Prezidentka sa k schválenej novele vyjadrí až po zvážení všetkých aspektov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa k novele zákona o politických stranách a kampaniach vyjadrí až po dôkladnom zvážení všetkých právnych aspektov a dopadov na férovú politickú súťaž. Vyjadrila sa tak na svojej facebookovej stránke. Dodáva však, že také závažné legislatívne zmeny sa neprijímajú v skrátenom legislatívnom konaní, bez možnosti pripomienok, a obzvlášť nie tak krátko pred voľbami.

27.06.2019 11:18 , aktualizované: 15:03
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (10)

Novela zákona o volebnej kampani má zaviesť finančné limity pre strany, či zrušiť tretie strany ako oprávnené subjekty viesť volebnú kampaň. Poslanci navrhované zmeny odôvodňujú snahou vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany súperiace vo voľbách. Politická strana by podľa novely mohla prijať z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov najviac 3,5 milióna.

Právna norma má tiež určiť maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Mala by byť 10.000 eur. Novela by mala upraviť aj pokuty pri prekročení finančného limitu pre volebnú kampaň. Zákonodarcovia chcú tiež zvýšiť sankcie za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za porušenie volebného moratória. Doplniť by sa ďalej mala pokuta pre právnické osoby za porušenie moratória.

Poslanci navrhujú, aby boli zmeny v zákone o volebnej kampani platné ku dňu ich vyhlásenia Zbierke zákonov SR. Odôvodňujú to problematikou návrhu zákona.

TV Pravda: Koalícia chce v zrýchlenom režime upraviť finančné limity pre politické strany a podmienky kampane. Podľa politického analytika Jána Baránka „ako keby koalícia počítala s predčasnými voľbami“ a to na jeseň tohto roka. Podľa neho ide tiež o snahu „sťažiť štart novým stranám.“ (vysielané 26.6.2019)

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #volebný zákon #Zuzana Čaputová