Érsek po zásahu polície na stavbe bratislavského obchvatu žiada rýchle objasnenie podozrení

Policajti v súčasnosti zasahovali na stavbe bratislavského obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

26.06.2019 09:12 , aktualizované: 15:29
debata (17)

„Vykonávajú sa tam úkony súvisiace s environmentálnou trestnou činnosťou,“ uviedla hovorkyňa polície.

Podozrenia pri výstavbe bratislavského obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, musia byť čo najskôr objasnené. V súvislosti so zásahom polície to uviedol minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý sa však podľa svojich slov o zásahu dozvedel z médií.

„Dnes asi navzorkujú, dajú to do laboratórií a na základe toho budú konať,“ interpretoval minister konanie polície. Informoval tiež, že jeho rezort polícii poskytol vzorky, ktoré na mieste nazbierala Národná diaľničná spoločnosť.

Policajti v súvislosti s environmentálnou trestnou činnosťou v Bratislavskom kraji zasahovali už koncom marca. Zásah mal podľa medializovaných informácií súvisieť s podozreniami, že sa na stavbu D4 a R7 používa kontaminovaná zemina alebo stavebný odpad. Polícia neskôr pre TASR priblížila, že v tomto prípade je aktuálne vedené trestné stíhanie vo veci zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

V marci polícia informovala, že vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči jednej fyzickej osobe M. J. H. a jednej právnickej osobe, bratislavskej spoločnosti s ručením obmedzeným pôsobiacej v stavebníctve, z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Obvinený je stíhaný na slobode.

Spoločnosť D4R7 Construction, zodpovedná za stavbu obchvatu, považuje informácie o kontaminácii za dezinformačnú kampaň. Výstavba podľa nej spĺňa vysoké kvalitatívne štandardy a všetky právne požiadavky.


VIDEO: Spor o diaľnicu D4: Je v násypoch odpad? Pochybnosti o materiáloch používaných na výstavbu obchvatu Bratislavy neutíchajú. Ministerstvo dopravy a výstavby poskytlo výsledky ekoauditu, ktorý vypracovali spoločnosti Infram SK, HBH Projekt a NDS. Viac si pozrite vo videu TV Pravda z 31. mája.

Video
17 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #D4/R7