ÚŠP nemá informácie o monitorovaní Kočnera a jeho obhajcov

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemá informácie o monitorovaní obžalovaného a obvineného podnikateľa Mariana Kočnera a jeho obhajcov vo výsluchovej miestnosti. Podľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zase nie je pravdou, že úkony s Kočnerom sú vykonávané len v jednej vyšetrovacej miestnosti leopoldovského väzenia, ako tvrdia obhajcovia.

25.06.2019 19:31
väznica, väzenie, basa, Leopoldov, väznica v... Foto: ,
Väznica v Leopoldove.
debata (1)

ÚŠP a ZVJS tak reagovali na slová obhajcu Michala Mandzáka, ktorý hovorí, že Marian Kočner stiahol svoju ďalšiu žiadosť o prepustenie z väzby, pretože existuje dôvodné podozrenie, že miestnosť č. 4 Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove, kde dochádza k výsluchom za prítomnosti obhajcov je monitorovaná.

„Dozorujúci prokurátor v predmetnej trestnej veci týkajúcej sa zmeniek nemá žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali dohady obhajcov obvineného o možnom monitorovaní obvineného a jeho obhajcov,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„Ústav Leopoldov má desať miestností určených na vykonávanie procesných úkonov Orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a obhajcov s väznenou osobou. Nie je pravdou, že úkony sú vykonávané len v jednej vyšetrovacej miestnosti. ZVJS nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov OČTK a obhajcov s väznenou osobou,“ uviedla zase riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie ZVJS Katarína Nováková.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) v pondelok (24.6.) informoval, že Marian Kočner stiahol žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Senát ŠTS z tohto dôvodu zrušil neverejné zasadnutie, ktoré sa malo konať v utorok. Aktuálne sa Marian Kočner nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove.

„Marian K. netrvá na svojej žiadosti o prepustenie z väzby z toho dôvodu, že tu existuje dôvodné podozrenie až presvedčenie o monitorovaní jeho komunikácie s obhajcami, a preto sa nemôže riadne pripravovať na výsluch. Pripomíname, že je nám sústavne prideľovaná výsluchová miestnosť č. 4, ktorá je nepretržite vyhradená len Marianovi K., z čoho usudzujeme, že je monitorovaná. Len na ilustráciu uvádzame, že v ÚVV Leopoldov sa priemerne nachádza 250 obvinených vo väzbe a 11 výsluchových miestností (vrátane miestnosti č. 4), ktorá je vyhradená iba pre Mariana K.,“ uviedol v pondelok obhajca Mandzák.

Marian Kočner je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla. Proces je vytýčený na päť dní.

Na Mariana Kočnera a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väznica #Leopoldov #Marian Kočner #Úrad špeciálnej prokuratúry