Čaputová, Danko a Pellegrini podpísali deklaráciu o zahraničnopolitickej orientácii Slovenska

Traja najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa prihlásili k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017. Urobili tak vo štvrtok na Bratislavskom hrade podpísaním spoločnej deklarácie.

27.06.2019 08:30 , aktualizované: 10:24
zuzana čaputová, peter pellegrini, andrej danko Foto: ,
Zľava predseda NRSR Andrej Danko, prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini sa stretli, aby spoločne podpísali deklaráciu o zahraničnopolitickej orientácii Slovenska.
debata (200)

„Robíme tak preto, aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky SR, a aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky,“ vysvetlili ústavní činitelia vo vyhlásení. Jeho cieľom je, aby bolo Slovensko vnímané ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí.

Ústavní činitelia tiež podpísaním deklarácie potvrdili spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a vyjadrili verejný záväzok, že budú konať v súlade s touto dohodou.

Deklaráciu z októbra 2017 podpísali vtedajší prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD). Zaviazali sa v nej, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Majú sa tiež podľa nej zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov. Ďalším bodom bolo, že traja najvyšší ústavní činitelia budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť slovenských občanov a podporovať plnenie spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.Prezidentka o aktualizácii deklarácie hovorila na svojom úvodnom stretnutí s Dankom a Pellegrinim, ktoré sa uskutočnilo 18. júna.

Takúto deklaráciu už v októbri 2017 podpísali vtedajší prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady Andrej Danko a bývalý premiér Robert Fico (Smer). Zaviazali sa v nej, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Majú sa tiež podľa nej zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov. Ďalším bodom bolo, že traja najvyšší ústavní činitelia budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť slovenských občanov a podporovať plnenie spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.

Čaputová: Slovensko musí mať jednotnú zahraničnú politiku

Zahraničná politika Slovenska na úrovni najvyšších ústavných činiteľov má byť jednotná. Vyhlásila Čaputová.

„Považujem za veľmi dôležité a absolútne nevyhnutné, aby malo Slovensko navonok jednotnú zahraničnú politiku. Aby sa odstránili pochybnosti o tom, kam smeruje naša zahraničná politika a jej priority. Je v najlepšom zaujme SR, aby sme doma aj v zahraničí hovorili jedným a hodnotovo zrozumiteľným jazykom,“ uviedla Čaputová.

„Dnes spolu jednoznačne deklarujeme, že najlepším miestom pre Slovenskú republiku je EÚ, jednotná, silná a chránená,“ uviedol šéf parlamentu Danko. Únia podľa jeho slov dnes nemá inú alternatívu. „Tou najlepšou alternatívou z hľadiska kolektívnej bezpečnosti je NATO,“ doplnil Danko. Napriek tomu, že Slovensko patrí do EÚ, Danko zdôrazňuje, že svet má štyri svetové strany. „So všetkými treba viesť dialóg,“ podotkol.

Aj podľa premiéra Petra Pellegriniho je potrebné posilňovať široký politický koncenzus a vysielať občanom jednoznačný signál o geopolitickej príslušnosti Slovenska. „Je to naliehavejšie o to viac, že rast populizmu a extrémizmu ide ruka v ruke s dezinformačnými kampaňmi namierenými proti základom fungovania demokratickej spoločnosti,“ povedal Pellegrini.

Zdôraznil, že Slovensko je dnes pevne integrované vo všetkých formách európskej spolupráce a nechce v Európe umelé deliace čiary, ktoré by boli v rozpore s myšlienkou európskej integrácie. Deklaroval záujem pracovať pre záujmy občanov SR.

Spoločné vyhlásenie ústavných činiteľov

Prihlásenie sa najvyšších ústavných činiteľov k spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, podpísané 23. októbra 2017 v Bratislave

Najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Slovenskej republiky, predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda vlády Slovenskej republiky, sa prihlasujeme k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ktoré bolo podpísané 23. októbra 2017 v Bratislave.

Zišli sme sa dnes, lebo sme presvedčení, že konštruktívna spolupráca a otvorená a vecná komunikácia, bez osobných útokov, sú najlepším základom pre zodpovednú politiku, ktorú od nás občania Slovenskej republiky očakávajú.

Robíme tak preto,
aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky Slovenskej republiky;
aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky, s cieľom, aby bola Slovenská republika vnímaná ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí, a
aby sme potvrdili našu spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku Slovenskej republiky a dali verejný záväzok, že budeme konať v súlade s touto dohodou.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová