Prišli o peniaze a ešte sa aj pohádali na súde s Pachingerom

Patrí Patrik Pachinger odsúdený za tunelovanie nebankoviek Horizont a BMG Invest do väzenia alebo nepatrí? Podľa šéfa Združenia poškodených občanov z Banskej Bystrice nepatrí, ale podľa ďalších, ktorí prišli o peniaze, si má sedemročný trest odsedieť. A tak sa pohádali priamo pred pojednávacou miestnosťou.

18.07.2019 11:50 , aktualizované: 18:50
Patrik Pachinger Foto: ,
Patrik Pachinger bol odsúdený na sedem rokov za kauzu tunelovania nebankových spoločností.
debata

„Čo ťa podplatil?“ kričal jeden z poškodených Ján Daniel na chodbe trnavského súdu na Štefana Šípoša. Ten šéfuje Združeniu poškodených občanov a prekvapivo žiada, aby Pachingera, ktorému trest uplynie o rok v septembri, podmienečne prepustili z väzenia.

Okresný súd v Trnave sa rozhodoval aj na základne posudku leopoldovskej väznice, podľa ktorej Pachinger nepracuje, nezapája sa do žiadnych aktivít, nedostal ani jednu disciplinárnu odmenu, naopak, vykoledoval si pokarhanie, pretože sa nevhodne správal počas eskorty na súd v Bratislave.

Pachingerovu žiadosť o podmienečné prepustenie však podporuje Štefan Šípoš zo Združenie poškodených občanov. Tvrdí, že štát môže za to, že ľudia prišli o peniaze. „V roku 2002 uzavrel pobočky Horizontu, čo spôsobilo pád aj ostatných nebankoviek,“ snaží sa obhájiť svoj názor. „Dajte mu šancu, vyjdite mu v ústrety. Chcel len urobiť audit, ale zavreli ho, je nevinný,“ žiada Šípoš.

„Ja s tým nesúhlasím,“ ohradil sa nahnevane Daniel. „Ako by som mohol? Za moje peniaze chodil na poľovačky a ja ho mám teraz pustiť?“ rozčuľoval sa.

Pachinger vyhlásil, že je nespravodlivo odsúdený, hovoril o svojom zlom zdravotnom stave a problémoch v rodine. Pred súdom sa posťažoval, že ho čakajú operácie očí a trpí Crohnovou chorobou. Jeho syn má psychické problémy, manželka trpí leukémiou. „Tam som omnoho potrebnejší“ dodal Pachinger. Tvrdšie sa vyjadroval jeho právny zástupca Jaroslav Šášik.

„Slovensko nie je právny štát a odsúdenie môjho klienta je toho potvrdením. Hodnotenie väznice prekvapuje, ale svoje o našich väzniciach a odsúdených vedia aj v Európe,“ vyhlásil. Keďže sa proti rozhodnutiu súdu odvolal tak Pachinger, ako aj Šípoš, o podmienečnom prepustení bude rozhodovať krajský súd.

Nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest fungovali na princípe pyramídovej hry. Od občanov vybrali 62,78 miliardy slovenských korún (vyše dvoch miliárd eur). Asi 170-tisíc poškodených v konkurzných konaniach dostalo necelých päť percent zo svojich vkladov, spolu približne 15,2 milióna eur. Vo vzduchu zostáva ešte stále 14,45 miliardy korún (zhruba 480 miliónov eur). Spolu s Pachingerom bol odsúdený na deväťročné väzenie aj David Brtva, ktorého však minulý rok podmienečne prepustili. Trestné stíhanie Jozefa Majského, tretieho obžalovaného v kauze nebankovky, Najvyšší súd SR v marci prerušil. Rozhodnutie odôvodnil jeho ťažkou chorobou.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Pachinger