Kto prevezme viac ako tretinu záchraniek?

Rozhodnutie, ktoré všetkých prekvapilo. Zo Slovenska odchádza dánska firma Falck Záchranná, ktorá ovláda sieť záchraniek. S podielom 39 percent je na tomto trhu jasným lídrom. Svoj odchod oznámila len dva dni predtým, ako vyprší lehota na podávanie prihlášok do tendra na prevádzkovanie záchraniek. Ten sa vyhlasuje každých šesť rokov. Otázne je, či sa do súťaže prihlásilo dostatok záujemcov, ktorí by mohli Falck nahradiť.

17.07.2019 08:00
zachranna zdravotna sluzba, falck, zachranka,... Foto: ,
Sanitky Falck.
debata (11)

Lehota pre uchádzačov sa končila včera o polnoci, žiadosti podávali na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ich počty budú známe neskôr. „Vzhľadom na lehoty doručovania pri poštovej preprave úrad bude mať presnú informáciu o uchádzačoch najskôr v pondelok 22. júla,“ priblížila Radoslava Muchová, hovorkyňa úradu.

Muchová doplnila, že oznámenie spoločnosti Falck berú na vedomie. „Prioritou úradu je zrealizovať výberové konanie tak, aby sieť záchraniek a všeobecne – záchranná zdravotná služba bola pre občanov plne zabezpečená,“ uistila hovorkyňa úradu.

Z celkom 273 staníc rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci má Falck pod sebou 107, najmä v regiónoch východného, severného a južného Slovenska. Licencie na túto službu vypršia spoločnosti do júla budúceho roka.

Keď sa licencie skončia, prevezme stanice niekto iný

„Kým neskončí posledná licencia, normálne prevádzkujeme každú zo svojich 107 staníc a potom, keď sa licencie skončia, podľa výsledkov výberového konania už prevezme všetky naše stanice niekto iný,“ spresnila Katarína Načiniaková, hovorkyňa skupiny Falck. Či sanitky a ostatné vybavenie predajú nejakému novému záujemcovi, prípadne, či už o tom s niekým rokujú, Načiniaková nevysvetlila. „Ide o súkromné vlastníctvo, a čo spravíme s vybavením, je problém, ktorý budeme riešiť, keď to bude aktuálne,“ dodala hovorkyňa Falcku.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) reagovala, že firmu presviedčať nebude, aby tu zostala. Špekulácie o tom, že viac ako tretina krajiny zostane bez záchraniek považuje za predčasné. „Problém s obsadenosťou zdravotnej záchrannej služby by nemal byť, nemám z toho strach,“ vyhlásila Kalavská.

Miesta bez sanitiek nehrozia

Podľa záchranára a prezidenta Slovenského Červeného kríža Viliama Dobiáša biele miesta na Slovensku bez sanitiek určite nehrozia. „V minulosti pri podávaní žiadosti o licencie každý z poskytovateľov si podával žiadosť o viac posádok, ako mal vo svojej aktuálnej kompetencii. Predpokladám, že pri uzávierke tejto súťaže to bude aj tentokrát,“ priblížil pre Pravdu Dobiáš. Zároveň existuje pravidlo, že pokiaľ nie je vybratý poskytovateľ, ministerstvo zdravotníctva poverí toho doterajšieho, aby v službe pokračoval, kým rezort nenájde náhradu. „Ich licencie by sa tak predĺžili z úradnej moci, takže sa určite nestane, že skončí Falck a na druhý deň tam nikto nepokračuje,“ tvrdí Dobiáš.

Druhým najväčším poskytovateľom je štátna Záchranná zdravotná služba Bratislava, po nej tiež štátna Záchranná služba Košice. Denník Pravda sa ich opýtal, či majú záujem obsadiť miesto, ktoré uvoľní Falck. Ani jedna spoločnosť na túto otázku priamo neodpovedala. „Je však nevyhnutné, aby sa zachovala kontinuita a dostupnosť poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ reagovala Záchranná zdravotná služba Bratislava. Podľa riaditeľa košickej záchranky Miroslava Boháča akékoľvek opatrenia budú prijímať až na základe výsledkov výberového konania.

Falck sa rozhodol pre odchod po prehodnotení trhov

Falck sa rozhodol pre odchod aj po prehodnotení trhov. "V uplynulých šiestich mesiacoch sme dôkladne analyzovali slovenský trh a jeho obchodný a rizikový profil, výsledkom čoho vzniklo naše rozhodnutie slovenský trh opustiť a znížiť tak potenciálne riziká súvisiace s prevádzkou záchrannej zdravotnej služby v tejto krajine,“ argumentoval Jakob Bomholt, výkonný viceprezident skupiny Falck.

Na zmenu sa spoločnosť zrejme chystala dlhšie. Už začiatkom roka Falck inicioval zmenu akcionárskej štruktúry odkúpením 49,11 percenta podielu minoritného akcionára KPR Health Invest. V krátkom čase sa očakáva rozhodnutie o schválení koncentrácie Protimonopolným úradom.

Falck zamestnáva viac ako 1 400 prevažne zdravotníckych pracovníkov a na Slovensku prevádzkuje aj polikliniky, dopravnú zdravotnú službu a priemyselnú požiarnu ochranu. Ich činnosť nebude nijako ovplyvnená.

Najväčší hráči

firma počet staníc rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci
Falck záchranná 107
ZZS Bratislava 62
ZS Košice 47
LSE 30
ZaMED 14
ostatní 13
spolu 273

Pozn. údaje sú z roku 2014

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #sanitky #záchranná služba #falck #Falck Záchranná