Most-Híd by privítal, keby liberálne strany išli do najbližších volieb na jednej kandidátke

Strana Most-Híd by privítala, keby liberálne strany išli do najbližších volieb na jednej kandidátke. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár. Liberálna menšina tvorí podľa predstaviteľov Mosta-Híd na Slovensku významnú časť populácie a mala by mať dôstojné zastúpenie v Národnej rade SR a budúcej vláde, keďže liberálne strany doteraz vždy stáli na strane demokracie a ekonomických reforiem.

17.07.2019 15:56
debata (15)

„Ak má po budúcoročných voľbách vzniknúť vláda, ktorá prekoná dlhoročnú roztrieštenosť pravicovej opozície a odstráni z politického života nahromadené anomálie a rastúci extrémizmus, tak jednou z podmienok sú spojené liberálne sily, ktoré sa k takejto vláde pridajú,“ uviedol v stanovisku podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz.

V prípade, že sa politikom liberálneho prúdu nepodarí nájsť dohodu, strana Most-Híd si vie predstaviť aj iné riešenie. „Také, že sa na našej kandidátke objaví niekoľko nespochybniteľných osobností z liberálneho prostredia, ktorým leží na srdci osud regiónov, menšín, práva a slobody a sú nám svojím životným príbehom a hodnotami blízke,“ uzavrel Ravasz.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes agentúru SITA informovala, že by privítala, keby maďarské strany našli vyhovujúci model a išli do najbližších volieb na jednej kandidátke, keďže maďarská menšina tvorí na Slovensku významnú časť populácie a mala by mať zastúpenie v Národnej rade SR. S výnimkou súčasnej vlády stáli podľa SaS maďarské menšinové strany doteraz vždy na strane demokracie a ekonomických reforiem.

„Ak má po budúcoročných voľbách vzniknúť vláda, ktorá prekoná reformnú impotenciu Smeru-SD a SNS a odstráni z politického života nahromadené anomálie, tak jednou z podmienok sú spojené maďarské menšinové sily, ktoré sa k takejto vláde pridajú,“ uviedli v tlačovej správe predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. V prípade, že sa politikom na južnom Slovensku nepodarí nájsť dohodu, napríklad pre neochotu niektorých z nich vylúčiť povolebnú spoluprácu so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS, strana SaS si vie predstaviť aj iné riešenie. „Také, že sa na našej kandidátke objaví niekoľko nespochybniteľných osobností z menšinového maďarského prostredia, ktoré sú nám svojím životným príbehom a hodnotami blízke,“ uzavreli liberáli.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020