Oslavy SNP aj s veľkolepou vojenskou parádou

Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania má v Banskej Bystrici sprevádzať veľkolepá vojenská prehliadka. Viac ako 1500 vojakov prejde hlavným dopravným ťahom popri rieke Hron. Nedotkne sa to centra mesta. Armáda predstaví kúsok zo všetkého, čo má - tanky, bojové vozidlá, ale aj húfnice. Takú rozsiahlu prehliadku mohla verejnosť vidieť naposledy pred 11 rokmi v Bratislave.

08.07.2019 18:50
SR Banská Bystrica / SNP / 74. výročie oslavy /... Foto: ,
Vlaňajšie oslavy 74. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. Na snímke účastníci počúvajú prejavy počas slávnostného zhromaždenia.
debata (37)

Proti paráde v Banskej Bystrici, ktorá vyjde na viac ako 106-tisíc eur, sa postavili aktivisti. Podľa nich je drahá. Sú presvedčení, že do 21. storočia takéto výjavy nepatria.

Nespokojnosť dali najavo aktivisti z občianskej platformy Nie v našom meste v otvorenom liste, ktorý adresovali banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi a jeho zástupcom. Vnímajú vraj nedostatočnú komunikáciu zo strany organizátora, teda vlády, ako aj mesta smerom k obyvateľom. Chýba im vysvetlenie, prečo je potrebná taká nákladná vojenská prehliadka, chcú vedieť, ako presne bude prebiehať a aké obmedzenia ju budú sprevádzať.

„Nemáme záujem bojkotovať oslavy SNP, rešpektujeme rozhodnutie relevantných štátnych inštitúcií a orgánov. Sme však silne presvedčení, že takáto forma osláv nie je pre 21. storočie moderného demokratického štátu prijateľná. Neprezentuje ani skutočný stav armády, čo je v rozpore s hodnotami pravdivosti a férovosti,“ tvrdí platforma v liste a pripomína, že štátny rozpočet to vyjde draho.

Otvorený list vnímame ako názor, pod ktorý sa podpísalo 21 obyvateľov. Zároveň registrujeme pozitívnu spätnú väzbu zo strany širokej verejnosti, ktorá sa teší na dôstojné oslavy v našom meste
Dominika Smoleňová, kancelária banskobystrického primátora

Podľa aktivistov sa presun vojenských tankov mestom naposledy udial v roku 1968. Žiadajú radnicu, aby verejnosť informovala o rozsahu vojenskej parády, o obmedzeniach, ktoré akcia prinesie aj v čase nácviku. Chcú tiež vypracovanie odborného posudku, či cesty zvládnu vojenskú techniku.

„Na toto podujatie sa použijú verejné prostriedky, preto chceme, aby boli ľudia informovaní, aké náklady si tohtoročné oslavy SNP vyžiadajú,“ vyhlásili aktivisti.

Mesto tvrdí, že nie je organizátorom osláv ani vojenskej prehliadky. Podľa jeho zástupcov robia všetko pre to, aby dosahy a obmedzenia na obyvateľov a návštevníkov Banskej Bystrice boli čo najmenšie.

„Otvorený list vnímame ako názor, pod ktorý sa podpísalo 21 obyvateľov. Zároveň registrujeme pozitívnu spätnú väzbu zo strany širokej verejnosti, ktorá sa teší na dôstojné oslavy v našom meste,“ reagovala Dominika Smoleňová z kancelárie primátora. „Veríme, že na základe komunikácie s ministerstvami obrany a kultúry budú prijaté opatrenia, ktoré by zamedzili prípadným škodám,“ dodala.

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev otvorený list nekomentoval. „Z úcty k ľuďom, ktorí sa nejakým spôsobom zaslúžili o Povstanie a ešte žijú, to pred oslavami neurobím,“ poznamenal.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že vojenská prehliadka sa uskutoční 29. augusta na Štadlerovom nábreží medzi treťou a pol piatou poobede. Uskutoční sa na úseku smerujúcom od úrovne obchodného centra Európa po hlavnú železničnú stanicu. Dva dni predtým v neskorých večerných hodinách bude prebiehať generálny nácvik.

„Dopravné obmedzenia s tým súvisiace zverejníme včas tak, aby sme v spolupráci s Policajným zborom minimalizovali obmedzenia obyvateľov Banskej Bystrice, jej okolia aj návštevníkov osláv,“ povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Z rozpočtu ministerstva vyčlenili na prípravu a slávnostnú vojenskú prehliadku 106 880 eur. Celková suma určená na oslavy by mala dosiahnuť takmer 3,5 milióna eur.

Rezort podľa Capákovej odmieta spájanie vojenskej prehliadky s akoukoľvek demonštráciou sily. „Práve naopak. Vojaci si chcú aj takýmto spôsobom uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícií Slovenskej republiky – boj za mier, demokraciu, rovnosť a predovšetkým boj proti fašizmu. Prehliadka má byť okrem toho ukážkou, že tak ako naši starí rodičia boli pripravení postaviť sa so zbraňou v ruke za svoj národ a slobodu, tak sú aj naše ozbrojené sily pripravené chrániť záujmy Slovenska a jeho občanov,“ vysvetlila hovorkyňa.

Na prehliadke sa zúčastní vyše 1 500 vojakov rozdelených do viac ako tridsiatich peších celkov. Zastúpenie budú mať pozemné aj vzdušné sily, príslušníci pre špeciálne operácie, príslušníci Vojenskej polície a tiež Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

Nebude chýbať dvesto kusov techniky, z toho pätnásť leteckej. Návštevníci uvidia tanky T-72, bojové vozidlá pechoty, samohybné kanónové húfnice ShKH 2000 Zuzana, raketomety Modular, vozidlá Polaris, Lietadlá MiG-29, Spartan, vrtuľníky Mi-17 či Black Hawk. Súčasťou budú vojenské výsadky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a tiež Vzdušných síl SR. Predstavia sa aj tri historické celky pripomínajúce odbojárov SNP.

Podobne rozsiahla akcia bola naposledy pred 11 rokmi v Bratislave pri príležitosti 15. výročia vzniku Ozbrojených síl SR.

Účasť zahraničných hostí zatiaľ nie je jasná. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pozval svojich kolegov z krajín V4 a Rumunska. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko stihol pozvať bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, no nakoniec z toho nič nebude.

Podľa diplomatických pravidiel ho totiž mala oprávnenie pozvať prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá s účasťou bieloruského kolegu nesúhlasila. Sám Lukašenko medzitým pozvanie odmietol. Danko pozval aj predsedníčku ruskej Rady federácie Valentinu Matvijenkovú.

Úrad vlády poslal oficiálne pozvánky do viacerých krajín. „Vzhľadom na to, že oslavy SNP sú aktuálne v štádiu príprav, o podrobnostiach budeme informovať neskôr,“ reagoval jeho tlačový odbor.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #75. výročie SNP