekt, ako je to teraz," hovorí.

Letná turistická sezóna je z hľadiska nehodovosti riziková. Vplyv na pozornosť vodičov má aj počasie, polícia ich preto vyzýva, aby horúčavy nepodcenili a na cestovanie sa dobre pripravili. Dôležité je dodržiavanie pitného režimu aj to, aby bol vodič pred cestou oddýchnutý. Policajti tiež vyzývajú občanov na spoluprácu. „Akákoľvek naša zvýšená aktivita je zbytočná, ak nám nepomôžu samotní účastníci cestnej premávky. Nemôžeme byť všade," uzatvoril Rumanovský.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #narušiteľ cestnej premávky #policajné opatrenie