Dohoda Fica so Sulíkom na ozdravení nemocníc?

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) sa stretla so šéfom strany Smer Robertom Ficom, aby hovorili o projekte stratifikácie nemocníc. Ministerka nevylúčila, že ak Smer reformu stopne, zváži demisiu. Po rokovaní uviedla, že ide o dlhodobý projekt, ktorý v priebehu 11 rokov prinesie reformu nemocníc. Odmietla stratifikáciu zužovať na rušenie nemocníc. Materiál predloží na rokovanie vlády 21. augusta formou ústavného zákona. Dôvodom je nájsť podporu zmene naprieč politickým spektrom. Kalavská očakáva v parlamente aj podporu od SaS Richarda Sulíka, keďže predstavitelia SaS sa k stratifikácii vyjadrili ako o potrebnej reforme. Robert Fico pred novinárov neprišiel.

16.07.2019 14:11 , aktualizované: 21:00
debata (131)

VIDEO: Pozrite si čo Smer očakáva pri reforme nemocníc v parlamente od SaS. Kalavská najprv nevylúčila demisiu, po rokovaní s Ficom už však povedala niečo iné. Akú zmenu vlastne chce ministerka v nemocniciach? Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Podľa ministerky je súčasný materiál o reforme nemocníc vecne v poriadku, má sa zmeniť len jeho legislatívna forma. "Vysvetlila som pánovi predsedovi, o čom je materiál, ale on informácie, samozrejme, taktiež má,“ konštatovala po stretnutí. "Dohodli sme sa, že zmena je nutná. Zákon pôjde ďalej, predložíme ho 21. augusta na vláde. Tento zákon rieši zdravotnú starostlivosť v najbližších jedenástich rokoch – to znamená, kam pôjdu financie, zdroje. Potrebná je dohoda naprieč celým politickým spektrom, aby to nebola politická téma, na čo sa to teraz už zvrháva. Aby som mala podporu naprieč koalíciou aj opozíciou, dáme to ako ústavný zákon, " konštatovala Kalavská.

Dodala, že ak to parlamentom prejde ako ústavný zákon, nemôže sa stať, že keď bude niekto iný ministrom zdravotníctva, reforma bude zastavená. O návrhu chce ešte rokovať s koaličnými aj opozičnými poslancami, reforma by sa podľa nej mohla dostať do parlamentu v septembri.

Zároveň odmietla, že by malo dôjsť k zániku nemocníc. „Nikdy som o rušení nemocníc nerozprávala. Takú veľkú vec, akú urobilo niekoľko krajín pred nami, neznižujme na rušenie nemocníc. Dnes sme si prešli všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré na Slovensku máme, a nám z toho nevypadávajú také, ktoré by sa mali rušiť,“ podčiarkla ministerka. .

„Pán predseda dostal od pani ministerky zdravotníctva v podstate všetky potrebné informácie, ktoré potreboval vedieť,“ konštatoval hovorca Smeru Ján Mažgút. Keďže ide o významnú zmenu, ktorá je naplánovaná na 11 rokov, tak je podľa neho vhodné, aby zákon išiel formou ústavného zákona. Ako dodal, o materiáli bude rokovať aj koaličná rada.

Predseda Smeru minulý týždeň vyzval ministerku zdravotníctva, aby mu vysvetlila, čo je podstatou projektu stratifikácie slovenských nemocníc. Pritom zdôraznil, že niektoré rozhodnutia si vyžadujú politické posúdenie.

„Ak je riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, takéto rozhodnutie a takéto riziko si vyžaduje politické posúdenie. My sme zatiaľ v Smere-SD nerokovali na tému, aké dôsledky môže mať stratifikácia,“ povedal Fico.

Ministerstvo reagovalo, že materiál stratifikácie nie je o rušení nemocníc, ale o nastavovaní parametrov kvality. "Projekt by do systému po prvýkrát v histórií Slovenska priniesol merateľné kritériá výsledkov liečby, vďaka čomu by sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. Zároveň zadefinuje pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc, ktorá sa oproti súčasnosti práve naopak niekoľkonásobne zvýši,“ priblížilo ministerstvo.

Danko: Štát má peniaze na budovanie nemocníc

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko pre Pravdu uviedol, že zámer Kalavskej ešte nevidel a nič o ňom nevie. Podľa neho je v prvom rade dôležité, že si to ministerka vyjasnila s Robertom Ficom. „Na koaličnej rade nám šéf Smeru predstaví projekt reformy a potom sa vyjadrím,“ podčiarkol Danko. Dodal, že on je skôr za progresívnu reformu. Štát podľa neho má peniaze na budovanie nemocníc, tie sú, ako dodal, nie vždy využívané rýchlo a včas. „Modernizáciu zariadení spomaľuje aj napríklad ťažkopádny zákon o verejnom obstarávaní,“ mieni líder národniarov.

„Je to správne rozhodnutie ísť ústavnou cestou. Reforma potrebuje podporu naprieč politickým spektrom,“ mieni poslanec koaličnej SNS Štefan Zelník, ktorý si myslí, že národniarov aj ich šéfa presvedčí. „Ja to na našom klube vysvetlím, verím, že SNS s tým problém nebude mať,“ dodal poslanec a šéf zdravotníckeho parlamentného výboru.

Most-Híd stratifikáciu podporuje

Svoju podporu stratifikácii vyjadril koaličný Most-Híd. Predseda poslaneckého klubu a podpredseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Tibor Bastrnák (Most-Híd) súhlasí aj s formou ústavného zákona. „Myslím si, že je to správne. Je to vec, ktorá je dlhodobá a je dobré, keď to svojimi hlasmi podporia aj opozičné strany, ktoré sa vyjadrili, že stratifikáciu podporujú, tak nech to ukážu,“ povedal pre Pravdu Bastrnák.

Kalavská nájde podporu u opozičného OĽaNO, hnutie má však podmienku. „Zmeny chceme podporiť, pre nás je však dôležité, aby pani ministerka do zákona zadefinovala maximálne čakacie doby na zákroky. Ak to tam bude, zahlasujeme aj za ústavný zákon,“ reagoval Marek Krajčí, poslanec za OĽaNO. Podľa neho stratifikácia počíta s tým, že náročnejšie výkony sa budú robiť iba v desiatich koncových nemocniciach, kým dnes ich vykonávajú aj menšie regionálne nemocnice. Nárast pacientov koncové nemocnice nemusia zvládnuť, čo môže znamenať dlhé čakacie lehoty na operácie. „Preto chceme, aby bolo v zákone určené jasne, na čo má pacient nárok,“ priblížil Krajčí.

Baránik nie je za riešenie ústavnou cestou

Na mediálne výzvy Fica smerom ku Kalavskej reagovala aj opozičná SaS. Podľa jej predsedu Richarda Sulíka Fico pred voľbami kalkuluje o politickom výtlaku reorganizovania nemocníc.

Poslanec SaS Alojz Baránik si však nemyslí, že by sa to malo riešiť cez ústavu. „V ústave by nemali byť veci, ktoré sa dajú vymedziť obyčajným zákonom. V minulosti to už konštatoval Ústavný súd. Nedáva to žiaden zmysel, prijímať reformu nemocníc ústavnou cestou. V parlamente už prešlo veľa obyčajných zákonov ústavnou väčšinou,“ poznamenal Baránik s tým, že v klube budú o tom ešte rokovať.

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je reforma fungovania nemocníc dostatočne pripravená na uvedenie do praxe. Unáhlený krok, motivovaný politickými ambíciami a podporovaný záujmami ekonomických skupín, nemôže a nesmie byť hnacím motorom stratifikácie, uviedol prezident SLK Marian Kollár. Lekárska komora síce stratifikáciu podporuje, nesúhlasí však so súčasným návrhom zákona.

Stratifikácia nemocníc

Reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Projekt stratifikácie nemocníc bol inšpirovaný zahraničnými konceptmi, v rámci ktorých došlo k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Podľa ministerstva by mala priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií či zlepšenie dostupnosti nemocníc.

Reforma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. 1. 2020. Nemocnice dostanú na splnenie nových kritérií dva roky, v roku 2021 ich budú musieť splniť na 50 percent a od roku 2022 v plnom rozsahu. Výsledný stav celej minimálnej siete očakáva rezort zdravotníctva v roku 2030.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc