Penta prehrala spor so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní

Okresný súd Bratislava I v piatok zamietol žalobu v spore finančnej skupiny Penta so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní. Štát tak podľa sudkyne nemusí vyplatiť odškodnenie vyše 82 miliónov eur plus úroky z omeškania vo výške viac ako 140 miliónov eur za škodu, ktorú mal spôsobiť zákaz zisku. Rozsudok nie je právoplatný.

19.07.2019 11:43 , aktualizované: 18:24
debata (171)

Majiteľ zdravotnej poisťovne Dôvera, holandská spoločnosť HICEE B.V., patriaca do investičnej skupiny Penta, pôvodne žiadala uhradenie škody vo výške 750 miliónov eur. Tvrdila, že zákon z roku 2007, ktorý upravil podnikanie zdravotných poisťovní, jej spôsobil škodu. Nakoniec však svoje nároky znížila na 82 miliónov eur plus úroky z omeškania vo výške viac ako 140 miliónov eur. Spor trval od roku 2010, súd sa začal až vlani.

„Súd žalobu zamieta. Žalovaní aj intervenienti majú voči žalobcovi nárok na náhradu trov konania v rozsahu sto percent,“ povedala sudkyňa, ktorá svoje rozhodnutie zamietnuť žalobu odôvodnila tým, že nebolo preukázané zo strany žalobcu, že škoda, ktorá mu mala vzniknúť ku dňu rozhodnutia, stále existuje.

„Ministerstvo zdravotníctva je za to, aby sa peniaze z verejného zdravotného poistenia používali na uhrádzanie poskytovania zdravotnej starostlivosti a boli investované k pacientom na ich liečbu a prinavrátenie zdravia, na to zdravotné poistenie slúži“, uviedla na margo rozsudku hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako priblížil za spoločnosť Penta Martin Danko, stanovisko spoločnosti k tejto veci je nemenné. „Ide nám o princíp, o precedentné rozhodnutie, ktoré by bolo aspoň nejakou garanciou do budúcnosti, že politici nebudú ľubovoľne meniť pravidlá pre fungovanie zdravotných poisťovní,“ uviedol s tým, že vedením tohto sporu nesledujú to, aby získali finančné odškodnenie. „S rozhodnutím sa musíme najprv detailne oboznámiť,“ doplnil.

Žalobca v záverečnej reči argumentoval tým, že SR prijala protiústavnú právnu úpravu. Tvrdil, že v dôsledku tzv. neziskovej novely došlo k nútenému obmedzeniu vlastníckeho práva akcionárov súkromných zdravotných poisťovní tým, že bolo obmedzené ich právo disponovať s vlastnými akciami ako majetkovými hodnotami, a to bez poskytnutia akejkoľvek náhrady.

Žalobca zároveň v súdnom konaní preukázal aj to, že jeho nárok na náhradu, ktorý vznikol už začiatkom roka 2008, následne v celom rozsahu nezanikol, a preto aj v súčasnosti existuje v kladnej nenulovej výške. „Účinnosťou neziskovej novely preto ku dňu 1. januára 2008 žalobca stratil celú majetkovú hodnotu akcií v zdravotných poisťovniach Dôvera zdravotná poisťovňa a Apollo zdravotná poisťovňa. Keďže nemohli v dôsledku protiprávneho konania žalovaného rozdeľovať zisk svojim akcionárom, ich akcionári nemohli získať žiadny úžitok z ich akcií,“ uviedol na súde žalobca. Dodal, že práve ziskotvorný potenciál je pritom kľúčovým faktorom pre stanovenie hodnoty spoločnosti, ako aj samotných akcií takejto spoločnosti.

Právni zástupcovia štátu ale uviedli, že žalobca účelovo využíval nejednoznačnú interpretáciu jednotlivých legislatívnych ustanovení, aby si zabezpečil ďalšie finančné zdroje. „Žalobca nie je zahraničnou osobou, žalobcovi nebola spôsobená žiadna škoda, žalobca obchádzal legislatívne ustanovenia tak, aby si vyplatil zisk bezmála pol miliardy eur aj napriek tomu, že deklarované zisky má na ročnej báze v rádovo miliónoch eur, na základe fiktívneho sporu žiada o ďalšie zdroje zo štátneho rozpočtu, čo môže ohroziť celý systém poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uzavreli na súde.

Kamenický je rád, že štát vyhral

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) je spokojný s výsledkom rozhodnutia Okresného súdu Bratislava.

„Som nesmierne rád, že súd potvrdil náš názor a že sme v tomto súdnom spore vyhrali. Chcem sa touto cestou poďakovať všetkým kolegom na ministerstve financií za skvelú prácu, ktorú odviedli pri riešení tohto náročného sporu. Je to víťazstvo všetkých občanov Slovenska,“ reagoval.

Keď nemocnice krvácajú

Prezident lekárskej komory Marián Kollár konštatoval, že je úplne neetické a amorálne, ak niekto povie, že dokáže vytvoriť zisk z povinného zdravotného poistenia v čase, keď nemocnice krvácajú, zadlžujú sa, lebo sú podfinancované, do ambulancií nejde to, čo má ísť, či výstavba nových nemocníc a ich vybavenie nezodpovedajú súčasnému štandardu. Na takéto vytváranie zisku potom podľa Kollára doplácajú najmä pacienti. „Potom má pacient trojmesačné čakacie doby, pretože nie sú lekári, pretože nie sú zaplatení,“ priblížil Kollár, ktorý rozhodnutie bratislavského súdu víta.

Téma obmedzovania zisku by sa mala podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského opäť vrátiť na politický stôl. „Podanie na súd Penty, že prišli o desiatky miliónov eur za pár rokov, tak nám trošku ukazuje, koľko Dôvera zarába na zdravotnom poistení a nechápem akú pridanú hodnotu prináša poisťovňa, ktorej štát garantuje poisťovniam príjmy, garantuje ošetrenie ich pacientov ale nijako neprikazuje poisťovniam, aby za to aj platili,“ pripomenul Visolajský.

Visolajský zdôraznil, že v trojuholníku poisťovňa – lekár – pacient ide o absolútnu nerovnosť. „Ak chceme naozaj slovenské zdravotníctvo zreformovať k lepšiemu, tak sa musí začať zdravotnými poisťovňami. Odtiaľ vyplývajú problémy nemocníc, ktoré nie sú zaplatené,“ upozornil lekár. Pre vyplatené zisky vo výške zhruba pol miliardy eur považuje šéf odborov žalobu Penty za drzosť.

Smer aj Zelník vítajú rozhodnutie súdu

Koaličný Smer aj predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) vítajú rozhodnutie súdu. "Je to veľký úspech pre našu krajinu a potvrdenie dlhodobej pozície strany Smer-SD. Naše presvedčenie, že peniaze zo zdravotných odvodov musia zostať v slovenskom zdravotníctve, a preto je nevyhnutný zákaz zisku zdravotných poisťovní, s konečnou platnosťou potvrdil súd. Opozícia nás dlhodobo presviedčala, že tento boj s oligarchiou nemá zmysel,“ reagovala strana v stanovisku na sociálnej sieti.

Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník uviedol, že rozhodnutie súdu považuje za veľmi spravodlivé. „Súd podľa môjho názoru rozhodol tak, ako mal. Jasný účel vyberania finančných zdrojov je, že majú byť určené na liečbu pacientov, a nie za účelom tvorby zisku. Ja len môžem vítať takéto rozhodnutie, rešpektovať ho,“ zdôraznil s tým, že by malo byť zavedené do praxe čím skôr.

Ako uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady (NR) SR Tomáš Kostelník, NR SR berie rozhodnutie súdu na vedomie.

Členka výboru Jana Cigániková (SaS) rozhodnutie komentovať nechcela.

Zákaz zisku zdravotných poisťovní presadila prvá vláda Roberta Fica (Smer) ešte v auguste 2007 za ministrovania Ivana Valentoviča (Smer). Podľa novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú následne v októbri potvrdil aj parlament, museli poisťovne od roku 2009 (už za hospodársky rok 2008) použiť zisk na úhradu zdravotnej starostlivosti. Na začiatku roku 2011 Ústavný súd vyhovel námietke 48 poslancov z klubov SDKÚ, KDH a SMK a rozhodol, že ustanovenie zákona o obmedzení zisku je v rozpore s ústavou.

Ešte v roku 2007 podali akcionári súkromných poisťovní Dôvera a Union podnet na arbitrážny súd v Nemecku o náhradu zisku. Dôvera vtedy v arbitráži neuspela údajne kvôli neprehľadnej vlastníckej štruktúre. Akcionári Unionu si o štyri roky neskôr vysúdili odškodné viac ako 25 miliónov eur. Ficova vláda ich zaplatiť odmietla a odvolala sa. Rozsudok nemeckého Najvyššieho spolkového súdu v roku 2016 bol v prospech Slovenska. Nemecký súd si pred rozhodnutím vyžiadal stanovisko Súdneho dvora Európskej únie, a ten určil, že spory na základe medzištátnych zmlúv o ochrane investícií nemajú investori riešiť na arbitrážnom súde, ale na domácich súdoch.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zákaz zisku