Počas víkendu skolabovalo 155 ľudí

Cez víkend (29. - 30. 6.) skolabovalo z tepla spolu 155 pacientov, v sobotu 79 a v nedeľu 76. Najviac, až 30 kolapsov, bolo v Prešovskom kraji. Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav v Nitrianskom a v Trenčianskom kraji, išlo zhodne po 13 pacientov. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

01.07.2019 12:14
počasie, leto, kúpanie, jazero, horúčavy,... Foto: ,
Ľudia sa v Bratislave ochladzujú kúpaním v jazerách.
debata

Záchranári opakujú, aby ľudia dbali na prevenciu. V čase od 11.00 do 15.00 h sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev,“ povedala Krčová. Tekutiny treba podľa nej dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. „Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy,“ pripomína hovorkyňa OSZZS.

Leto na bratislavskej Kuchajde.
Leto na bratislavskej Kuchajde.
+3Leto na bratislavskej Kuchajde.

Pri zdravotných ťažkostiach v dôsledku prehriatia pacienta treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. Ak sa zdravotný stav zhorší, treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.


VIDEO: Aký bude pondelok a celý týždeň a aké počasia nás čaká v júli? Pozrite si videopredpoveď TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #kolaps z tepla