Dúhový PRIDE a pochod Hrdí na rodinu budú v rovnaký deň

Deviaty ročník festivalu Dúhový PRIDE Bratislava sa uskutoční v sobotu 20. júla. Napriek tomu, že Ministerstvo kultúry SR sa tohto roku rozhodlo festivalu neudeliť podporu, podujatie sa podarilo zorganizovať a tak aj tohto roku upozorní, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

12.07.2019 13:52
debata (34)

V rovnaký deň sa v hlavnom meste už tradične bude konať aj pochod Hrdí na rodinu, ktorý organizuje občianska iniciatíva Aliancia za rodinu. „Každý rok sa rôzne zoskupenia a aj niektoré politické strany snažia využiť naše podujatie na osobné zviditeľnenie a komunikáciu tém, ktoré s nami nesúvisia. Berieme to ako daň za úspešnosť,“ reagoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Aliancia za rodinu na facebookovej stránke uviedla, že protestovať nebudú. „Pokojne a s prajnosťou v srdci voči všetkým ľuďom chceme v deň gay pridu svedčiť o históriou overenom dobre, ktoré sa nachádza v manželskom vzťahu medzi mužom a ženou,“ napísala Aliancia na stránke. Dúhový PRIDE bude na Hviezdoslavovom námestí od 15:00. Pochod Hrdí na rodinu odštartuje o 14:30 na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina.

Podporu z rezortu kultúry organizátori Dúhového PRIDU plánovali využiť na rozšírenie festivalu, bohatší a dlhší kultúrny program a jeho presťahovanie na iné miesto v Bratislave. „Tieto zámery odkladáme na ďalší rok. Hneď po zverejnení rozhodnutia ministerky kultúry nepodporiť náš projekt napriek jeho schváleniu odbornou komisiou sa nám ozvali viaceré firmy a ľudia, ktorí nás chceli podporiť. Zverejnili sme výzvu www.zafarebnukulturu.sk, kde je stále možné prispieť na našu činnosť. Z verejných zdrojov nás podporilo aj Ministerstvo spravodlivosti SR, Mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Active Citizens Fund – Slovakia,“ vysvetlil Macko. Z verejne činných ľudí účasť potvrdili primátor Bratislavy Matúš Vallo a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba pošle pozdravné video, keďže sa nemôže osobne zúčastniť.

Organizátori Dúhového pochodu pošlú výzvu slovenským politikom

Organizátori pestrofarebného festivalu zverejnia výzvu slovenskej politickej reprezentácii a budú pre ňu hľadať podporu ľudí. „Namiesto hľadania a presadzovania riešení problémov, ktoré trápia všetkých ľudí na Slovensku, politická reprezentácia zneužíva tému práv LGBT ľudí ako nástroj politického boja a na rozdeľovanie spoločnosti. LGBT ľudia sú vyčleňovaní ako niekto, kto nezdieľa rovnaké hodnoty a morálku ako väčšina a kto ohrozuje rodinu ako inštitúciu, či dokonca vlastné deti. Už celá generácia LGBT ľudí vyrastá s tým, že o ich súkromnom a rodinnom živote sa vedie politická diskusia. Nikomu z väčšiny by sa nepáčilo, keby uznanie jeho rodinného stavu záviselo od vôle politikov, štátu či cirkví. Vytvorenie všeobecného právneho rámca, ktorý umožní uplatniť základné práva aj ľuďom tvoriacim rozmanité typy rodín, by nemalo závisieť od osobného názoru, presvedčenia, liberálneho či konzervatívneho zmýšľania politika, ktorý má oprávnenie navrhovať a prijímať zákony,“ prízvukoval Macko.

Politikov preto vyzývajú, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárali z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovali verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku. Takisto ich vyzývajú, aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovili podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje.

Macko tiež avizoval, že kultúrny program potrvá do 20:00, vystúpi sedem hudobných zoskupení. Tento rok chcú organizátori dosiahnuť 6 000 účastníkov, cieľom je totiž vždy prekonať predchádzajúci ročník. „Pred ďalším ročníkom podujatia, ktoré bude jubilejné desiate, budeme rokovať s mestom a pokúsime sa nájsť iné miesto pre festival, ktoré by umožnilo jeho ďalší rast,“ uviedol.

Aliancia: Príďte v červených tričkách

Ôsmym pochodom Hrdí na rodinu chce Aliancia za rodinu verejne vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Ako avizujú na stránke hrdinarodinu.sk, pre deti chystajú prekvapenie a verejnosť vyzývajú, aby prišla v červenom tričku. Na otázku agentúry SITA, či si zámerne každoročne volia rovnaký deň pochodu, keď sa koná aj Dúhový PRIDE, Aliancia za rodinu neodpovedala.

Dopravné obmedzenia v deň pochodov

Ako agentúru informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová, v sobotu 20. júla od približne 15:00 budú zmenené trasy liniek číslo 4, 29 a 70. Pre uzavretie Vajanského a Rázusovho nábrežia bude linka číslo 4 premávať cez tunel po trase Mariánska, Nám. SNP, Kapucínska, CHATAM SÓFER, Most SNP, Šafárikovo nám., Kamenné nám., kde sa napojí na svoju trasu. Linka číslo 29 pôjde skrátenou trasou zo smeru Devín len po Most SNP. Výstup a nástup bude na zastávkach linky 901, zastávky Mala scéna a Nové SND neobslúži. Linka číslo 70 pôjde zo smeru ŽST Podunajské Biskupice za zastávkou Panorama City na Landererovej ulici a ľavom odbočení križovatkou Landererova – Dostojevského rad doľava na ulicu Krupkova, ukončí jazdu na náhradnej konečnej Nové SND. V smere Podunajské Biskupice vodiči z ulice Krupkova odbočia doprava na Pribinovu ulicu a opäť doprava na Dostojevského rad, kde sa od zastávky Malá scéna napoja na svoju trasu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Aliancia za rodinu #Dúhový PRIDE Bratislava