Kontroly v sociálnych zariadeniach: Falšovanie dochádzky aj zneužívanie dotácií

Falšovanie dochádzky klientov aj fiktívni zamestnanci. Kontroly ministerstva práce počas júna a júla odhalili v denných stacionároch desiatky pochybení. Podľa nich najčastejšie išlo o zlyhania súkromných zariadení. Rezort plánuje obrátiť sa na Generálnu prokuratúru a desiatkam zariadení priškrtiť tok štátnych peňazí. Od žúp požaduje tvrdšie kontroly. Tie dávajú ruky preč a tvrdia, že to nie je ich kompetencia.

17.07.2019 14:45 , aktualizované: 21:30
debata (4)

VIDEO: Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš hovorí o výsledkoch kontrol v denných stacionároch, ktoré sú určené najmä pre starších či zdravotne postihnutých ľudí.

Video

Za posledné dva mesiace uskutočnili inšpektori 124 kontrol v rôznych typoch zariadení sociálnych služieb. Z tohto bolo 52 denných stacionárov. „V každom druhom súkromnom zariadení sme odhalili falšovanie dochádzky, to znamená, že veľmi často sa vykazovala dochádzka väčšieho počtu ľudí, ako bol reálny počet klientov na mieste,“ zhodnotil štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš (Smer). Zdôraznil, že išlo o násobky počtu ľudí, ktoré stacionáre uvádzali vo vyúčtovaniach pre ministerstvo.

„Je to problém preto, lebo štát financuje dotáciou na každého klienta. Keď s nami zariadenie podpíše zmluvu a vykazuje, že má 30 klientov, tak my prispievame na 30 klientov. Ak reálne tam chodia traja, ide o zneužívanie štátnej dotácie,“ upozornil Ondruš. Štát podľa neho prišiel o státisíce eur. Príspevok na jedného klienta sa pohybuje od 70 do 364 eur na mesiac, suma závisí od stupňa odkázanosti klienta.

Miesto 30 ľudí traja

Denný stacionár v obci Bátorove Kosihy v okrese Komárno podľa ministerstva pri zúčtovaní tvrdil, že ho navštevuje 30 ľudí. Kontrola zistila, že sú len traja, jediná zamestnankyňa, ktorá bola prítomná počas kontroly, ešte rýchlo dopisovala prezenčku. „Všetci ostatní vraj mali byť na výlete. Nikto však nevedel, kde presne sú, chýbali cestovné príkazy, priepustky zamestnancov či obyčajné potvrdenie na objednávku zájazdového autobusu,“ opísal štátny tajomník. Ukázalo sa tiež, že zamestnanci sú zároveň pracovníkmi obecného úradu a mnohí z nich nespĺňali kvalifikačné požiadavky na prácu v sociálnom zariadení.

Bátorove Kosihy sa ohradili sa voči výsledkom kontroly

Starosta obce Bátorove Kosihy Roland Labancz sa ohradil voči výsledkom kontroly: „Monitoring nás informoval o administratívnych nedostatkoch, čo postupne odstraňujeme, napríklad chyby v evidencii prítomnosti prijímateľov sociálnej služby. Čo sa týka vykazovania čiernych duší, toto tvrdenie striktne odmietame. Na zabezpečenie kvalitnej sociálnej služby obec vynakladá obrovské úsilie, od začiatku prevádzkovania denného stacionára viac ako 55 občanov prejavilo záujem o tieto služby spomedzi našich 900 dôchodcov. Stacionár je zriadený v priestrannej, dobre vybavenej budove, ktorej prevádzkové náklady ako aj náklady na zamestnancov stacionára dosiahnu až trojnásobok ministerstvom poskytnutej ročnej dotácie.“

„Personál miestneho denného stacionára tvrdo a svedomite pracuje na tom, aby – často aj nad rámec – zabezpečil kvalitnú a hodnotnú starostlivosť o klientov v sociálnej, kultúrnej , psychickej a v zdravotnej rovine, o čom svedčia aj priložené fotky z každodenného života tohto zariadenia,“ dodal starosta.

V Leviciach nenašli žiadnych klientov

Podobný prípad odhalili aj pri stacionári Beva Istota z Levíc, kde kontrola nenašla žiadnych klientov, pričom zamestnanci zariadenia boli zároveň pracovníkmi krematória. „Išlo o bežnú kontrolu, napísali zápis, a podľa mňa ten zápis v poriadku nebol. My sme sa jasne ohradili a potom sa už neozvali. Netušil som prečo, či to nechali tak, alebo je to v poriadku. V tom čase sme zariadenie rekonštruovali a neboli tu ľudia, čo sme im aj vysvetlili. Za ten čas sme ale žiadne peniaze nepýtali a to, že mali zamestnanci pracovať aj v krematóriu, to je čistý nezmysel,“ reagoval na výsledky ministerskej kontroly Martin Varga, zástupca neziskovej organizácie Beva Istota.

Aby zariadenie dostalo od štátu plnú sumu na klienta, ten musí stráviť v stacionári minimálne štyri hodiny. „Našli sme prípady, keď prišli klienti na obed a zároveň sa podpisovali, že tam pobudli štyri hodiny,“ priblížil Ondruš. Išlo aj o stacionár v obci Rovné v okrese Svidník. Jeho zriaďovateľom je obec. Starosta Rovného Stanislav Viravec pochybenia odmietol. Kontrola tam podľa neho trvala len pätnásť minút. „Ako môže človek také niečo napísať do správy, keď tam strávil len krátky čas? Neviem, odkiaľ nabrali tie informácie,“ rozhorčoval sa. Tvrdí, že denne im do stacionára chodí 25 klientov, kapacitne by ich však zvládli aj 50. „Ak nám to zavrú, doplatia na to len ľudia. Seniori nebudú mať kam chodiť a ďalší siedmi, ktorí tam robia, prídu o prácu,“ zdôrazňoval Viravec.

Z vykazovaných 25 ľudí denne neprišiel ani jeden

Ondruš tiež spomenul stacionár neziskovej organizácie Jar života, Svidník v Šarišskom Štiavniku. Ministerstvo napriek opakovaným kontrolám na mieste nenašlo žiadneho klienta, hoci stacionár vykazuje 25 ľudí denne. Z desiatich zamestnancov tam skutočne zamestnaní boli len štyria. „Štatutárka nakoniec priznala, že falšuje dochádzku a že zariadenie zavrie,“ povedal Ondruš.

Podľa Daniely Macákovej, riaditeľky a štatutárky neziskovej organizácie Jar života došlo pri kontrole k omylu, 25 klientov denne v tomto zariadení určite nevykazujú. „.Takýto počet evidujeme v Giraltovciach. Niekomu sa to zrejme pomiešalo a dal si dokopy dva denné stacionáre,“ uviedla prekvapene Macáková. Potvrdila však, že v čase monitoringu sa v zariadení nenachádzal žiadny klient. Koľko ich v Šarišskom Štiavniku denne vykazujú, nekonkretizovala. „Niektorí prídu o ôsmej, ale už o desiatej idú preč. Iní v tom čase práve prichádzajú. Je to individuálne, nedá sa povedať presný počet,“ povedala. To, že počas kontroly boli prítomní štyria z desiatich zamestnancov, je podľa nej pravda, no zvyšných kolegov vraj všetci poznať nemusia. Majú totiž ľudí pracujúcich aj na nižšie úväzky, s ktorými neprichádzajú do kontaktu. „Ekonómku, ktorá sedela v sídle firmy, tiež nemusia poznať, lebo potrebné veci vybavujú cezo mňa. Podobné je to s účtovníčkou a ďalšia kolegyňa je dlhodobo práceneschopná,“ uviedla pár príkladov. Priznanie o falšovaní dochádzky Macáková poprela, s ľuďmi z kontroly sa vraj vôbec nestretla, takže sa ani nemohli rozprávať.

Rezort si za zisteniami stojí

Rezort si za svojimi zisteniami stojí. „V niektorých prípadoch sa obrátime sa na Generálnu prokuratúru a tam podáme podania z podozrenia zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu. Okrem toho, vo všetkých prípadoch falšovania, či už vo vzťahu ku klientom, alebo zamestnancom odstúpime od zmluvy a budeme pri vyúčtovaniach žiadať vrátenie peňazí,“ objasnil Ondruš.

Dodal, že mnohých podvodníkov spomedzi poskytovateľov denných stacionárov by z trhu vytlačila pravidelná kontrola samospráv. „Chcem sa tiež obrátiť na predsedov a predsedníčku samosprávnych krajov, aby zintenzívnili výkon kontroly,“ doplnil Ondruš.

Práve samosprávne kraje majú zo zákona za úlohu priebežne, nielen pri registrácii zariadenia, kontrolovať, či stacionár plní podmienky. Denník Pravda oslovil dve župy, v ktorých sa nachádzajú kritizované stacionáre. Obe samosprávy sa od stacionárov dištancujú.

„V tomto roku nebol Nitriansky samosprávny kraj dožiadaný ministerstvom o vykonanie kontrol v denných stacionároch Levice ani Bátorove Kosihy,“ povedala hovorkyňa nitrianskej župy Oľga Prekopová. Podľa nej denný stacionár župa nezriaďuje, nekontroluje a ani im neposkytuje finančný príspevok na prevádzku. Podobný postoj zaujal aj Prešovský VÚC. „Denné stacionáre spadajú do originálnych kompetencií obcí, financuje a kontroluje ich priamo ministerstvo. Naše kompetencie, okrem registrácie subjektov, tam nesiahajú,“ dodala hovorkyňa župy Daša Jeleňová.

Ondruš: Je potrebné zapracovať na pravidlách v podobe etickej samoregulácie

Ondruš sa chce listom obrátiť aj na Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb. Potrebné je podľa neho zapracovať na pravidlách v podobe etickej samoregulácie.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb výzvam ministerstva nerozumie. „Naša asociácia má Etický kódex od svojho vzniku v roku 2009, je zverejnený a aj ho pri svojej činnosti uplatňujeme. Aj tento rok sme medzi seba neprijali niekoľko poskytovateľov, ktorí prejavili záujem, pretože neprešli zásadami Etického kódexu,“ vysvetlila Anna Ghannamová, predsedníčka asociácie. Zdôraznila, že odhalené zariadenia nie sú členmi asociácie. Jej vedenie nemá žiadne informácie o letnej kontrole, preto o ne ministerstvo požiada.

Z kontroly pozitívne vyšli zariadenia v meste Nitra, obci Veľké Ludince a v Spolku sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Na Slovensku je momentálne registrovaných 215 denných stacionárov pre 4¤190 klientov. Úlohou zariadení je sa o klientov starať v priebehu dňa, pričom v nočných hodinách sú doma alebo v spoločnosti príbuzných.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #ministerstvo práce a sociálnych vecí #sociálne zariadenie #stacionár