Ministerstvo je za čo najskoršie zavedenie odpisov z registra trestov pre pedagógov

Ministerstvo školstva je za čo najskoršie zavedenie odpisov z registra trestov pre pedagógov do praxe. Ako informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva, novela školského zákona o zavedení povinného predprimárneho vzdelávania zavádza túto povinnosť pre učiteľov na posúdenie ich bezúhonnosti.

09.07.2019 15:07
debata

Prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej bola novela predložená na podpis s účinnosťou od 1. januára 2021. „Požiadavka zavedenia odpisov z registra trestov pre pedagógov vyplynula z praxe, keďže sa v poslednom období začali množiť prípady trestného stíhania učiteľov za rôznu trestnú činnosť, predovšetkým za sexuálne delikty,“ približuje rezort školstva.

Ministerstvo ďalej konštatuje, že s návrhom zavedenia odpisov pre pedagógov prišlo ešte pri príprave zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v roku 2018. Po medzirezortnom pripomienkovom konaní však bol na žiadosť viacerých pripomienkujúcich subjektov tento návrh stiahnutý. Týkal sa vybraného okruhu trestných činov, najmä pedofílie, drogovej činnosti, ale aj iných závažných trestných činov. „Vzhľadom na pretrvávanie a závažnosť vyskytnutých prípadov a potrebnú ochranu detí by ministerka školstva Martina Lubyová privítala, keby sa predložená novelizácia podpisom prezidentky SR Zuzany Čaputovej dostala do praxe čo najskôr,“ uvádza ministerstvo.

V júni sa v médiách objavil prípad, keď 51-ročný učiteľ základnej školy v bratislavskej Dúbravke sexuálne zneužil 11-ročného žiaka. Učiteľa už v minulosti za podobný prípad odsúdili, no aj napriek tomu sa mu darilo aj naďalej sa zamestnať v školách. Podľa policajných informácii 51-ročný Peter z Bratislavy už od roku 2017 nadväzoval priateľský vzťah s 11-ročným žiakom a jeho matkou. Chlapcovi údajne kupoval darčeky, školské pomôcky a platil rôzne výlety. Keď si takto získal náklonnosť, so súhlasom matky chlapec navštevoval učiteľa uňho v byte a dokonca uňho aj prenocoval. Po následnom zhoršení jeho prospechu a správania však polícia zistila, aké boli učiteľove úmysly. Školáka údajne počas stretnutí fotografoval nahého, dotýkal sa ho na rôznych miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #ministerstvo školstva #pedofili #register trestov #odpis z registra