Tajné služby Rusov a Číňanov v Bratislave. Agentmi v ich farbách sú často Slováci!

Slovenská informačná služba (SIS) vlani zaznamenala intenzívne pôsobenie cudzích spravodajských služieb. Ako najnebezpečnejšie vyhodnotila aktivity Ruska a Číny.

08.07.2019 15:32
debata (216)

VIDEO: Pozrite si, ako hodnotí správu SIS bezpečnostný analytik Ivo Samson. Prečo je Slovensko zaujímavé aj pre spravodajské služby Číny, Ruska či USA, kto nás najviac ohrozuje a prečo? Viac vo videu TV Pravda.

Video

„Činnosť ruských spravodajských služieb bola namierená proti chráneným záujmom Slovenska ako člena EÚ a NATO. Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území Slovenska prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany,“ upozorňuje správa tajnej služby. Potvrdzuje to aj prípad, keď bol vlani v decembri na základe informácií Vojenského spravodajstva vyhostený ruský špión s diplomatickým krytím.

Propaganda sa zamerala na oslabenie súdržnosti EÚ a NATO, ovplyvňovanie vnútornej politiky a nálad verejnosti. Kampane boli realizované najmä cez tzv. alternatívne médiá, tie šírili nepravdivé správy alebo dezinformácie s cieľom zdiskreditovať EÚ a NATO.

Špionáž je na Slovensku prítomná zo všetkých strán, ale ako vysvetľuje pre TV Pravda bezpečnostný analytik Ivo Samson na príklade špionáže partnerov USA a Izraela, tresty pre páchateľov bývajú v takýchto prípadoch o to prísnejšie.

Viac si pozrite vo videu TV Pravda s Ivom Samsonom.

© Autorské práva vyhradené

216 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #špión #SIS #Ivo Samson