Harabin si cenu Homofób roka na Dúhovom pochode neprevezme

Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin z etických dôvodov principiálne vylučuje svoju účasť na podujatiach, ako je Dúhový PRIDE. "Rešpektujem síce inakosť, ale odmietam legitimizovať a podporovať šírenie LGBT agendy," uviedol Harabin v nedeľu na sociálnej sieti Facebook v súvislosti s prevzatím anti-ceny Homofób roka 2018. Tú mu organizátor ankety Inštitút ľudských práv navrhol odovzdať na festivale Dúhový PRIDE.

15.07.2019 14:38
debata

Organizátor festivalu Občianske združenie Dúhový PRIDE Bratislava sa však od odovzdania anti-ceny na pochode dištancuje. „Dúhový PRIDE Bratislava nemá nič spoločné so spomínanou anketou. Zameriavame sa na zviditeľňovanie samotnej LGBT komunity a nie ľudí bojujúcich proti nej,“ povedal Martin Macko zo združenia Dúhový PRIDE Bratislava. Anketu Homofób roka organizuje Inštitút ľudských práv s podporou neformálneho združenia Dúhové Slovensko.

Sudca Harabin minulý týždeň na sociálnej sieti Facebook oznámil, že anti-cenu Homofób roka si prevezme. „Ak homofóbom roka má byť človek, ktorý len hovorí vždy pravdu, drží sa zákona, pokúša sa o spravodlivosť, chráni tradičnú rodinu a našu národnú identitu, tak budiš. V takom prípade vyhlasujem, že cenu prevezmem rád a s hrdosťou ako vyznamenanie aj za účasti celej mojej rodiny, pretože chcem ukázať manželke, rodinným príslušníkom, deťom a vnukom, že som príkladne chránil našu podstatu, kultúru, zvyky a tradície,“ napísal Harabin. Výhru v siedmom ročníku ankety o anti-cenu Homofób roka Harabinovi priniesol výrok: „Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou.“

Harabin navrhuje kúpeľný dom

Odovzdanie ceny Harabin minulý týždeň aktivistom navrhol uskutočniť v liečebnom dome Rubín v Dudinciach, kde bol na pooperačnej rehabilitácii, v prítomnosti kúpeľných hostí. Programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv (IĽP) Alena Krempaská reagovala, že aktivitám ako Homofób roka sa venujú dobrovoľnícky a do Dudiniec ísť nemôžu. „Odovzdať anti-cenu Homofób roka na Dúhovom PRIDE sme navrhli Štefanovi Harabinovi po tom, čo uviedol, že to chce na verejnom mieste, aby si vzal aj rodinu,“ povedal Peter Weisenbacher z IĽP. Ďalšie informácie od Harabina inštitút nezískal. Na otázku, či mali dohodnuté odovzdávanie ceny s organizátormi Dúhový PRIDE a či naplánovali iné miesto odovzdania, Weisenbacher neodpovedal.

Víťazom siedmeho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa Harabin stal s veľkým predstihom. Medzi nominovanými bol aj ďalší prezidentský kandidát Róbert Mistrík, ktorý skončil druhý s veľkým odstupom. Ostatní traja nominovaní sú z radov cirkvi, a to kňaz Marián Kuffa, katolícky biskup Milan Chautur a trnavský arcibiskup Ján Orosch. Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Na hlasovaní sa na webovej stránke ludskeprava.sk/ho­mofob zúčastnilo rekordných vyše 40-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Dúhový PRIDE Bratislava #Homofób roka