Hranice volebnej agitácie podľa Danka? Politológ: V hre je férovosť súťaže

Predseda parlamentu Andrej Danko najskôr stanovil minimálny počet členov pre strany, ktoré chcú kandidovať vo voľbách, potom určil, koľko peňazí môžu politické subjekty použiť počas volebného obdobia.

19.07.2019 06:00
debata (61)

Šéf národniarov Danko teraz avizuje, že so zmenami ešte neskončil. Ďalšie novelizácie chce priniesť do parlamentu na jeseň. Poslanci by mali podľa neho prijať zákony s trestnoprávnym dopadom za porušovanie volebných pravidiel. Predseda parlamentu hovorí aj o novelizácii Trestného zákona. Parlamentné voľby sú pritom „za dverami“, keďže sa majú konať vo februári či marci 2020.

V minulosti boli pochybnosti o financovaní strán, ktoré prezentujú takzvanú „zmenu“. Ide o nové politické subjekty, ktoré naposledy uspeli v eurovoľbách. Pochybnosti sa týkali aj toho, či môžu v komunálnych voľbách kandidovať zástupcovia občianskych platforiem, ktoré sa tvária, že idú proti klasickej straníckej politike.

VIDEO: Ide Dankovi o zmeny, ktoré sú potrebné pre férovosť parlamentných volieb alebo môže ísť o neprimeraný zásah? Pozrite si, čo na to celé hovorí politológ Juraj Marušiak.

Video

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Juraj Marušiak #parlamentné voľby 2020