Deťom nemôžu ublížiť milujúci rodičia, myslí si ombudsmanka Mária Patakyová

Deťom nemôžu ublížiť milujúci rodičia a rodinné prostredie, v ktorom funguje súdržnosť, rešpekt a pomoc. Na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok napísala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová k diskusii "Dve mamy, dvaja otcovia. Ako žijú dúhové rodiny", ktorá sa uskutočnila v hlavnom meste ako súčasť festivalu Dúhový Pride Bratislava.

19.07.2019 10:57
Olympiáda ľudských práv, mária patakyová, omšenie Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

„Ak sme dodnes nevytvorili právny rámec pre zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia, nesplnili sme si ako štát povinnosť zabezpečiť rešpektovanie ich súkromného a rodinného života. Je najvyšší čas, aby sme v tejto otázke urobili krok dopredu a uznali ich právo na dôstojný život. Už by sme sa nemali pýtať či, ale ako to zabezpečíme,“ napísala ombudsmanka.

Patakyová ďalej uviedla, že keď o adopciu detí pármi rovnakého pohlavia, prvé, na čo je potrebné upozorniť, je fakt, že ako štátu nám z doposiaľ uzatvorených medzinárodných zmlúv nevyplýva žiaden záväzok, na základe ktorého by bolo našou povinnosťou povoliť na Slovensku adopcie detí párom rovnakého pohlavia. „V súčasnosti teda v tomto kontexte nedochádza k porušeniu žiadneho práva párov rovnakého pohlavia a je na nás ako krajine, či a ako túto otázku vyriešime. Mali by sme však vždy myslieť na najlepší záujem dieťaťa,“ uviedla.

Ombudsmanka na sociálnej sieti tiež uviedla, že na diskusii o dúhových rodinách v bratislavskej Novej Cvernovke sa zúčastnilo aj niekoľko párov rovnakého pohlavia, ktoré majú deti a v našej spoločnosti plnohodnotne fungujú. Ide o mamy a otcov, ktorí svoje deti podporujú a vytvárajú im láskyplné rodinné prostredie a zázemie. „Máme ako spoločnosť naozaj obavy z toho, že vzťahy, ktoré sú láskyplné a stabilné by mohli ohrozovať najlepší záujem dieťaťa?,“ pýta sa v závere svojho komentára na sociálnej sieti Patakyová.

Deviaty ročník festivalu Dúhový Pride Bratislava začal sprievodnými podujatiami v pondelok 15. júla. Potrvá do nedele, pričom hlavné podujatie sa uskutoční v sobotu 20. júla na Hviezdoslavovom námestí od 15:00. Organizátori zverejnia výzvu slovenskej politickej reprezentácii a budú pre ňu hľadať podporu ľudí. Politikov vyzývajú, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárali z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovali verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku. Takisto ich vyzývajú, aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovili podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje.

chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Mária Patakyová