Zamestnanci by mohli dostávať športové poukazy pre deti, zákon prešiel do druhého čítania

Zamestnanci by mohli od zamestnávateľa dostávať príspevok na pravidelnú športovú činnosť dieťaťa. Jeho výška má byť limitovaná na 55 percent oprávnených výdavkov zamestnanca, najviac však v sume 275 eur za rok. Návrh na doplnenie zákonníka práce z dielne SNS poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.

26.06.2019 12:09
debata (1)

Za oprávnené výdavky sa majú považovať výlučne výdavky na športovanie dieťaťa zamestnanca v športovej organizácii zapísanej v registri právnických osôb v športe.

Podľa návrhu môže byť príspevok poskytnutý zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. Zamestnancovi, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, by sa najvyššia suma príspevku na športovú činnosť dieťaťa za kalendárny rok mala znížiť v pomere zodpovedajúcom kratšiemu pracovnému času. Príspevok by podľa poslancov mal byť poskytnutý aj zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme.

„Motiváciou zamestnávateľa k poskytnutiu tohto príspevku zamestnancovi je jeho oslobodenie od platenia daní a odvodov zamestnancom aj zamestnávateľom,“ uvádzajú predkladatelia. Tento nástroj tak má byť finančne efektívnejším spôsobom odmeny ako priama finančná odmena, ktorá podlieha plateniu daní a odvodov. Počíta sa s tým, že príspevok má patriť v plnej výške medzi daňové náklady zamestnávateľa.

Príspevok sa má vzťahovať na dieťa zamestnanca mladšie ako 18 rokov, ktoré má trvalý alebo obdobný pobyt na území SR a ktoré je najmenej šesť mesiacov pred podaním žiadosti o tento príspevok osobou s príslušnosťou k športovej organizácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #športové poukazy