Kočner sa na pojednávaní o miliónových zmenkách nezúčastní

Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner sa nezúčastní na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek, ktoré sa začína na Špecializovanom trestnom súde budúci pondelok. "Obhajca obžalovaného M.K. osobne doručil na Špecializovaný trestný súd v Pezinku žiadosť obžalovaného o konanie v jeho neprítomnosti na všetkých šesť pojednávacích dní," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

16.07.2019 15:11 , aktualizované: 16:39
súd, pavol Rusko, Marian Kočner, kauza zmenky Foto: ,
Marian Kočner a Pavol Rusko počas súdneho pojednávania.
debata

Predseda senátu zobral túto žiadosť na vedomie a plánuje zrušiť predvádzanie obžalovaného z Ústavu na výkon väzby na hlavné pojednávanie." dodala Kudjáková.

Podľa vyjadrenia Paru pre TASR, obhajoba viackrát požiadala ŠTS, aby urobil nápravu, pokiaľ ide o konanie porady s Marianom Kočnerom výlučne v miestnosti č. 4 ÚVV Leopoldov. „V pondelok (15. 7.) som podal písomnú žiadosť o nápravu zo strany súdu, lebo v takýchto podmienkach sa nemôžme pripravovať na súd. Ide o absolútny zásah do práv na obhajobu,“ povedal Para.

„Vedľa miestnosti č. 4 je iná zapečatená miestnosť bez označenia, kde má prístup len preventívno-bezpečnostná služba. To je zvláštne, lebo na to nie je dôvod, keďže priestor je monitorovaný kamerami a nonstop sú tam prítomní príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS),“ zdôraznil ďalej obhajca. Vedenie ZVJS aj Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v minulosti viackrát informovali, že nemajú vedomosť o tom, žeby miestnosť č. 4 bola monitorovaná.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v trestnej veci falšovania miliónových zmeniek obžalobu ešte v marci. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára 2018 priznal podpis štyroch zmeniek s miliónovou hodnotou s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, „nebola by TV Markíza“. Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie.

„Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol Pavol Rusko s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa neho hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr po splnení stanovených podmienok. Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie, zvýšenie hodnoty televízie ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," dodal Pavol Rusko.

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Pavol Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza