Danko: Nepretekáme sa, kto má vyšší stožiar

Tridsaťmetrový stožiar pred budovou parlamentu je vraj nutnosť. Stáť bude vyše 50-tisíc a je asi o tri metre vyšší ako maďarský v Budapešti. Podľa šéfa Andreja Danka (SNS) však nejde o preteky s naším južným susedom.

17.07.2019 15:47 , aktualizované: 18:33
SR Bratislava Parlament Jama Stožiar Vlajka BAX Foto: ,
Jama pre osadenie vlajkového stožiara pred Národnou radou Slovenskej republiky (v pozadí).
debata (222)

Danko stavbu stožiaru vysvetľuje pripomienkami pamiatkarov. „Uchytenie zástavy na Bratislavskom hrade je nešťastné a môže niekomu ublížiť, to isté sa týka aj stožiara na budove Národnej rady. Tento proces trvá rok, kontaktovali sme pamiatkarov, stavebné úrady a nakoniec sme sa rozhodli v rámci areálu urobiť stožiar, aký nám technické a iné možnosti dovoľujú. Skôr je to to, aby Slovensko malo stožiar najväčších možných rozmerov, na ktorom je možné umiestniť zástavu alebo štátny symbol Slovenskej republiky. Žiadna partizánčina sa tu nedeje,“ povedal Danko s tým, že má ísť o dôstojnú dominantu, ktorá priláka ľudí.

Keď technici, ktorí stožiar vyrobia a osadia, Dankovi povedali, že môže mať najviac tridsať metrov, vznikol vraj bonmot, ktorý baví sociálne siete. „Ja som na to s úsmevom povedal, že pokiaľ viem, v Maďarsku má 27 metrov,“ dodal Danko s tým, že nejde o žiadne preteky.

Budaj: Ide o plytvanie peňazí daňových poplatníkov

Poslanec Ján Budaj (OĽaNO) zámer postaviť stožiar považuje za „výtržnosť predsedu NR SR“. Vyčíta mu, že novotvar, ktorý zmení siluetu Bratislavy, neposúdili odborníci a ide o plytvanie peňazí daňových poplatníkov. Danko reagoval, že on sám prispel na výstavbu stožiara sumou 9-tisíc eur a financie priložil aj kancelár Národnej rady Daniel Guspan. Výroba a osadenie stožiara by mali stáť vyše 50-tisíc eur. Za zemné práce by podľa šéfa parlamentu mali zaplatiť približne 16-tisíc s DPH, ďalšie časti majú vyjsť na 38-tisíc eur.

Podľa faktúr, ktoré Kancelária NR SR uvádza na svojom webe, výrobu a dodávku stožiaru si objednala od firmy ELV Produkt zo Senca. Len za osadzovací rošt zaplatí 20 124 eur. V ďalších objednávkach nájdeme aj odvoz výkopovej zeminy za vyše 7-tisíc.

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad uviedla, že stožiar sa rieši už tri roky. „Čo sa týka samotného zásahu do panorámy, tak tam boli angažovaní Bouda Masár architekti s.r.o., aby bol stožiar postavený tam, kde nenarúša panorámu, pričom je to teraz viditeľné najmä z Palisád. Posudzovali to odborníci, pamiatkari z Krajského pamiatkového úradu Bratislava a má to stavebné povolenie,“ spresnila architektka.

Podľa hovorcu bratislavského magistrátu Petra Bublu predpolie parlamentu – Námestie Alexandra Dubčeka je v majetku a správe Slovenskej republiky. „Hlavné mesto ani mestská časť Staré Mesto nie je správcom uvedeného priestoru,“ dodal. „Sme povinní dať dole zástavu z hradu aj z budovy parlamentu. Keď už máme niečo robiť, chceme to robiť poriadne,“ stojí si Danko za svojím. Stožiar by mal byť hotový do 1. septembra. „Ak príde nový predseda a nebude sa mu páčiť, môže ho demontovať,“ symbolicky uzavrel kauzu stožiara.

222 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #stožiar