Príde Harabin na Dúhový Pride?

Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin si anti-cenu Homofób roka prevezme. Výhru v siedmom ročníku ankety, ktorú zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko, vyhral výrokom: "Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou". IĽP navrhol Harabinovi prevziať si anti-cenu na Dúhovom PRIDE.

10.07.2019 12:34
debata

Rozhodnutie o prevzatí ceny oznámil Harabin v utorok na sociálnej sieti Facebook. „Ak homofóbom roka má byť človek, ktorý len hovorí vždy pravdu, drží sa zákona, pokúša sa o spravodlivosť, chráni tradičnú rodinu a našu národnú identitu, tak budiš. V takom prípade vyhlasujem, že cenu prevezmem rád a s hrdosťou ako vyznamenanie aj za účasti celej mojej rodiny, pretože chcem ukázať manželke, rodinným príslušníkom, deťom a vnukom, že som príkladne chránil našu podstatu, kultúru, zvyky a tradície,“ napísal Harabin.

Podľa Harabina je výrok, za ktorý mu bola udelená cena Homofób roka, vytrhnutý z kontextu. „Mojím cieľom bolo upriamiť pozornosť na fakt, že počas experimentálneho školského predmetu – Životológia – napríklad na Základnej škole v Pezinku, prednášali žiakom o svojom živote dvaja partneri, homosexuáli, o čom obsiahlejšie píšem aj vo svojej knihe Srdcom a svedomím, čo tvrdím, a bez najmenších pochybnosti sa nemýlim, je v rozpore s Ústavou SR. Tak za tento pravdivý výrok ma ocenili ako homofóba roka,“ napísal.

Odovzdanie ceny aktivistami Harabin navrhuje uskutočniť v liečebnom dome Rubín v Dudinciach, kde je na pooperačnej rehabilitácii, v prítomnosti kúpeľných hostí, ktorí podľa neho určite privítajú možnosť oceniť aktivistov búrlivým potleskom. „Zrejme sorosaktivistom nebude prekážať, keď natočím o ich akcii a preberaní ceny video,“ napísal na Facebooku.

„Štefana Harabina sme rovnako ako všetkých ostatných laureátov pozvali si cenu prevziať. Na pozvanie nereagoval, ale cez médiá odkazuje, že máme prísť za ním do Dudiniec, kde relaxuje,“ povedala v reakcii na Harabinov status na sociálnej sieti Alena Krempaská, programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv.

„Narozdiel od pána Harabina, ktorý si počas PN-ky robí kampaň, my sa živíme poctivou prácou a aktivitám ako Homofób roka sa venujeme dobrovoľnícky v našom voľnom čase. Do Dudiniec preto ísť nemôžeme. Ak si ju chce prevziať na verejnom mieste, navrhujeme na Dúhovom PRIDE. Predpokladáme, že sa nebojí si svoje tvrdenia, ktoré včera ešte zdôraznil, vyargumentovať pred účastníkmi a účastníčkami,“ dodala Krempaská.

Harabin na sociálnej sieti takisto uviedol, že aj medzi jeho priateľmi sa nachádzajú ľudia s homosexuálnou orientáciou. „Naše vzťahy môžem skutočne nazvať priateľskými. Nemám s nimi žiadny problém a oni nemajú žiadny problém so mnou. Chápu totiž, že je obrovský rozdiel medzi rešpektovaním inakosti a vnucovaním LGBT agendy,“ vysvetlil.

Víťazom siedmeho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa Harabin stal s veľkým predstihom. Medzi nominovanými bol aj ďalší prezidentský kandidát Róbert Mistrík, ktorý skončil druhý s veľkým odstupom. Ostatní traja nominovaní sú z radov cirkvi, a to kňaz Marián Kuffa, katolícky biskup Milan Chautur a trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Na hlasovaní sa na webovej stránke ludskeprava.sk/ho­mofob zúčastnilo rekordných vyše 40-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Štefan Harabin #Homofób roka