Fico k vydieraniu: S Kiskom som si nikdy nepísal esemesky, klesol na dno

"Nikdy som si s Kiskom neesemeskoval. Ja len verím, že sa niekedy dostanete (novinári, pozn. red.) k výpovediam v tejto kauze. Je to veľmi zaujímavé," povedal Fico.

10.07.2019 06:00
debata (161)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda ako Fico najnovšie reagoval na Kiskove slová o vzájomných esemeskách, ktoré majú dokazovať údajné vydieranie.

Video

Exprezident Andrej Kiska tvrdí, že predložil polícii dôkazy v kauze údajného vydierania pri voľbe ústavných sudcov. Za kauzou je podľa Kisku Robert Fico. Kiska tvrdí, že ide o výpisy komunikácie z jeho mobilného telefónu. Čo v správach konkrétne bolo a či išlo o komunikáciu priamo s Ficom alebo niekým iným Kiska nepovedal.

Podľa Fica klesol Kiska „na dno“. Líder Smeru odmietol, že by ovplyvňoval políciu. Polícia tiež odmietla, že by pri obvinení konateľa Kiskovej firmy bola akokoľvek ovplyvňovaná.

Ešte vo februári tohto roka podal poslanec Ondrej Dostál na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie vo veci možného vydierania vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku predsedom Smeru Robertom Ficom. Stalo sa tak po tom, čo Kiska začal tvrdiť, že obvinenie konateľa jeho firmy KTAG za daňové škandály pri financovaní Kiskovej prezidentskej kampane je Ficovou pomstou za to, že vopred odmietol prípadné menovanie Fica za ústavného sudcu.

VIDEO: Pozrite si vo videu, čo v kauze údajného vydierania tento týždeň v pondelok povedal Kiska na adresu Fica.

Video

Hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Matej Izakovič koncom apríla tohto roka povedal, že v kauze vypovedal Fico aj ďalší ľudia. „V predmetnej veci boli vypočutí svedkovia Andrej K., Roman K., Béla B., Peter P. a Robert F. Vo veci nebolo doposiaľ vydané žiadne procesné rozhodnutie, nakoľko je potrebné vykonať ďalšie naplánované procesné úkony,“ povedal Izakovič.

Ešte vo februári tohto roka sa ku kauze údajného vydierania vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer). „Som pripravený na základe predvolania ísť vypovedať, lebo tam nie je čo skrývať,“ uviedol Pellegrini. Komentovať rozhovory medzi Kiskom a Ficom nechcel. Trval na tom, že on nebol svedkom žiadneho vydierania.

VIDEO: Základné fakty ku kauze daní Kiskovej firmy si môžete pozrieť v nasledujúcom videu TV Pravda.

Video

Pikantné na celej kauze je aj to, že Ficovi vyčítajú, že býva v dome daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Fico tvrdí, že si hľadá iné bývanie a chce sa v priebehu leta z komplexu Bonaparte odsťahovať. Na druhej strane daňový škandál Kiskovej firmy a kauza daní Bašternáka majú podobné znaky.

Podobnosti Kiskovej vratky DPH a Bašternákovej

Niektorí účtovníci tvrdia, že Kiskova kauza pri vratke DPH je v niečom iná ako kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého za vratku DPH odsúdili na päť rokov väzenia. Kiskova firma KTAG si neoprávnene účtovala miliónový účet za Kiskovu prezidentskú predkampaň v roku 2014 do daňových nákladov. Od štátu si podľa daniarov a polície neoprávnene nárokovala vratku DPH, čím sa mala dopustiť rozsiahleho daňového podvodu. Keď daniari firmu upozornili, že ide o daňovo neoprávnený náklad, pochybné náklady sa následne objavili aj v daňovom priznaní k daniam z príjmov. Pochybné účtovanie sa tak opakovalo. Kiska zaúčtovanie nákladov obhajoval tým, že propagácia jeho mena zvýši tržby KTAG za jeho prednášky a predaj jeho kníh. To sa však zatiaľ v značnej miere ukazuje ako fiktívne, keďže tržby KTAG z Kiskových kníh sú v stovkách eur a náklady na predkampaň boli v rozsahu jedného milióna eur.

Po kontrolách daniarov firma doplatila dane a zaplatila pokuty. Konateľ KTAG bol vo februári tohto roka obvinený z daňového podvodu. Samotný Kiska následne priznal, že keď mu skončí tento rok prezidentský mandát, hrozí mu pre kauzu daní trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Kým Kiska tvrdí, že vyšetrovanie je účelové, prokuratúra upozornila na dôležitý fakt. A to, že že nešlo len o jednu neoprávnenú vratku DPH za apríl 2014 v sume 146-tisíc eur, ale o „pokračovací zločin daňového podvodu“.

„Dňa 13.2.2019 vyše­trovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155 633, 33 EUR,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Aj Bašternák pri vratkách DPH priznal vinu a doplatil dane a zaplatil pokuty. Podnikateľ Bašternák bol súdom označený za vinného zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Vratka bola fiktívna.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vydieranie #kiskova daňová kauza