Hádka pre pripomienku novembra '89

Matovičovci si na šesť novembrových dní rezervovali bratislavské Námestie SNP za účelom osláv novembrovej revolúcie. Proti sa ihneď postavila iniciatíva Za slušné Slovensko. Milan Kňažko, tvár novembra 1989, by však ešte nikoho neodsudzoval.

22.07.2019 18:25
debata (83)

Na miestnom úrade mestskej časti Bratislava-Staré Mesto si OĽaNO „objednalo“ Námestie SNP už zjari. Podľa hovorcu úradu Mateja Števove im hnutie 17. mája oznámilo zámer organizovať verejné zhromaždenie od 14. do 19. novembra v čase od 9. do 21. hodiny pod názvom Spomienka na 17. november.

Zákon upravujúci organizáciu zhromaždení je nastavený v duchu „kto prv príde, ten prv melie“, obyčajní takto vyšachovali z legendárneho námestia iných záujemcov. Kto bude chcieť vystúpiť na tribúne, musí dostať ich povolenie.

Hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky v tom však problém nevidí, „Námestie SNP patrí všetkým občanom Slovenskej republiky. Preto tak ako aj po minulé roky budeme radi, ak sa k organizácii podujatí pri príležitosti významného výročia pridajú aj iné politické či nepolitické organizácie“.

Táto rezervácia sa však nepáči iniciatíve Za slušné Slovensko. Matoviča vyzvala, aby výročie nezneužíval na svoju politickú kampaň a aby námestie prenechal občianskej spoločnosti. „Rovnako ako minulý rok, keď sme sa spojili s osobnosťami novembra ’89, aj tentoraz sme plánovali organizovať veľké zhromaždenie bez toho, aby bolo reklamou nejakej politickej strany. Igor Matovič bezohľadne zabral všetky termíny. O to väčšia arogancia je, že odmieta námestie prenechať aj priamo organizátorom a hlavným osobnostiam nežnej revolúcie, a to len kvôli tomu, aby túto udalosť využil na svoju politickú kampaň a vyťažil z nej politické body,“ uviedlo Za slušné Slovensko.

OĽaNO sa však bráni, že roky organizovali aj spomienku na nežnú revolúciu a doteraz nemal nikto výhrady. Bystriansky pripomenul, že vlani iniciatíve prepustili námestie aj na spomienku novembra 1989. „Doposiaľ nás nikto nekontaktoval s požiadavkou prenechať Námestie SNP organizátorom či hlavným osobnostiam novembra '89. Mrzí nás, že iniciatíva Za slušné Slovensko si namiesto dialógu vybrala monológ a klamstvami sa snaží našu prácu pre občanov Slovenska zdiskreditovať,“ vyjadril stanovisko strany Bystriansky.

Akým programom plánuje hnutie vyplniť šesť dní osláv, zatiaľ neuviedli.

Milan Kňažko, jedna z tvárí novembrového prevratu, si myslí, že by sme nemali robiť uponáhľané závery. „Všetci tí, ktorí ho (Matoviča, pozn. red.) už odsúdili, že sprivatizoval revolúciu, sa ho nespýtali, čo s tým chce robiť. Ja sa len pýtam, čo keď je to inak. Čo ak chce len zabrániť, aby niekto z extrémistov alebo niekto z tých, čo si november nevšimli, sabotovali tento sviatok,“ nazdáva sa Kňažko.

Vystúpiť zatiaľ neplánuje. „Pred tridsiatimi rokmi som vystúpil na tom námestí a dúfam, že situácia už nebude taká, že bude znovu nevyhnutné vystúpiť. Ako aktívny účastník týchto udalostí môžem prijať pozvanie, ale zatiaľ ma konkrétne na námestie nikto nepozval,“ uzavrel Kňažko.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #OĽaNO #17. november 1989 #Igor Matovič #Námestie SNP