Kováčik odmieta, že donášal Bödörovi

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ocitol v tieni podozrenia, že vynášal informácie z prostredia prokuratúry podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Ten je spájaný s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý sedí vo väzbe pre obvinenie z falšovania miliónových zmeniek. Kováčik prepojenie na Bödöra odmietol.

17.07.2019 10:15 , aktualizované: 16:40
Dušan Kováčik Foto: ,
Dušan Kováčik.
debata (97)

O podozreniach voči Kováčikovi napísal portál Aktuality.sk spoločne s Nadáciou Zastavme korupciu. Vo výpovedi mal o nich prehovoriť Peter Tóth, bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS. V minulosti bol známy svojim priateľským vzťahom s podnikateľom Marianom Kočnerom, dnes proti nemu vypovedá na polícii.

Výpoveď o Kováčikovi sa má týkať tzv. motákov, ktoré Kočner posielal z väzby. Údajne ich posielal aj Bödörovi, aby mu cez vplyvných ľudí pomohol dostať sa spoza mreží. Tóth mal vypovedať, že s Bödörom sa mal po prvýkrát stretnúť vlani v lete, aby mu odovzdal správu od Kočnera. Ten už v tom čase sedel vo väzbe pre kauzu zmeniek televízie Markíza. Podnikateľ sa mal spoliehať na blízke vzťahy medzi Bödörom a Kováčikom, zaujímať sa mal o to, čo preňho tento vysokopostavený prokurátor môže urobiť.

„Bödör mi povedal, že riaditeľ Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Dušan Kováčik síce mal na kontrole spis v trestnej veci zmeniek TV Markíza od prokurátora Jána Šantu a rád by prikázal, aby netrval na väzobnom stíhaní Mariana Kočnera, ale nemôže si to dovoliť, pretože Ján Šanta by okamžite zvolal tlačovú besedu a kontaktoval médiá,“ mal vypovedať Tóth.

Špeciálny prokurátor Ján Šanta dozoruje kauzu zmeniek a v marci podal v tejto veci obžalobu. Okrem Kočnera je obžalovaný aj exminister Pavol Rusko.

Norbert Bödör je synom nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra, často označovaného za oligarchu. Vlastní bezpečnostnú firmu Bonul a je vzdialeným príbuzným bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Tóth mal hovoriť aj o tom, že keď bývalý siskár Pavol Forisch podal trestné oznámenie na organizátorov Za slušné Slovensko a na prokuratúre v tejto veci odovzdal nahrávku, Bödör ju mal od Kováčika dostať do 24 hodín od Forischovej výpovede.

Kováčik sa voči týmto tvrdeniam ohradil. Prostredníctvom hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej vyhlásil, že v trestných veciach vždy postupoval v súlade so zákonom a žiadnej nepovolanej osobe z nich neposkytol žiadne údaje. „Opakovane podsúvané klamstvá považuje za súčasť dlhodobej diskreditačnej kampane, ktorej účelom je ustavičným opakovaním lživých informácií prezentovaných ako pravdivých vyvolávať a živiť vo verejnosti falošný dojem o jeho neprofesionalite a neetickom chovaní s cieľom dosiahnuť jeho odstúpenie z funkcie špeciálneho prokurátora," uviedla Tökölyová.

Dodala, že špeciálny prokurátor vo veci týkajúcej sa zmeniek žiadnym spôsobom neovplyvňoval dozorujúceho prokurátora, nevstupoval do výkonu jeho právomocí, ani do veci nezasahoval. "V dvoch prípadoch aproboval príslušné písomnosti, ktoré v oboch prípadoch pripravovali a spracovávali na podpis prokurátor vykonávajúci dozor nad zákonnosťou prípravného konania a jeho bezprostredne nadriadený prokurátor, s ktorými sa špeciálny prokurátor stotožnil bez úprav, zmien, či zásahov,“ vysvetlila hovorkyňa.

Kováčik tiež odmietol informácie o kamarátstve s Bödörom, údajne ich má len z médií. S podnikateľom sa mal stretnúť na kultúrno-športových podujatiach asi pred ôsmimi až desiatimi rokmi. Zdôraznil tiež, že vzťah s rodinou nitrianskeho oligarchu nemá, nebol u neho a netelefonuje s ním.

Denník Pravda oslovil so žiadosťou o sprostredkovanie vyjadrenia Bödöra jeho advokáta, na naše otázky neodpovedal. Pre Nadáciu Zastavme korupciu podnikateľ povedal, že k položeným otázkam sa v súčasnej dobe nebude vyjadrovať.

Tóth mal svedčiť aj o údajnej spolupráci Bödöra s Bernardom Slobodníkom, ktorý je riaditeľom národnej jednotky finančnej polície NAKA. Slobodník mal podnikateľovi ukazovať šifrovanú komunikáciu o stave vyšetrovania v kauze Technopol, v ktorej sú stíhaní ľudia blízki Kočnerovi. Slobodník pre Nadáciu Zastavme korupciu potvrdil, že v tejto veci už bol vypočutý, no vynášanie informácií kategoricky odmietol.

Policajný prezident Milan Lučanský reagoval, že Slobodník mu zatiaľ nedal dôvod na to, aby mu nedôveroval. „Pracovné výsledky má veľmi dobré. Čo sa týka prípadu Technopol, podľa mojich informácií bol posun práve po tom, ako B. Slobodnik prerozdelil spis a vyšetrovanie začalo napredovať. Vec preverí úrad inšpekčnej služby, ak vyšetrovaním zistí, že zlyhal, budem to riešiť,“ uviedol Lučanský.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #Peter Tóth #Norbert Bödör