Krajniak: Tri milióny na kampaň sú málo? Podľa Tomáša najviac kričia strany, za ktorými sú oligarchovia

Parlament sa zasekol pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Ide o nedorozumenie alebo zákulisnú hru? O skoršom dátume volieb by mohla svedčiť aj novela, ktorá upravuje financovanie politických strán. Vydrží rozhádaná vládna koalícia do riadnych parlamentných volieb alebo pôjdeme voliť predčasne? Hosťami Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu boli poslanci Národnej rady Erik Tomáš (Smer) a Milan Krajniak (Sme rodina).

27.06.2019 09:59
debata (58)
Video

Poslanci sa v diskusii TV Pravda zhodli na tom, že dianie okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov je nedôstojné. Pred hlasovaním lídri koalície deklarujú, že existuje dohoda na menách, napokon však dostatok kandidátov nezvolia. „Priznám sa, že už tomu prestávam rozumieť. Vládna koalícia pri iných zákonoch a témach riadne funguje. Táto jediná téma nás trápi. Naozaj ma to mrzí. Verejnosť zaťažujeme touto témou neprimerane dlho. Chcem sa za to verejnosti aj kandidátom ospravedlniť a vysloviť presvedčenie, že piate kolo v septembri bude úspešné,“ povedal Erik Tomáš.

Dodal, že sa nepotvrdili obavy, že by koalícia chcela Ústavný súd obsadiť svojimi kandidátmi a tí prechádzajú aj hlasmi opozície, ako napr. súčasný predseda Najvyššieho súdu Ivan Fiačan, ktorého podporilo 120 poslancov. Tomáš zopakoval, že Smer odmieta verejnú voľbu, ktorú už spomenuli jeho koaliční partneri. Zároveň dodal, že hlasovanie s opozíciou by strana považovala za porušenie koaličnej zmluvy, hoci táto prestáva v septembri platiť.

Milan Krajniak označil voľbu kandidátov na ústavných sudcov za cirkus Humberto. „Je to nedôstojné,“ uviedol s tým, že hnutie Sme rodina volilo vždy plný počet kandidátov, ktorých považovalo za odborne zdatných. „Je to vnútorný spor v strane Smer, kde sa nevedia dohodnúť, či voliť či nevoliť. Príčinou nie je opozícia, ale strana Smer,“ povedal Krajniak.

Erik Tomáš však rozkol v strane odmietol. Dodal, že proces výberu skomplikoval exprezident Andrej Kiska, keď spomedzi ôsmich kandidátov vybral len troch a vzniklo tak veľké riziko antidiskriminačných žalôb neúspešných kandidátov.

Horúcou témou pred letom sú aj nové pravidlá financovania politických strán. Sme rodina novelu podporuje. Podľa Krajniaka je cieľom stanoviť strop pre volebné kampane. „Viacerí kandidáti zneužívajú zákon na neférové praktiky. Môže sa zaregistrovať tretia strana a jej prostredníctvom niektorí kandidáti podvádzajú, aby navýšili prostriedky, či viedli kampaň aj počas moratória. O voľbách má rozhodovať program a nie milióny,“ povedal Krajniak. Tri milióny na kampaň označil za dostatočné.

Podľa Erika Tomáša prišla koalícia s novelou v zrýchlenom konaní preto, aby už pred letom mali všetci jasno v tom, aké budú pravidlá. „Najviac kričia nové strany, pretože za nimi sa vytvára skupina oligarchov, ktorí chcú cez tieto strany presadzovať svoje záujmy tým, že do nich nalejú veľké množstvo peňazí,“ povedal Tomáš.

Poslanci sa v diskusii tiež zhodli, že na predčasné voľby nie je čas, keďže termín riadnych je príliš blízko. Zhodu však nenašli v otázke exekúcií. Prečo zvýšili hlas? Viac sa dozviete v diskusnej relácii Ide o pravdu so Zuzanou Martinákovou.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Tomáš #Milan Krajniak #Ide o pravdu