Baránek: Koalícia už zrejme počíta s predčasnými voľbami

Koalícia chce v zrýchlenom režime upraviť finančné limity pre politické strany a podmienky kampane. Vládni politici to obhajujú potrebou transparentnosti a férovosti politickej súťaže, opozícia vidí v zákone snahu obmedziť novovznikajúce strany.

26.06.2019 14:33 , aktualizované: 17:19

VIDEO: Politický analytik Ján Baránek pomenoval celú situáciu jasne. Vypočujte si jeho reakciu vo videu TV Pravda.

Video

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár návrh zákona podporuje. Poukázal na to, že politické strany získavajú finančnú podporu aj od iných subjektov. „Voľby nemôžu byť súťažou peňazí. Musí to byť aj súťaž tvárí, ale hlavne programu,“ skonštatoval.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka návrh hovorí o rovnosti jednotlivých politických strán a transparentnosti. Pri predkladaní návrhu chceli, aby žiadna strana nemohla byť financovaná oligarchami, ktorí si ju „kúpia a prostredníctvom nej si budú uplatňovať to, čo má na Slovensku byť“.

Poslanec Peter Antal (Most-Híd) poznamenal, že návrh je v prvom čítaní a zrejme ho podporia. „Nemáme s tým zásadný problém, je to dosť ďaleko pred voľbami, na to, aby sme aj takýmto spôsobom menili pravidlá,“ povedal s tým, že sa o tom ešte budú rozprávať v klube.

Podporuje ho aj Boris Kollár (Sme rodina). Tvrdí, že sa tým obmedzí vplyv oligarchov. „Nebudem bojovať proti tomuto návrhu zákona len preto, že to navrhla táto vládna koalícia,“ dodal.

Opozícia: Je to ohrozenie slobodnej súťaže strán

Martin Klus (SaS) si myslí, že predložený návrh nespĺňa podmienky nevyhnutné pre spustenie skráteného legislatívneho konania. „Navyše, máme pochybnosti, či je predložený návrh v súlade s Ústavou SR, nakoľko podľa nášho názoru obmedzuje slobodnú súťaž politických strán, a teda aj ústavou zakotvené právo voliť a byť volení,“ skonštatoval. Pravidlá volebnej kampane sa podľa jeho slov v slušnej a demokratickej krajine nemenia pár mesiacov pred voľbami a v zrýchlenom režime.

„Základné ľudské práva na Slovensku sú dnes ohrozené. Ale nie sú ohrozené súčasným znením zákona o volebnej kampani,“ podotkol Ondrej Dostál (SaS) s tým, že ich ohrozuje práve predložený návrh. Poznamenal, že pravidlá volebnej súťaže sa v slušnej demokratickej spoločnosti nemenia účelovo, tak ako to robil Vladimír Mečiar v 90. rokoch.

Podobne vidí situáciu Miroslav Beblavý (nezaradený). Problém podľa svojich slov nevidí ani tak v navrhovaných zmenách ako v procese schvaľovania. Najviac mu prekáža, že sa bude návrh schvaľovať zrýchlene, a najmä krátko pred voľbami. Takéto veci treba podľa jeho slov poriadne prediskutovať. Dodal, že návrh je aj obmedzením pre novovznikajúce politické strany.

Novelu predložili koaliční poslanci. Chcú ňou upraviť finančné limity pre politické strany, z volebnej kampane vyškrtnúť tretie strany. Právna norma má tiež upraviť sankcie a zaviesť maximálnu výšku členského príspevku. Vláda navrhuje, aby novelu prerokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Žiadali ju o to samotní predkladatelia.

TV Pravda: Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) chce limitovať financie pre politické strany. Pozrite si video TV Pravda vysielané 25. 6., v ktorom na návrh koaličného partnera reaguje Béla Bugár (Most-Híd).

Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Miroslav Beblavý #zákon o volebnej kampani #limity