Šialenci kráľmi ciest? Omyl! Odhalia ich aj kamery iných vodičov

Mnohí vodiči si myslia, že keď nevidia políciu, tak môžu porušovať dopravné predpisy. Dnes má však veľa áut kameru pre snímanie cesty. Záznam môžu vodiči poskytnúť polícii, ktorá následne previnilcov rieši na základe dôkazu z videonahrávky.

01.07.2019 11:36 , aktualizované: 15:13
debata (10)

VIDEO: Pozrite si tri prípady, keď vodiči robili na cestách šialenosti, ktoré by si nedovolili zrejme ani pretekári. Zachytili ich kamery iných áut a záznamy sa dostali na políciu, ktorá koná.

Video

Ján Bazovský, dopravný analytik, pre TV Pravda povedal, že súhlasí s takouto verejnou kontrolou. Policajti nemôžu byť všade a motoristi si poriadok urobia sčasti aj sami. Previnilec bude však potrestaný len v prípade, že záznam iný vodič poskytne polícii a doloží k nemu aj svedeckú výpoveď. Video nie je samostatný dôkaz.

Polícia poslala k situácii nasledovné stanovisko: „Vo všeobecnosti platí zásada, že za dôkaz môže byť použité čokoľvek, čo môže prispieť k náležitému objasneniu veci, ale za podmienky, že bol dôkaz získaný z dôkazného prostriedku zákonným spôsobom. Kamery, či už zabudované výrobcom alebo doplnené vodičom motorového vozidla vo vozidle, môžu vodiči využívať, ak im to zákon nezakazuje. Z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky je jediným obmedzením skutočnosť, aby uvedené zariadenie svojím umiestnením vo vozidle nebránilo vo výhľade z miesta vodiča,“ hovorí Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Čo sa týka prihliadania na záznam z uvedených zariadení, podľa § 32 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov sú podkladom pre rozhodnutie najmä podania, návrhy a vyjadrenia účastníkov konania, dôkazy, čestné vyhlásenia, ako aj skutočnosti všeobecne známe alebo známe správnemu orgánu z jeho úradnej činnosti.

„Na dokazovanie možno použiť všetky prostriedky, ktorými možno zistiť a objasniť skutočný stav veci, a ktoré sú v súlade s právnymi predpismi. Samozrejme, aj takýto záznam môže byť použitý pri objasňovaní priestupkov. Dôležité však je, aby to nebolo anonymne. Každý prípad je potrebné skúmať individuálne a všetky dôkazy hodnotí správny orgán,“ dodala Baloghová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #auto #kamerový systém