Protestovali na traktoroch komparzisti?

Boli farmárske protesty naozaj farmárske? Alebo do Bratislavy prišli na požičaných traktoroch dobre platení komparzisti? Iniciátor štrajkov František Oravec hovorí o zámernej dehonestácii, podľa agrorezortu boli protesty iba divadlom.

02.07.2019 19:09
farmari, protest, Tyrsovo namestie, Foto: , ,
Farmári v Bratislave.
debata (70)

Na februárovej protestnej jazde traktorov a poľnohospodárskych strojov naprieč Slovenskom sa mal zúčastniť zamestnanec košického podniku. Na čas protestu si vzal dovolenku a šéfovi povedal, že ho o účasť požiadal jeho známy František Oravec. Vraj sa aj pochválil, že sa mu oplatilo protestovať a zajazdiť si na cudzom traktore – na deň dostal 70 eur. Nevodiči dostali o dvadsať eur menej. Traktory, na ktorých jazdili platení vodiči, prenajal Oravec od farmárov, ktorí sa z rôznych príčin na protestoch nezúčastnili. Ale za požičanie im Oravec tiež platil, tvrdí denník Korzár. Na ďalšom proteste taxa klesla na 25 eur.

„Dištancujem sa od toho, že tam bol nejaký platený komparzista. Robili sme osvetu medzi malými farmármi aj vlastníkmi pôdy," vyhlásil rezolútne Oravec. Pre Pravdu vysvetlil, že farmári im naozaj požičiavali stroje. "Boli si vedomí, že môžu mať aj prípadnú škodu na mechanizme, ale podporovali boj proti krivde farmárov a vlastníkov pôdy,“ dodal.

Na protestoch sa nezúčastňovali len farmári

Pripustil však, že na protestoch sa nezúčastňovali len farmári a ľudia, ktorí s pôdou pracujú alebo ju vlastnia. "Dostali sme traktory aj s plnými nádržami. Oslovili sme preto známych, ktorí majú tiež vzťah k pôde a chceli nás podporiť, či nám nepomôžu. Robili to zadarmo,“ zdôraznil ešte raz Oravec.

Na protest požičal svoje dva mechanizmy aj Jaroslav Valenta, farmár z obce Ždaňa pri Košiciach. „Chcel som podporiť aj bratislavské protesty, celodenná práca na farme mi to však nedovoľovala. Pánovi Oravcovi som ponúkol dva traktory s plnými nádržami nafty, avšak bez osádky. Pán Oravec mi žiadne peniaze nedával a ani nedal,“ vysvetlil Valenta.

Podľa Oravca takto svoje mechanizmy ponúkli ďalší štyria farmári z okolia Košíc. V niektorých prípadoch vedeli, kto bude obsluhovať traktor, v niektorých nie.

„Narušili sme podnikateľské zámery finančných skupín. Vyzývam toho, kto údajne posielal dôkazy, nech mi ukáže jedného komparzistu, ktorý zobral peniaze,“ povedal Oravec s dôvetkom, že občas platil obedy a večere pre všetkých. Ďalší farmári doniesli klobásy, slaninu, chlieb, koláče či guláš a vodu či minerálku dostávali protestujúci aj od bežných ľudí.

Ministerstvu pôdohospodárstva prekáža, že Iniciatíva poľnohospodárov nepreukázala, koho zastupuje, koľko hektárov pôdy jej členovia obhospodarujú, koľko majú hospodárskych zvierat, či sú vôbec skutoční poľnohospodári a ako prispievajú k zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti Slovenska. „Máme podporu viac ako 2-tisíc ľudí, medzi ktorými sú okrem vlastníkov pôdy a farmárov aj včelári, lesníci, vinári aj geodeti. Od prvej chvíle zastupujeme, budeme zastupovať nie iba farmárov, čiže nie je namieste otázka o počte kráv, o počte ošípaných, ale aj vlastníkov pôdy, ktorí sú v podstate od znárodnenia degradovaní o svoje právo,“ reagoval Oravec.

S protestmi farmárov sa spájajú škandály

S protestmi farmárov sa spájajú aj ďalšie škandály. Agrorezort poukazuje, že Oravec zrejme vedel o pripravovanom výbuchu auta jeho konkurentov. „Okresný súd Košice II 17. júna uznal jeho bratranca Marcela H. za vinného a odsúdil ho na päť rokov za pripravovaný výbuch pod autom a za poškodzovanie cudzej veci v štádiu prípravy v záujme svojho príbuzného Františka Oravca,“ uviedlo ministerstvo.

Marcel H. mal za prípravu výbuchu dostať 15-tisíc eur. „Nikdy v živote som nič neobjednával, ani cez tretie či štvrté osoby som sa s ním nespájal. Bol som viackrát vypočutý, no voči mne nebolo začaté trestné stíhanie ani vznesené obvinenie. Dokonca v prípade oboch poškodených som už mal vyhraté všetky súdy, ktoré som s nimi viedol. Aký zmysel by pre mňa malo vyhadzovať vozidlá, keď súdy rozhodli v prospech mňa?“ objasnil Oravec.

Na februárovom proteste sa hovorilo o vražde farmára zo Šamorína, ktorého mala vydierať pozemková mafia. Syn mŕtveho farmára však potvrdil, že otec spáchal samovraždu. „Smrť tohto farmára vyvoláva otázniky. Som presvedčený, že finančné skupiny tlačia a tlačili farmárov, nič iné ma nemohlo napadnúť, že bol zabitý pre majetok. Stretol som sa osobne viackrát s manželkou tohto muža, dokonca som u nich aj raz spal. Nikoho sme nezneužili,“ tvrdí Oravec.

Iniciatíva poľnohospodárov vznikla vlani v novembri. No už pred rokom v júni zorganizovala prvý traktorový protest v Bratislave. Za svoju základnú úlohu považuje zastupovanie farmárov pri rokovaniach so štátnou správou, chce poskytovať pomoc malým a stredným farmárom.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #protest farmárov