Rekonštrukcia a modernizácia UNB v Ružinove za 86 miliónov dostala zelenú

Rekonštrukcia a modernizácia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove dostala zelenú. Na svojom stredajšom zasadnutí ju schválila vláda SR. Celkové predpokladané investičné náklady s časťou zdravotníckeho a nezdravotníckeho vybavenia sú vo výške približne 86 miliónov eur s DPH.

03.07.2019 12:46
nemocnica Ružinov Foto: ,
Nemocnica v bratislavskom Ružinove.
debata

„Hlavným cieľom rekonštrukcie a modernizácie UNB Ružinov je zabezpečenie riadených tokov všetkých zložiek tvoriacich komplex nemocnice tak, aby bola dosiahnutá čo najefektívnejšia prevádzka. Modernizácia nemocnice je zameraná aj na zvýšenie komfortu pacienta a zlepšenie pracovného prostredia pre personál nemocnice,“ informuje schválený materiál.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v materiáli pripomína, že vek jednotlivých budov UNB je viac ako 40 rokov, čo sa výrazne odráža v ich technickom stave a dispozičnom usporiadaní. Stavby počas svojej životnosti neprešli rozsiahlejšími rekonštrukciami a modernizáciou, čo spôsobuje vysoké prevádzkové náklady, časté havárie a opravy. Rekonštrukcia sa má realizovať za plnej prevádzky nemocnice.

Projekt by mal byť dokončený približne v roku 2024.

Parkovanie v UNB Ružinov sa zmení

Parkovanie v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prejde zmenou. Vláda SR na svojom zasadnutí v stredu schválila začatie obstarávania stavby parkovacích domov, ktoré bude viesť k novému usporiadaniu statickej dopravy v areáli nemocnice. Štát by to malo stáť viac ako 7,2 milióna eur s DPH.

„Hlavným cieľom výstavby je saturácia nárokov statickej dopravy generovanej klientmi UNB a reorganizácia príjazdových komunikácií do areálu nemocnice, ktorým má byť zabezpečený riadený tok pacientov samostatne do ambulantnej časti, samostatne do ústavnej časti nemocnice a samostatne pre centrálne prijímacie oddelenie,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Vzhľadom na výskyt frekventovaných cyklistických trás sú v štúdii riešené aj nový návrh cyklistických komunikácií, ako aj usporiadanie statickej dopravy pre cyklistov v areáli nemocnice. Súčasťou parkovacích stojanov bude aj nabíjacia stanica na elektrobicykle.

Súčasťou návrhu je aj riešenie na komunikácie nadväzujúcich plôch zelene.

Nemocnicu v P. Biskupiciach čaká prestavba za viac ako 8,1 milióna

Špecializovanú geriatrickú nemocnicu v bratislavských Podunajských Biskupiciach, ktorá spadá pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), čaká rekonštrukcia a dostavba. Štát by mala vyjsť na viac ako 8,1 milióna eur s DPH. Vláda SR totiž schválila na svojom zasadnutí v stredu začatie obstarávania stavby.

„Zámerom UNB je využitie pôvodného Pavilónu F v areáli nemocnice Podunajské Biskupice ako pavilónu chirurgických disciplín s kapacitou 84 lôžok, v súčasnosti nevyužívaného, pre maximálne využitie lôžkových kapacít internistických disciplín. Zároveň sa uvažuje o presune pôvodného rádiodiagnostického oddelenia do nových priestorov v rámci objektu, vrátane doplnenia prístrojového vybavenia,“ uvádza sa v predkladacej správe.

V samotnej koncepcii sa počíta so zvýšením lôžok pre dlhodobú starostlivosť z 54 na 138. Koncepcia bola vypracovaná Inštitútom zdravotnej politiky (IZP) Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Návratnosť investície do rekonštrukcie pavilónu sa podľa materiálu v súčasnej dobe nedá presne stanoviť. „Skôr ako s ekonomickou návratnosťou bude možné počítať s návratnosť vo forme zlepšenia poskytovania zdravotnej starostlivosti a zvýšenia štandardu priestorov pre pacientov a pre zdravotný personál,“ stojí v schválenom návrhu.

Prínos zrekonštruovaného pavilónu má spočívať najmä v odľahčení nemocníc na Kramároch, respektíve v plánovanej nemocnici na Rázsochách, v Ružinove a v Petržalke, ktoré by podľa informácií vyplývajúcich zo zverejneného materiálu mali byť zamerané na zdravotnú starostlivosť s vyššou obrátkovosťou lôžok, od čoho si MZ SR sľubuje v týchto nemocniciach zlepšenie hospodárskych výsledkov.

Ako stojí v schválenom materiáli, samotný areál nemocnice v Podunajských Biskupiciach je predurčený na dlhodobú starostlivosť, využitie na poskytovanie inej akútnej starostlivosti by prinášalo komplikácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica v Ružinove