Fico po rokovaní Smeru s odborármi: Doprajme ľuďom vyššie platy

Zástupcovia strany Smer rokujú s vedením Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) o ďalšom posilňovaní sociálneho štátu a zamestnancov.

09.07.2019 13:55 , aktualizované: 14:27
debata (40)

Predseda Smeru Robert Fico je spokojný so spoluprácou s odbormi na Slovensku. Obe strany sa venovali najmä problematike sociálneho štátu a udržaniu prijatých doterajších opatrení. Tiež by sa mala spolupráca zamerať na rast miezd, klimatické zmeny či digitalizáciu a automatizáciu výroby.

„Mali sme dnes štandardné stretnutie s predstaviteľmi KOZ SR. Témou bol sociálny štát a čo s ním ďalej. Nie je to náš interný výmysel. Ústava hovorí, že SR je sociálne a trhovo orientovaná ekonomika,“ podotkol Fico. Predstavitelia strany spoločne s odborármi diskutovali o tom, čo urobiť pre sociálny štát. „Treba ochraňovať a udržiavať to, čo sme dosiahli,“ uviedol Fico.

Rast miezd bude podľa jeho slov jednou z tém, ako udržať sociálny štát. Týka sa to napríklad aj minimálnej mzdy, ktorá by podľa Fica mala rásť. „Sme na úrovni 520 eur a výkon ekonomiky nás oprávňuje, aby sme hovorili o ďalšom výraznom zvyšovaní,“ podotkol Fico s tým, že určite by bol za to, ak by sa priblížila napríklad k 600-eurovej hranici. „Doprajme ľuďom na Slovensku vyššie platy,“ povedal.

Druhou oblasťou spolupráce strany s odborármi budú klimatické zmeny a podmienky ľudí na pracoviskách. Treťou oblasťou bude digitalizácia a automatizácia výroby. Fico zároveň vyzval odborárov, aby by so stranou spolupracovali na tvorbe volebného programu.

Prezident KOZ SR Marián Magdoško skonštatoval, že je naozaj veľmi dôležité pokračovať v budovaní sociálneho štátu či zachovaní benefitov zamestnancov, ktoré boli doteraz vyrokované. „Sú to všetko opatrenia, ktoré výrazne dvíhali životnú úroveň na Slovensku,“ dodal Magdoško.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #zamestnanec #odborári #KOZ #sociálny balík