Šeliga: Za ľudí nebude mať problém so zákonným limitom na kampaň

Pripravovaná strana bývalého prezidenta SR Andreja Kisku Za ľudí nebude mať problém so zákonným limitom na kampaň, uviedol člen prípravného výboru strany Juraj Šeliga.

18.07.2019 15:08
Juraj Šeliga Foto: ,
Juraj Šeliga, člen prípravného výboru strany Za ľudí.
debata (15)

Parlament schválil v júni v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o politických stranách, ktorá zavádza, že strana môže počas jedného volebného obdobia prijať najviac 3,5 milióna eur z darov, pôžičiek a úverov. Limit sa však netýka príspevkov od štátu. „Novelu zákona považujeme za účelovú a spôsob jej prijatia krátko pred voľbami pripomína Mečiarove praktiky. Na zmenu zákona neexistuje žiadny rozumný dôvod, jediný dôvod je strach vládnej koalície z nových politických strán,“ vysvetlil Šeliga.

Cieľom novely zákona o politických stranách koaličných strán SNS, Most-Híd a Smer je vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany a politické hnutia súperiace vo voľbách o hlasy voličov. Podľa koalície by sa totiž vo voľbách mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojím programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti, nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň s využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán.

Parlament novelizoval tento zákon aj v októbri minulého roku. Novela z dielne SNS zaviedla podmienku pre strany kandidujúce vo voľbách, aby spĺňali minimálny počet členov strany. Buď ich bude mať dvojnásobne viac ako kandidátov na poslancov na kandidačnej listine, teda 300 členov, alebo dokáže, že má aspoň 45 delegátov pre svoj snem, čo je päťkrát viac ako je členov predsedníctva, ktorých musí byť aspoň deväť. Toto opatrenie sa týka aj hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré má dlhodobo len štyroch členov. „Hnutie OĽaNO vždy postupovalo podľa platného zákona a nebude tomu inak ani teraz. Všetky zákonom stanovené podmienky včas splníme,“ uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Ďalšou októbrovou zmenou je to, že názov strany alebo jej skratka nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany. Z parlamentných politických strán toto kritérium nespĺňajú strany Sme rodina – Boris Kollár a Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). „Touto otázkou a jej právnymi aspektami sa budeme zaoberať na augustovom zasadnutí predsedníctva,“ objasnilo tlačové oddelenie strany Sme rodina – Boris Kollár. Podpredseda ĽSNS Martin Beluský uviedol, že ĽSNS pripravuje niekoľko scenárov, ako vyhovieť tejto novele. „O konkrétnom riešení bude Predsedníctvo strany ešte len rokovať,“ dodal Beluský. Strany musia prijať nové názvy do konca októbra tohto roku.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Šeliga #Za ľudí