Pellegrini: Nevykonávam žiadne kroky na vymenovanie za predsedu Európskej rady

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) nevykonáva žiadne konkrétne kroky na to, aby bol vymenovaný na post predsedu Európskej rady. Povedal to vo štvrtok na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti. Informácie o jeho záujme zachytil a považuje ich za ocenenie svojich postojov. Diskutovať o tejto téme je podľa neho predčasné.

27.06.2019 19:50
pellegrini Foto: ,
Slovenský premiér Peter Pellegrini na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli. Archívna foto.
debata (5)

„Nevykonávam žiadne konkrétne kroky na to, aby som bol na takúto pozíciu niekým vymenovaný. Na druhej strane, ak som sa niekde v kuloárnych diskusiách v tom site viacerých mien objavil, môžem to vnímať najskôr ako kompliment a ocenenie mojich postojov. Momentálne o tom diskutovať by bolo predčasné. Zatiaľ sa so mnou nelúčte,“ odpovedal premiér na otázku člena výboru Martina Klusa (SaS), ako je to s informáciami, že by mal Pellegrini záujem nahradiť Donalda Tuska, ktorý aktuálne tento post zastáva.

Klus sa tiež pýtal, ako by Pellegrini v prípade novej funkcie vyriešil situáciu, keď by na Slovensku nebol niekoľko mesiacov premiérom. „Ak by som od premiérov a prezidentov EÚ nebodaj dostal takúto ponuku, asi by to už bol skôr technický detail, ako by sme potom dospeli k voľbám. To by sa asi technicky dalo vyriešiť,“ povedal Pellegrini s tým, že by bolo väčším úspechom, keby Slovensko malo obsadenú takúto pozíciu. „Teraz nehovorím, že by som to mal byť ja,“ dodal.

Podľa informácií denníka Pravda mal Pellegrini prejaviť vážny záujem o post predsedu Európskej rady. Pellegrini minulý týždeň vo svojom stanovisku uviedol, že sa neuchádzal o pozíciu v orgánoch EÚ a svoju úlohu vidí hlavne na Slovensku. Povedal to aj po skončení sa dvojdňového samitu EÚ v Bruseli. Vtedy rozhodne poprel, že by sa uchádzal o niektorú z vysokých pozícií v štruktúrach Európskej únie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska rada #Peter Pellegrini