Simon: Maďarské fórum s Mostom-Híd rokovať nebude, ak sa nezmení jeho postoj

Mimoparlamentná strana Maďarské fórum (MF) sa zatiaľ nedohodla s koaličným Mostom-Híd na spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, povedal predseda MF Zsolt Simon, strany spolu rokovali v utorok. Maďarské fórum podľa neho nemá záujem ísť na kandidačnú listinu Mosta-Híd.

09.07.2019 12:50
Maďarské fórum / Ustanovujúci snem strany /... Foto: ,
Predseda strany Maďarské fórum Zsolt Simon.
debata (4)

Dodal, že zmysel by mala spoločná kandidačná listina, na ktorej by sa spojili štyri maďarské strany (okrem Mosta-Híd a MF aj SMK a MKDA-MKDSZ). MF teda podľa Simona s Mostom-Híd ďalej rokovať nebude, pokiaľ sa nezmení postoj Mosta-Híd. Ako povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár, strana sa nevzdá spolupráce väčšinového národa s národnostnými menšinami. Politika založená na multietnickom princípe má podľa Bugára opodstatnenie aj do budúcnosti.

„Pokiaľ by sme šli na kandidátke Mosta-Híd, ako to navrhuje Most, je to pre nás neakceptovateľné,“ povedal Simon. Predstava Mosta-Híd je podľa Simona otvorenie svojej kandidačnej listiny nielen pre maďarské politické strany, ale aj pre ďalšie etnické skupiny, ako aj slovenské strany. Na kandidátku Mosta-Híd by podľa Simona mohli ísť strany, ktoré sa vedia stotožniť s hodnotami strany. Simon uviedol, že pre MF je prioritou, aby mala v parlamente zastúpenie aj maďarská menšina.

Aktuálnu ponuku zo strany Mosta-Híd teda Maďarské fórum odmieta. „My sme za spoločnú kandidátku, nemáme záujem ísť na volebnú listinu strany Most-Híd v podobe, ako ju navrhuje Most,“ povedal Simon. „MF a Most ďalej rokovať nebudú, pokiaľ sa niečo nezmení na strane Mosta,“ dodal.

„Naša politika, založená na multietnickom princípe, má svoje opodstatnenie aj v budúcnosti,“ vyhlásil Bugár. Most-Híd po predstaviteľoch MKDA-MKDSZ a Rómskej iniciatívy Slovenska prijal v utorok predstaviteľov Maďarského fóra, SKS a strany Šanca. Strana podľa hovorkyne Kláry Debnár oslovila také strany, ktoré nechcú politizovať na čisto etnickom princípe a ich víziou je posilnenie regiónov Slovenska.

„MF podľa slov jeho predsedu Zsolta Simona inklinuje k etnickému politizovaniu. Pre Maďarské fórum je multietnický postoj pri tvorbe volebného programu a volebnej kandidačnej listiny neprijateľným,“ reagovala Debnár. Podľa vyjadrenia predsedu strany sa Most-Híd nevzdá spolupráce väčšinového národa s národnostnými menšinami.

Maďarské fórum minulý týždeň rokovalo s mimoparlamentnou SMK, zhodli sa na tom, že odmietajú spoluprácu s SNS, Smerom a ĽSNS, opätovne majú rokovať na budúci týždeň. Strany sa tiež podľa Simona zhodli na tom, že maďarská komunita na Slovensku nemôže zostať bez parlamentného zastúpenia.

Most-Híd avizoval, že diskutovať chce najmä s mimoparlamentnými stranami a združeniami. Stranám, s ktorými sa dokáže dohodnúť, ponúka Most-Híd miesta na svojej kandidačnej listine.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Zsolt Simon #Magyar-Maďarské Fórum