Poslanecký klub koaličného Mosta-Híd podporí projekt stratifikácie

Poslanecký klub koaličného Mosta-Híd podporí návrh stratifikácie slovenských nemocníc. TASR o tom informovala tajomníčka poslaneckého klubu Mosta-Híd Agnesa Tóthová.

22.07.2019 15:35
Most-Híd / rokovanie Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (4)

„Z poverenia predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Tibora Bastrnáka oznamujem, že projekt stratifikácie – najväčšej reformy slovenského zdravotníctva po dôkladnom preštudovaní – poslanecký klub podporí,“ uviedla.

Projekt by mala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) predložiť vláde na rokovanie 21. augusta formou ústavného zákona. Zdôvodnila to tým, že chce nájsť podporu takejto zmeny naprieč politickým spektrom. Vyzvala koaličné aj opozičné strany, aby sa dohodli na podpore jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva za posledné roky. Dodala, že je ochotná rokovať so zástupcami politických strán.

Koaličný partner SNS ešte minulý týždeň reagoval, že si v súvislosti so stratifikáciou nemocníc počká na finálny dokument. Očakáva, že bude navrhnutá zmena stavebného zákona a zákona o verejnom obstarávaní, aby mohlo vedenie nemocníc jednoduchšie a rýchlejšie rekonštruovať nemocnice. Hovorca vládneho Smeru Ján Mažgút uviedol, že strana súhlasí s návrhom ministerky predložiť projekt formou ústavného zákona.

Podporu projektu nateraz nevylučuje opozičné hnutie Sme rodina, chce si však počkať na podobu návrhu zákona. „Nevyhnutnú reformu“ v prvom čítaní podporia aj poslanci opozičnej SaS.

Reforma fungovania nemocníc nie je však podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) dostatočne pripravená na uvedenie do praxe. „Unáhlený krok, motivovaný politickými ambíciami a podporovaný záujmami ekonomických skupín, nemôže a nesmie byť hnacím motorom stratifikácie,“ zhodnotil prezident SLK Marian Kollár.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #stratifikácia nemocníc