Lucia Ďuriš Nicholsonová podala žiadosť o pozastavenie členstva v SaS

Zvolená europoslankyňa za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová podala žiadosť o pozastavenie členstva v strane. Republiková rada strany zatiaľ jej žiadosť neschválila. TASR to potvrdila Ďuriš Nicholsonová. Dôvody na pozastavenie svojho členstva najskôr nechcela špecifikovať.

26.06.2019 14:16 , aktualizované: 19:28
Lucia Ďuriš Nicholsonová Foto:
Lucia Ďuriš Nicholsonová.
debata (60)

„Považujem to za interný problém, ktorý zatiaľ nechcem rozmazávať,“ odpovedala na otázku, prečo požiadala o pozastavenie členstva v SaS.

SaS však zostáva pre novozvolenú europoslankyňu materskou stranou a prvou voľbou. Nicholsonová to napísala v stredu večer na Facebooku s tým, že dočasne a diskrétne požiadala o pozastavenie členstva v SaS a niekto sa postaral, aby to skončilo v médiách. „Teraz ma niektorí haníte, iní chválite. Niektorí súdia bez toho, aby poznali dôvody. Ja tie dôvody poznám, sú o hodnotách a princípoch a o spravodlivosti a férovosti, čo sú pre mňa najväčšie méty v živote. Tie dôvody pozná aj SaS. Tá pre mňa zostáva materskou stranou a prvou voľbou,“ píše nová europoslankyňa na sociálnej sieti.

Podľa jej slov zo strany neodchádza. „Len sa snažím ako v hlavolame skĺbiť moje princípy a hodnoty s princípmi a hodnotami SaS. Obe sme zostarli a obe sme sa časom zmenili. Vypýtala som si voľno, aby som zistila, či do seba ešte zapadáme,“ napísala s tým, že nemá žiaden záujem škodiť značke SaS, ani blízkym ľuďom v nej.

Jej žiadosť o pozastavenie členstva Pravde potvrdili členovia republikovej rady SaS, ktorá bude o tom rozhodovať. „Lucia požiadala o pozastavenie členstva v SaS a ako dôvod uviedla, že nebola zvolená do republikovej rady,“ uviedla skôr v stredu podpredsedníčka strany Jana Kiššová.

Liberáli si užšie vedenie, republikovú radu, volili uplynulý víkend na kongrese. Vo voľbe prešli favoriti lídra strany Richarda Sulíka, okrem Ďuriš Nicholsonovej. Porazili ju menej známi kandidáti. „Urazila sa za nízkych počet hlasov, a, áno, úprimne, dostala málo hlasov,“ poznamenala podpredsedníčka SaS Natália Blahová. Podľa nej mala budúca europoslankyňa tiež vyhlásiť, že ak jej nepozastavia členstvo, tak vystúpi zo strany aj tak.

„Je to smutné, že sa to stalo tesne po eurovoľbách, kampaň nebola lacná a Lucia sa dostala do europarlamentu. Mne sa to zdá od nej nevďačné,“ uzavrela Blahová.

Za rozhodnutím Ďuriš Nicholsonovej má údajne stáť aj antikampaň vnútri strany proti jej osobe. Na sociálnych sieťach sa špekuluje, že ide o spor medzi ňou a podpredsedom SaS Ľubomírom Galkom.

O jej žiadosti rozhodne republiková rada, ktorá by mala zasadať v júli. " Bude o tom diskusia. Verím, že toto rozhodnutie súvisí s tým, aby sa mohla teraz venovať práci europoslankyne a na parlamentné voľby sa k nám pridá, " nazdáva sa člen rady Branislav Gröhling. O kritike či antikampani voči Ďuriš Nicholsonovej straníci vraj nevedia nič. „O žiadnych výčitkách na jej adresu nemám vedomosti,“ reagoval ďalší člen z užšieho vedenia strany Jozef Rajtár.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ďuriš Nicholsonová