Sárközy: Ľudia si zaslúžia, aby im zostalo viac peňazí. Podľa Turčányho im nemožno druhou rukou brať

Všetci chceme nižšie dane, prečo teda návrh z dielne koaličného Mosta-Híd naráža na odpor? A doplatia na spor poslancov a zástupcov miest a obcí občania? Hosťami Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu boli poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) a výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány.

18.07.2019 12:10
debata (20)
Video

Irén Sárközy trvá na tom, že návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane zo súčasného 19,2-násobku na 21-násobok životného minima bude voči občanom spravodlivejší. Podľa poslankyne už roky dochádza k tichému zdaňovaniu ľudí. Sárközy hovorí o priemere OECD na úrovni 49 percent, kým na Slovensku zaťaženie práce ľudí dosahuje viac ako 53 percent.

Most-Híd sa s návrhom pohrával už v roku 2017. Ako priznala poslankyňa, vtedy naň nebola politická vôľa medzi koaličnými partnermi, kým dnes má návrh širokú podporu. Na pôde parlamentu zaň dokonca hlasovalo 125 zákonodarcov.

Výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány návrh ostro kritizuje. V súčasnosti výber dane z príjmov fyzických osôb putuje do pokladníc obcí, miest a vyšších územných celkov a tvorí väčšinu príjmov samospráv. Turčány upozornil, že povinnosti obcí rastú. Peniaze z daní sú v konečnom dôsledku použité práve na skvalitnenie života ľudí. Či už ide o platy učiteliek, opatrovateliek, rekonštrukcie škôl, škôlok či ciest.

Irén Sárközy trvá na tom, že návrh prinesie spravodlivosť pre ľudí, ktorí si zaslúžia, aby im zostalo viac peňazí. Argumentuje aj tým, že za návrh v Národnej rade hlasovali aj poslanci, ktorí sú zároveň primátormi a členmi ZMOS-u. Podľa Jozefa Turčányho bude hlasovanie na ich svedomí a zodpovednosti. Poslancov chcú požiadať, aby svoje stanovisko ešte prehodnotili. Pôjdu aj do protestov? A nie sú za návrhom Mosta-Híd skôr klesajúce preferencie ako blaho ľudí? Viac sa dozviete v relácii Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #ZMOS #znižovanie daní #Ide o pravdu #Irén Sárközy #jozef turčány