Slovensko môže čerpať americký grant na novú vojenskú techniku

Slovensko môže čerpať peniaze z amerického grantu na obstaranie vojenskej techniky, záujem máme pritom o vrtuľníky. Na obstaranie vojenskej techniky v rámci programu ERIP (European Recapitalization Incentive Program) pre Slovensko vyčlenili 50 miliónov dolárov.

30.06.2019 10:05
debata (97)

Ide o pomoc spojencom v ich úsilí nahradiť staré sovietske a ruské vojenské vybavenie, uviedol hovorca veľvyslanectva USA na Slovensku Griffin Rozell.

„Uvedený grant vo výške 50 miliónov amerických dolárov je možné využiť na obstaranie americkej vojenskej techniky, pričom na slovenskej strane bolo vyšpecifikované, že by mohlo ísť o vrtuľníky. Časť grantu vo výške 4,5 milióna dolárov je prioritne určená pre obstarávanie komunikačných prostriedkov na zabezpečenie splnenia národných cieľov síl,“ doplnila hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Danka Capáková.

„Moderné vybavenie zlepší schopnosť spojencov podieľať sa na spoločných operáciách Aliancie. ERIP zvýši bezpečnosť prijímajúcich krajín znížením závislosti od ruského vojenského vybavenia a technickej podpory, ako aj zlepší schopnosť vzájomnej spolupráce – interoperability – so spojencami,“ uviedol Rozell. Dodal, že úzko spolupracujú s Ministerstvom obrany SR cez program Zahraničného vojenského predaja, ktorý by Slovensku umožnil plne využiť tieto finančné prostriedky. „Aby mohli prijímajúce krajiny využívať fondy ERIP, musia sa zaviazať, že v budúcnosti nebudú kupovať nové ruské vojenské vybavenie, hoci môžu naďalej obstarávať vybavenie a materiály potrebné na udržanie pôvodného ruského vojenského vybavenia. Naviac, výdavky fondov ERIP závisia od približne rovnocennej investície prijímajúcich krajín,“ pokračoval hovorca americkej ambasády.

Capáková dodala, že americká vláda tento grant odobrila po tom, čo Slovensko rozhodlo o nákupe amerických stíhačiek F-16. To, že Slovensko chce využiť peniaze na vrtuľníky, si špecifikovalo samo. „Po odsúhlasení zmluvných podmienok pre prijatie týchto finančných prostriedkov na oboch stranách, bude materiál, ešte pred definitívnym rozhodnutím o ich prijatí alebo neprijatí, predložený vláde SR,“ uzavrela hovorkyňa slovenského ministerstva obrany.

Program sa týka niekoľkých krajín, okrem Slovenska aj Albánska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Grécka a Severného Macedónska. Dokopy americké ministerstvo zahraničných vecí a Veliteľstvo Ozbrojených síl USA v Európe vyčlenili 190 miliónov dolárov.

97 debata chyba