Zo stovky chuligánov pôjde pred súd sedem

Po hromadnej bitke futbalových fanúšikov v Bratislave skončila s obvinením iba hŕstka chuligánov. Zo 107 zaistených cudzincov z Poľska, Bulharska a Holandska polícia obvinila iba siedmich. Za výtržníctvo im hrozia až tri roky za mrežami. Pred súd by sa mohli postaviť už v nedeľu. Trestný právnik Ladislav Kuruc očakáva skôr kombináciu peňažného trestu, vyhostenia a zákazu vstupu na Slovensko. Nevylučuje, že v prípade získania dostatočných dôkazov polícia obviní aj tých, ktorí už boli prepustení.

12.07.2019 15:17 , aktualizované: 18:30
debata (6)
VIDEO : Pozrite si, ako polícia odviedla chuligánov z bitky na Ventúrskej ulici v Bratislave do cely policajného zaistenia.
Video

K násilnostiam, ktoré sprevádzalo ničenie reštauračných terás v centre mesta, došlo v stredu večer. Polícia ešte v tú noc najprv zaistila 107 ľudí, o deň na to ich zadržaných zostalo 56. V piatok sa situácia zmenila.

„Poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I na základe zabezpečenej dôkaznej situácie obvinenie z prečinu výtržníctva vzniesol dosiaľ voči siedmim osobám, štyrom občanom Holandska a trom občanom Poľska. Obvinení boli eskortovaní do cely policajného zaistenia. Vec sa realizuje v tzv. superrýchlom konaní,“ informovala hovorkyňa bratislavského krajského riaditeľstva polície Lucia Mihalíková. Polícia zisťuje aj počet poškodených a rozsah spôsobenej škody. O pomoc žiada verejnosť. Tých, ktorí si udalosť natáčali na mobil, prosí o poskytnutie záznamov.

Hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Matej Izakovič doplnil, že títo siedmi boli už vypočutí a zvyšné osoby prepustili, nakoľko dôkazná situácia zatiaľ neumožňovala obviniť viac ľudí.

Priamy presun zo zadržania pred sudcu

Trestný právnik Kuruc vysvetľuje, že superrýchle konanie znamená priamy presun zo zadržania pred sudcu. „Tento inštitút sa používa pri prečinoch, napríklad alkohole za volantom. Polícia osobu zadrží, vykoná dôkazy, vznesie obvinenie a po podaní obžaloby ide obvinený priamo na súd, ktorý hneď aj rozhodne. Očakávam, že to bude v nedeľu alebo v pondelok. Pri takýchto prečinoch sa udeľuje zvyčajne podmienečný alebo peňažný trest podľa spôsobenej škody, vyhostenie či zákaz vstupu do republiky v ich rôznej kombinácii,“ priblížil advokát.

Pri hromadných bitkách sa vina dokazuje ťažko. „Je tam veľa ľudí, celá udalosť môže byť neprehľadná. Preto aj polícia žiada občanov o poskytnutie kamerových záznamov. Tí siedmi, ktorých si nechali, sú zrejme najvážnejší iniciátori. Nič ale nebráni tomu, aby aj ostatné osoby boli neskôr stíhané na slobode, aj keď sú to občania iných štátov,“ uviedol Kuruc.

Situáciu sledujú veľvyslanectvá

Situáciu sledujú veľvyslanectvá oboch domovských krajín obvinených. „Silne odsudzujeme boje medzi futbalovými chuligánmi na Ventúrskej ulici v Bratislave, na ktorých sa zúčastnili aj holandskí štátni príslušníci. Hooliganizmus, násilie a poškodzovanie majetku sú absolútne neprijateľné. Sme v kontakte s políciou, ktorá incident vyšetruje. Zdôrazňujeme, že je dôležité, aby boli páchatelia postavení pred súd. Pre tých, ktorí zostanú vo väzbe, veľvyslanectvo poskytne v prípade potreby pravidelnú konzulárnu pomoc,“ reagoval splnomocnenec holandskej ambasády v Bratislave Martijn Lambarts.

Poľské veľvyslanectvo nás so žiadosťou o reakciu odkázalo na poľské ministerstvo zahraničných vecí. To na naše otázky nereagovalo.

V stredu večer na Tehelnom poli hral bratislavský Slovan s tímom FC Sutjeska Nikšič z Čiernej Hory. V centre mesta však vyčíňali fanúšikovia iných tímov – bulharského Levski Sofia na jednej strane a poľského Cracovia Krakow a holandského Ajaxu Amsterdam na druhej strane. Polícia vopred vedela, že prídu, hliadky aj techniku rozmiestnila okolo štadióna. Bitkári však vyvolali násilnú potýčku o 3,5 kilometra ďalej, na Ventúrskej ulici v historickom jadre Bratislavy.

Rezort vnútra si myslí, že bitka bola náhoda

Incident bol podľa ministerstva vnútra náhodným konfliktom fanúšikov, ktorý sa nedal predvídať. „Polícia bola pripravená na okamžité zákroky, ale nemôže byť v jednom čase na všetkých miestach a naraz kontrolovať každého fanúšika v meste,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Vyčíňanie vystrašilo miestnych aj turistov, ľudia sa ukrývali v baroch a podnikoch, ich personál okamžite zamkýnal dvere. Ľahko zranených bolo 17 ľudí, všetko z tábora fanúšikov.

„Skupina bulharských fanúšikov sedela vo vedľajšej reštaurácii. Pili a spievali futbalové pesničky. Prišla k nim aj jedna hliadka a upozornila ich, aby boli tichšie a odišli. Zdali sa dosť priateľskí. Asi po 15 minútach z ničoho nič pribehla zospodu ulice s veľkým krikom asi stovka ľudí, všetci v čiernom, niektorí s maskami. Bolo to úplné prekvapenie. Bolo jasné, že sa chcú biť. Ľudia boli veľmi vydesení. Schovali sme sa rýchlo do reštaurácie, zamkli sa a boli ticho. Tí Bulhari neušli, ale bránili sa. Myslím ale, že sa vôbec nebili, hádzali len po sebe všetko, čo bolo poruke, stoly, kovové stoličky, svetlice. Som prekvapený, že sa nikomu nič vážnejšie nestalo. Všetko bolo zničené. Asi po 10 až 15 minútach prišlo veľké množstvo ťažkoodencov, ktorí ich rýchlo pochytali a spacifikovali,“ opísal potýčku pre Pravdu holandský turista Frank z Amsterdamu.

„Nedali sme im šancu vyhrať, boj trval 10 minút“

Ako píše server hooligans.cz, k bitke došlo medzi skupinami Sofia West 99 a krakovským Jude Gang s podporou Amsterdam Hooligans. Zároveň zverejnili aj pohľad jedného z bulharských fanúšikov, ktorý sa na ruvačke zúčastnil. „Napadlo nás 80 až 100 chuligánov Ajaxu a Cracovie. Nás bolo 35 až 40. Nedali sme im šancu vyhrať, boj trval 10 minút. Cítime morálnu a psychickú výhru. Keď sa ukázala polícia, prvá sa na útek dala ekipa Ajaxu a Cracovie,“ spomína podporovateľ bulharského Levski.

Na druhý deň vo štvrtok sa bulharskí a poľskí fanúšikovia presúvali ďalej. V Ružomberku hral PFC Levski Sofia a v Dunajskej Strede poľský Cracovia Krakow. Oba zápasy prebehli pokojne.

V Dunajskej Strede bola výnimkou jedna dymovnica zapálená fanúšikom hostí. „Postupovali sme presne podľa UEFA regúl, ktoré hovoria, že s pyrotechnikou je zakázané manipulovať, pokiaľ nedohorí. Fanúšikovia Cracovie boli zároveň vyzvaní hlásateľom, aby prestali s jej použitím a viackrát sa ani neobjavila. Úlohu usporiadateľov uľahčilo, že medzi oboma tábormi vládla priateľská atmosféra, čo sa prejavilo aj v spoločnej predzápasovej choreografii priamo na tribúnach,“ priblížil hovorca DAC Krisztián Nagy.

Trnavská krajská polícia na zabezpečenie verejného poriadku počas futbalového zápasu vyčlenila takmer 300 príslušníkov. Pripravená bola špeciálna technika a služobné psy a vypomáhali aj kolegovia z ostatných krajov Slovenska. Polícia monitorovala centrum mesta, kde sú reštaurácie a bary.

V Ružomberku na štadión nakoniec nevpustili asi 50 priaznivcov zo skupiny Sofia West 99, ktorí sa zúčastnili na bitke v Bratislave. Ani tu k problémom nedošlo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výtržnosť #futbaloví chuligáni